Bringázás terhesen: szabad vagy tilos?

A terhesség elején sok nő nem érzi jól magát, így nagy valószínűséggel nem a sportoláson jár az esze. Van, akinél a kilók ilyenkor gyorsan felugranak, a fáradtságérzet pedig állandósul, és nem kell csodálkozni, ha  a pulzusmérő a szokásosnál többet mutat, hiszen a testnek extra terhet kell cipelnie. Persze, ettől még nem kell feladni a tekerést, de vannak szabályok, amiket be kell tartani. 

Amikor az ember a terhesség első néhány hónapja után kicsit jobban érzi magát, előtör belőle az érzés, hogy mindent szeretne még a gyerek születése előtt megélni. Maraton, fotózás, trükközések. De csak lassan a testtel, ilyenkor a megszokottnál is sokkal óvatosabbnak kell lenni, hiszen egy rossz mozdulat vagy esés komoly következményekkel járhat. A Velo.hu dr. Horváth Sámuel nőgyógyásszal beszélgetett a terhesség alatti bringázásról.

shutterstock 174128090

A nőgyógyász véleménye

Javasolt-e a terhesség alatt kerékpározni?

A válasz egyértelműen igen. Persze, mindenképpen kérje ki a nőgyógyásza tanácsát, mivel minden terhesség és minden kismama egyedi. Természetesen nem szabad hosszú távokat és komolyabb terheléseket vállalni. Alapvetően alacsony pulzusszám mellett végezzen az anyuka bármilyen testmozgást. Veszélyeztetett terhesség esetén pedig tilos a kerékpározás!

Az első három hónap mindig kritikus. Érdemes ebben az időszakban pihenni és csak a negyedik hónaptól kezdeni a kerékpározást?

Ha lehet, ebben az időszakban még kerülni kell a kerékpározást, és minden olyan sportot, ami nagy terheléssel vagy ütéssel, ütődéssel járhat - ami lehet csak egy pedálról leugrás is! Persze jógázni, nyújtani lehet, sőt, ajánlott is, hiszen ezek is karbantartják az izmokat, amikre utána szükség lesz.

A sík terep, kerékpárút ajánlott vagy nem árt a terep sem?

A terepet jobb kihagyni, és nem is az ösvények nehézsége miatt. Bármi történhet a kedvenc útvonalon (egy bedőlt fa, egy kifordult kő, stb), ami eséshez vezethet. A legjobb, ha olyan helyszínt választ, ami sík (Dunamenti kerékpárút, Margitsziget, stb), és lehetőleg olyan időpontban, amikor minél kevesebben használják, csökkentve ezzel is a balesetveszélyt.

Milyen hosszú túrát érdemes vállalni, és mennyi szintkülönbséggel?

Ezt nehéz  meghatározni, mert nagyban függ a kismama alapedzettségétől és a terhességtől is. Mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal.

shutterstock 158482958

Sok nő nagyon fitt a terhessége végéig és nem okoz gondot nekik a mozgás. Vannak olyanok, akiket a hatodik hónaptól nagyon nyom a hasuk. Ez speciális eset vagy általános?

Szintén nagyon változó. Van, akinek az első gyermek várásakor tilos a kerékpározás, míg a másodiknál gond nélkül lehet mozogni. Azonban az utolsó három hónapban érdemes kerülni a kerékpározást. Esetleg konditeremben vagy szobakerékpáron lehet tekerni, mert ott azért elég minimális a sérülés veszélye.

Mi történik, ha mégis elesik egy várandós nő? A terhesség alatt lehet röntgent készíteni vagy operálni?

Ez nagyban függ az eset súlyosságától. Lehetőleg el kell kerülni az ilyen eseteket, mivel például az érzéstelenítés, és fájdalomcsillapítás is csak nagyon minimálisan alkalmazható. Persze komolyabb sérülés esetén muszáj beavatkozni, de sokkal jobb, ha nincsen szükség mondjuk egy medence röntgenre, amikor a baba a pocakban van.

És a szülés után hogyan és mikor érdemes újra kerékpározni?

Ez részben függ az otthoni teendők rutinszerűvé válásától is, hiszen az anyukának rengeteg olyan feladatot kell elvégeznie, amit eddig (első gyerek esetén) sosem csinált. Ez elég nagy stresszel jár egyeseknél, így mindenre időt kell hagyni. Illetve hagyományos szülés, vagy császármetszés esetén is más a gyógyulási időszak. 6-8 hétre mindenképpen szükség lesz, mire elkezdődhet az igazi mozgás. De utána is nagyon figyelni kell az ízületekre, ugyanis a terhesség során a relaxin termelődésének megsokszorozódása miatt nagyon lazák a szalagok, ezért magasabb a sérülés veszélye.

Még több jó tanács

  • Ha túl szorossá válik a nadrág, használja a férjéét, illetve vannak speciális nadrágok is, bár ezek nem tartalmaznak betétet.
  • Tartsa melegen a hasát! Kiváló kerékpáros hasmelegítőket lehet már kapni.
  • Vegye figyelembe, hogy a csípő szélesedik, így egy szélesebb ülés is kényelmesebb lehet.
  • Szereljen fel egy rövidebb, meredekebb kormányszárat, hogy ne kelljen annyira előre hajolnia.
  • Az összteleszkópos mountain bike jobb, mint a merevfarú, de a teleszkópok beállításánál ügyeljen arra, hogy a súlya folyamatosan növekszik.
  • Vigyen magával a szokásosnál több élelmet, hiszen a terhesség alatt gyorsabban és váratlanabbul megéhezhet.

Egy igazi bringásfeleség véleménye

„Mi már a második gyermeket várjuk. Az első terhesség idején semmi probléma nem volt, sem a mozgással, sem a terheléssel. A nyolcadik hónapban még lakást újítottunk fel. Sajnos sok lehetőségem nem volt a kerékpározásra, mivel a Pilisben lakunk, ahol egyméternyi lapos terület sincsen. Ezért inkább gyalogtúrázással tartottam magamat karban. Szerencsére erre kiváló adottságokkal rendelkezik a lakóhelyünk, illetve nagyon jól jöttek az időnként nálunk vendégeskedő elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárok is, mivel itt a megfelelő fokozat beállításával még emelkedőn sem kellett megterhelni a szervezetemet" – számolt be tapasztalatairól egy gyakorló édesanya, Sárkány Orsolya.

shutterstock 85966012
Shutterstock

„Sajnos a második gyermek várásának első időszakában veszélyeztetett volt a terhesség, így teljesen kimaradt a mozgás, amit most próbálok behozni, amíg lehet, és az orvos engedi. Mivel rendszeresen jógázom, bízom benne, hogyha újra bringára ülhetek, nem kell mindent elölről kezdeni" – tette hozzá. 

„Már a fiunk megszületése után is sokat kerékpároztunk együtt, eleinte gyerekülésben szállítva a srácot (persze, miután már önállóan meg tudta tartani a fejét ülő helyzetben), majd később szolgálatba állt egy kerékpárszállító utánfutó is. Ebben már a hamarosan érkező kislánynak is van hely, így az egész család útra kelhet. Persze nem az Alpokba, egyelőre maradnak a tókerülések, később pedig szóba jöhetnek a többnapos túrák is. Nagyon fontos, hogy a gyereket már az elején hozzászoktassuk a biciklin való utazáshoz és a fejvédő viseléséhez" – tanácsolja Sárkány Orsolya. 

Kerülje meg a festői Kis-Balaton bringán, június 22-én!

A 33 km hosszú bringás túra kis forgalmú utakon és kijelölt kerékpárúton haladva kerüli meg a Kis -Balatont. A túrára való internetes előnevezési díj mindössze 2500 Ft, amely tartalmazza az indulás jogát, két frissítő állomást a túrán, fürdési lehetőséget a zalakarosi termálfürdőben és belépőt a 7 Vezér Történelmi Kalandparkba. A túra 14 év alattiak számára ingyenes.Bővebb infó és jelentkezés itt!

shutterstock 130273391 (1024x683)
Shutterstock
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek