#ÉLETEM

Nem alszik eleget? Az agyát teszi tönkre.

2014. július 12., szombat 20:11

Ma sem aludt eleget? Sebaj, majd holnap bepótolja. Vagy ha nem jön össze, talán holnapután. Esetleg a hétvégén. Mit számít? Kicsit fáradtabb az ember, kicsit kevésbé hatékony, fáj a feje, ingerlékenyebb. Ennyi. Kibírható. Annyira kevés az a 24 óra, annyi a dolog – mi másból csípnénk le, mint az alvásidőből? Igaz? Igaz. De közben elképesztően nagy baromság.  

Az alváshiányt, különösen a krónikus alváshiányt ugyanis nem lehet behozni, a hátrány nem ledolgozható. Legalábbis nem anélkül, hogy megszívnánk. A Psychology Today klassz posztjából kiderül, hogy a krónikus alváshiány maradandó károsodást okoz az agyban – legalábbis az egerek agyában. Pennsylvaniai és pekingi kutatók egy eltérő dózisú alvásmegvonástól szenvedő egér idegi aktivitását tanulmányozták, és azt találták, hogy az elnyújtott ébrenléttől az idegsejtek elhalnak. Pontosabban elhalnak a locus coeruleusnak (LC) nevezett területen, ami az általános aktivitásért, a figyelem fenntartásáért, az éberségért felel, de szerepe van a memória működésben, az érzelmi válaszadásban és különböző kognitív funkciókban is. 

shutterstock 165043844

Az egerek a rövid idejű alvásmegvonást egyébként jól bírták, ilyenkor az idegsejtek kompenzálni kezdtek, olyan anyagokat (fehérjéket, antioxidánsokat) termeltek, amik segítenek megvédeni az agyat a károsodástól. A masszív alváshiány hatására azonban az idegsejtek elveszítették ezt a képességüket, majd idővel elhaltak. Azoknál az egereknél, ahol egy egyműszakban dolgozó, elnyújtott alvásmegvonással élő ember életét szimulálták a kutatók, néhány nap alatt az LG sejtjeinek negyede adta fel a harcot. 

Persze az egereken végzett vizsgálatok eredményeit nem általánosíthatjuk automatikusan az emberekre is, mindenesetre az valószínű, hogy a mi agysejtjeink sem bírják jól alvás nélkül. Különösen, hogy ezt számos más kutatás is bizonyítja

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta