Minden, amit tudni akart a hajmosásról

Hajat mosni mindenki tud, nem? Elvileg igen, de akkor miért ezerszer jobb érzés, amikor a fodrász mossa meg, és miért sokkal jobb tapintásra is a hajunk ilyenkor?

Fehér Tamást, a Hairskul fodrászát  faggatuk ki arról, hogyan kell jól mosni, hányszor samponozzunk (kell-e egyáltalán?), érdemes-e nyáron hajvégápoló olajat használni, és a nyaralásra csomagolós helysprólásban helyettesítsük-e egyetlen 2in1 flakonnal a sampon-hajbalzsam párosunkat.

Samponozzunk kétszer

„Az első mosás mindig a tisztításról szól, míg a második az ápolásról, kényeztetésről. Nem jó a túl forró víz, sokkolja a fejbőrt, a túl hidegben pedig nem tudja a sampon azt nyújtani, amit kell neki. Fontos, hogy mindig a hajnak és a fejbőrnek megfelelő sampont használjuk, és én fodrászként azt mondom, sokkal hatékonyabbak a fodrászatokban kapható ún. professzionális készítmények" - részletezte Fehér. Szerinte aSebastian Hydre sorozat például kifejezetten a nyári hajápoláshoz és hidratáláshoz ajánlott, ezek erősítik a hajat, javítják a struktúrát, ugyanakkor nem terhelik meg a hajszálakat. Fontos az is, hogy a törölközővel ne dörzsöljük vadul szárazra, mert azzal csak megtörjük a - nedves állapotukban fokozottan sérülékeny - hajszálakat, inkább finoman nyomkodjuk ki belőle a vizet.

Hetente hányszor?

Akár mindennap is moshatunk hajat, ha a samponra az van írva, hogy napi használatra is alkalmas. A fodrász szerint a legfontosabb a komfortérzet, így mindenki annyit mosson, amivel még jólérzi magát a bőrében. Felesleges csak azért szenvedni, mert azt olvasta, hogy heti két mosás volna az optimális - nyilván van, akinek ez pont megfelelő, de ha ön már két nap múlva rosszul érzi magát a zsíros haja miatt, kövesse nyugodtan a saját szabályait.

stockfresh 326812 girl-at-the-shower sizeM

Kettő az egyben

„Semmi értelme a kettő az egyben (2in1) samponoknak, ez  már a mosóporoknál sem jött be. M inden jó minőségű sampon bír – típusfüggően kevesebb vagy több – ápoló faktorral, de ezek nem, vagy csak nagyon ritka esetben helyettesítik a kondícionálókat. Ha pedig amúgy sem ússzuk meg a kondícionálást, akkor teljesen felesleges ilyen sampont használni előtte." Arra figyeljünk oda, hogy a balzsamot vagy kondícionálót csak a hajba masszírozzuk, a fejbőrbe már ne, mert nem azt kell táplálnia. 

Védelem

Nem meglepő, hogy a nap, a tenger, vagy a strand klóros vize nem tesz jót a hajnak. A frissen festett haj kifakul, a klór sem kíméli, viszont a fotókon jobban fogunk kinézni. Fehér szerint tökéletes megoldás nincs, de ebben az időszakban tényleg többet kell ápolni a hajat, mint egyébként – ami viszont semmiképp sem olajos ápolást jelent, hanem hidratálást. Jó megoldás lehet a kalap használata, ez legalább az érzékeny arcbőrt is védi. 

Minden évben megteremti a kozmetikai ipar az új csodaszerét, és míg tavaly a kasmírkivonat volt a csodaszer, idén az argánolaj az. Azt azonban látni kell, hogy egyetlen hatóanyag nem tesz csodát, ezért jobbak a komplex készítmények, mint az egy hatóanyagra épülők. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra