Amikor a nap tesz beteggé

Nyaralás, egy koktél a pálmafák alatt, ragyog a nap, a víz csodás kék - és akkor az ember elkezd viszketni, vakaródzni, vagy épp tele lesz kiütésekkel. Helló napallergia – vagy valami egészen más?

Fényérzékenységet okozhatnak

  • Antibiotikumok
  • Diabétesz elleni gyógyszerek Antihisztaminok
  • Vérnyomáscsökkentők
  • Fogamzásgátlók
  • Citosztatikus gyógyszerek
  • Vizelethajtók
  • Nem szteroid reuma ellenes gyógyszerek
  • Pszichoterápiás gyógyszerek, különösen az antidepresszánsok
  • Bergamott, citrusfélék, kömény és ánizs olajok
Forrás: Beiersdorf

 Nincs is annál nagyobb bosszúság, ha az embert nyaralás közben éri allergiás roham. Ráadásul a bőrön megjelenő kiütéseket, foltokat sok minden okozhatja. Most megmutatjuk, mi mindent tud okozni a nap, az arra érzékenyeknél. A napallergia kifejezéssel illetett valódi allergia igen ritka betegség, nem úgy, mint a fényérzékenység, mely a populáció 20 százalékát is sújthatja. Fő elszenvedői a 25 év feletti nők.

A polimorf fény okozta kiütés

Erre a tünetegyüttesre a dudorok, hólyagok, bőrpír, kis hólyagocskák, és enyhén kidomborodó kiütések jellemzők. Ezt nagyrészt az UVA sugárzás váltja ki az arra hajlamosoknál.

spl789988 001
Wikimedia Commons

Acne aestivalis

 A bőrápolók, fényvédők és az UV sugárzás együttesen válthatják ki az irritációt és gyulladást a faggyúmirigyben.Vörös, nagyon viszkető, apró dudorok jellemzik.

Fényérzékenység (photosensitivitás)

Genetikai hajlam, környezeti hatások és bizonyos gyógyszerek és gyógynövények is okozhatnak fényérzékenységet, erre érdemes odafigyelni, és extra védelmet keresni a nap ellen. 

A valódi napallergia tünetei

A napon való tartózkodás után pár órával vagy nappal jelennek meg a kiütések, melyek bőrpírral járnak és egészen az ödémás állapotig fokozódhatnak. A nagyon érzékenyek már tavasszal is szembesülhetnek vele, másoknál az intenzív sugárzás váltja ki. A bőr egy idő után alkalmazkodik ugyan a napsugárzáshoz, a tünetek enyhülhetnek, de egyre erőteljesebb sugárzás hatására fokozódhatnak a kiütések - tudtuk meg a Budai Egészségközpont munkatársától.

Megelőzés

A nap kerülése - ami könnyen hangzik, de fontos tudni, hogy ilyenkor az árnyék sem jelent megoldást, mert az UV-sugárzás mennyisége annak ellenére magas ott is, hogy közvetlen napfény nem éri az embert. Használjon minden esetben, ha süt a nap, minél jobban védő ruházatot, és tartsa észben, hogy az autók vagy lakások ablakai is átengedik az UVA-sugarakat, melyek kiváltják az allergiát.

Természetesen fontos a fényvédő krém használata is, amiből ajánlott olyat alkalmazni, amelyet kifejezetten napallergiások számára ajánlanak. Mi az Eucerinnek találtunk kifejezetten erre ajánlott fényvédőjét, melyet 25 és 50 faktorral árulnak.

Kezelés

Ha mégis kiütéseink jelennének meg, akkor érdemes első körben antihisztaminos krémekhez nyúlni, illetve meglátogatni egy allergológust vagy bőrgyógyászt. A szakember el tudja dönteni, mi is pontosan a baj, és milyen kezelést kell rá alkalmazni, szükség van-e helyi, szteroidos krémre, vagy valamilyen más gyógyszerre.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek