#ÉLETEM

A hőségtől lett ma béna és undok

2014. június 11., szerda 15:29

„Sajnos mostantól őszig vállalhatatlan lesz a megjelenésem” – jegyezte meg elgyötörten, izzadtan a hőség első igazán ütős napján a legnettebb férfi, akit valaha ismertem. Persze, nem a meleget rühelli. A hiúsága, az viseli nehezen a nyarat. De ahhoz, hogy az ember a hőségben kényelmetlenül érezze magát, nem kell sem különlegesen hiúnak, sem ijesztően izzadósnak lennie. Az időjárás ugyanis mindannyiunk hangulatára, viselkedésére hatással van, még akkor is, ha ebből keveset veszünk észre. 

shutterstock 57954124

Melegben butábbnak látszunk

Kezdjük is rögtön egy bizarr összefüggéssel. A vizsgálatok szerint minél nagyobb bőrfelületünket takarjuk, annál értelmesebbnek tartanak minket beszélgetőpartnereink. Ha tehát a hőség közepén megy állásinterjúra, tárgyalásra vagy vizsgázni, inkább sokat takaró lebernyegeket válasszon, mint sortot.  

A hőség rosszkedvvel jár

A kutatások szerint a téli szürkeség után a tavasz és a nyár eleje eléggé feldobja az emberek hangulatát, de hiába vágyunk annyi hónapon át a napsütésre, a forró nyár már nem tesz minket boldoggá. Sőt. Kánikulában kifejezetten rossz a kedvünk, és a depresszióra is hajlamosabbak vagyunk. Különösen a nők

És agresszívvá is tesz

Egy amerikai bűneseteket tanulmányozó kutatócsoport szerint hőségben nagyobb eséllyel következnek be erőszakos bűncselekmények, mint enyhe időjárás esetén. Melegben a csoportok közötti konfliktusok 14, míg a személyközi erőszakos cselekmények 4 százalékkal emelkednek. Hogy miért? Talán csak az teszi, hogy többen vagyunk az utcán. Vagy az a folyamatos hőség miatti kényelmetlenségből fakad. Vagy abból, hogy kevesebb energiánk marad kontrollt gyakorolni. Ez van, ugye, amikor forrófejű lesz az ember. 

A gondolkodásunk is megváltozik

Nemcsak a kontrollgyakorlás megy nehezebben a hőségben, az agyunkat sem olyan könnyű felpörgetni ilyenkor. Meleg, párás időben a koncentrációs képességünk csökken, álmosabbak vagyunk. Nem véletlen, hogy nagy melegben az agyunk is kevésbé penge, az elemző, elmélyülésen alapuló problémamegoldás helyett, inkább az egyszerűbb, a múltban már bevált módszereket alkalmazzuk. Csak legyünk rajta túl. Gyorsan. 

Ráadásul lustábbak vagyunk

Legalábbis, ami a munkánkat illeti. Persze, logikus. Kinek van kedve az irodában kuksolva melózni akkor, amikor annyi klassz dolgot lehet odakint csinálni? A kutatások szerint keveseknek. Nem véletlen, hogy a nyári időszakban az emberek kevesebb időt töltenek munkával és kevésbé is hatékonyak benne.

Ha tehát a napokban rosszabb kedvű vagy undokabb, esetleg veszekedősebb volt, a munkában meg bénább, ne hibáztassa magát. A hőség teszi. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta