A hőségtől lett ma béna és undok

„Sajnos mostantól őszig vállalhatatlan lesz a megjelenésem” – jegyezte meg elgyötörten, izzadtan a hőség első igazán ütős napján a legnettebb férfi, akit valaha ismertem. Persze, nem a meleget rühelli. A hiúsága, az viseli nehezen a nyarat. De ahhoz, hogy az ember a hőségben kényelmetlenül érezze magát, nem kell sem különlegesen hiúnak, sem ijesztően izzadósnak lennie. Az időjárás ugyanis mindannyiunk hangulatára, viselkedésére hatással van, még akkor is, ha ebből keveset veszünk észre. 

shutterstock 57954124

Melegben butábbnak látszunk

Kezdjük is rögtön egy bizarr összefüggéssel. A vizsgálatok szerint minél nagyobb bőrfelületünket takarjuk, annál értelmesebbnek tartanak minket beszélgetőpartnereink. Ha tehát a hőség közepén megy állásinterjúra, tárgyalásra vagy vizsgázni, inkább sokat takaró lebernyegeket válasszon, mint sortot.  

A hőség rosszkedvvel jár

A kutatások szerint a téli szürkeség után a tavasz és a nyár eleje eléggé feldobja az emberek hangulatát, de hiába vágyunk annyi hónapon át a napsütésre, a forró nyár már nem tesz minket boldoggá. Sőt. Kánikulában kifejezetten rossz a kedvünk, és a depresszióra is hajlamosabbak vagyunk. Különösen a nők

Fotó: Matej Divizna / Europress / Getty
Fotó: Matej Divizna / Europress / GettyMatej Divizna / Europress / Getty

És agresszívvá is tesz

Egy amerikai bűneseteket tanulmányozó kutatócsoport szerint hőségben nagyobb eséllyel következnek be erőszakos bűncselekmények, mint enyhe időjárás esetén. Melegben a csoportok közötti konfliktusok 14, míg a személyközi erőszakos cselekmények 4 százalékkal emelkednek. Hogy miért? Talán csak az teszi, hogy többen vagyunk az utcán. Vagy az a folyamatos hőség miatti kényelmetlenségből fakad. Vagy abból, hogy kevesebb energiánk marad kontrollt gyakorolni. Ez van, ugye, amikor forrófejű lesz az ember. 

A gondolkodásunk is megváltozik

Nemcsak a kontrollgyakorlás megy nehezebben a hőségben, az agyunkat sem olyan könnyű felpörgetni ilyenkor. Meleg, párás időben a koncentrációs képességünk csökken, álmosabbak vagyunk. Nem véletlen, hogy nagy melegben az agyunk is kevésbé penge, az elemző, elmélyülésen alapuló problémamegoldás helyett, inkább az egyszerűbb, a múltban már bevált módszereket alkalmazzuk. Csak legyünk rajta túl. Gyorsan. 

Bárki odamehet
Bárki odamehetHuszti István / Index

Ráadásul lustábbak vagyunk

Legalábbis, ami a munkánkat illeti. Persze, logikus. Kinek van kedve az irodában kuksolva melózni akkor, amikor annyi klassz dolgot lehet odakint csinálni? A kutatások szerint keveseknek. Nem véletlen, hogy a nyári időszakban az emberek kevesebb időt töltenek munkával és kevésbé is hatékonyak benne.

Ha tehát a napokban rosszabb kedvű vagy undokabb, esetleg veszekedősebb volt, a munkában meg bénább, ne hibáztassa magát. A hőség teszi. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra