Ettől pattogzik ki a bőre nyáron

Ha újra itt a nyár és meleg az idő, az ember strandra jár, levetkőzik, fürdőzik, napozik, kerti partizik, kirándul – vagyis örül annak, hogy a szabadban lehet, de közben sokszor nem törődik a rá leselkedő veszélyekkel, és nem védekezik megfelelően a nap és a víz bőrroncsoló hatása ellen. Cikkünkből megtudhatja, hogyan őrizheti meg bőre egészségét a tikkasztó hőségben.

Melegkiütés 

„A fülledt levegő, a magas páratartalom izzadásra készteti szervezetünket, és az összefekvő területeken (a mell alatt, a combok belső felszínén vagy a hónaljban) a bőr védekező funkciója sérül, ezért bakteriális és vírusos eredetű fertőzésekre is fogékonnyá válik. Az apró, viszkető, hólyagos izzadságkiütések a verejtéket a bőrfelszínre szállító mirigy-kivezető csövek elzáródásakor alakulnak ki. Néhány nap elteltével a kiütések maguktól is enyhülnek, de a kellemetlen, viszkető érzést speciális kortikoszteroid krémmel, halolajakkal vagy rázókeverékkel csillapíthatjuk" – magyarázza dr. Kaszab Csilla, az Aesthetica Orvosi Központ bőrgyógyász-kozmetológusa.

shutterstock 165439388

„Akik eleve erősebben izzadnak, azoknak a hőségben érdemes naponta többször zuhanyozni, citrusféléket, kamillát és propoliszt tartalmazó tusfürdőt használni, illetve könnyű, légáteresztő pamutöltözéket viselni. Ezen kívül kerüljük az ásványi olajakat tartalmazó testápolókat és napvédő készítményeket, mert azok a pórusokat eltömítve még inkább akadályozzák bőrünk szabad légzését. A verejték magas sótartalma miatt arcunk felszínén is kimarhatja a bőrt, melynek védekezőképessége ezáltal gyengül, könnyebben megtapadnak rajta a baktériumok, ami pattanások kialakulásához vezet. Ezért fontos, hogy arcbőrünket is tisztítsuk meg reggel és este, használjunk olyan készítményeket, amik csökkentik a bőr zsírosságát, és lehetőleg ne viseljünk sminket” – teszi hozzá a szakértő.

Kiszáradt bőr

Nemcsak a különösen érzékeny bőrűek vannak veszélyben nyáron. A folyadékhiány, a légkondik, a túlzásba vitt napozás azonnali bőrszárazságot okoz, a klóros víz pedig akár allergiás tünetekhez, ekcémához is vezethet. „Legalább nyolc pohár vizet kellene fogyasztanunk naponta, ehhez képest a folyadékbevitel sokunknál kimerül két csésze kávéban és némi cukrozott üdítőben, hogy a nagy szomjúságot aztán sörrel enyhítsük az est során. Tartsunk magunknál egy üveg ásványvizet minden nap és kortyolgassuk bátran, szervezetünknek ugyanis állandóan szüksége van a folyadékra, még ha ezt nem is jelzi mindig szomjúságérzet. A rendszeres vízfogyasztás ráadásul nemcsak bőrünket teszi ragyogóbbá, de segít megszabadulni a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagoktól is. Külsőleg már csínján kell bánni a vízzel; ne áztassuk ki bőrünket, mert az apró hámsérüléseken keresztül bakteriális és vírusos kórokozók betegíthetnek meg. Minden egyes merülés után zuhanyozzunk le, és kenjük be magunkat aloe verát tartalmazó hidratáló krémmel. Ha huzamosabb ideig a szabadban tartózkodunk, használjunk speciálisan száraz bőrre való, tengeri levendulát és propoliszt tartalmazó napozóterméket.”

shutterstock 57954124

Ha pedig már túl késő és szeretné minél előbb visszanyerni bőre rugalmasságát és selymességét, használja a következő arc- és testpakolást minden este lefekvés előtt: 5 csepp levendula, 10 csepp narancs, 2 csepp geránium és 10 csepp neroli olaj 100 ml természetes mandulaolajban elkeverve.

Napégés

Néhány órával a napozás után jelentkezik és hetekig is nyúzhat a kivörösödött, feszülő, hámló bőr. Másodfokú égés esetén hólyagok is képződnek a bőrfelületen, amiket nem szabad saját kezűleg kiszúrni, mert elfertőződhetnek. Inkább forduljon azonnal orvoshoz. „Fél órával a szabadba indulás előtt kenjük be magunkat a bőrtípusunkhoz illő, legalább 30-as faktorszámú naptejjel, mert a megfelelő fényvédelem kialakulásához még a legjobb krémeknek is időre van szükségük. Gondoljunk csak bele: bőrünk maximum 10-20 percig képes kivédeni a napsugarak káros hatását. Ha csak a strandra érve kezdünk el kenekedni, addig mindenféle akadály nélkül jutnak át az UV-sugarak a bőrünkön" – mondja a szakértő.

shutterstock 111054839

„Délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon! Munkába menet vagy kocsiban ülve is kíméletlenül lecsapnak ránk az UV-sugarak, ezért viseljünk lenge, de jól takaró öltözéket, napszemüveget és kalapot. Aki a napozás helyett a szoláriumot választaná, ne dőljön be a megtévesztő hirdetéseknek; nem létezik egészséges szolárium, hiszen a mesterséges napfürdőzés közben is káros UV-A sugarak érnek bennünket, amelyek a bőr mélyére hatolva öregítik azt és károsítják a DNS-t. Az ötnél többszöri napégés megduplázza a bőrdaganatok kialakulásának veszélyét, és ebbe a szoláriumban szerzett bőrpír is beletartozik. Napégés esetén vegyünk egy hidegzuhanyt és használjunk hidratálókrémet, hogy enyhítsük a kellemetlen tüneteket” – javasolja dr. Kaszab Csilla.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy mit jelent a naptejek és napolajok címkéjén olvasható SPF, azaz a faktorszám. Bőrünk – típustól függően – átlagosan húsz percet bír a napon pirosodás nélkül. Ha ezt az időt megszorozza a használt napvédő készítmény faktorszámával, eredményként kapja azt a maximális időt, amit a napon tölthet anélkül, hogy leégne. Ne feledje azonban, hogy a faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, a szintén káros UV-A sugárzással szembeni védelemről nem.

Csalánkiütés

Ennek az 1-2 cm átmérőjű rózsaszínű-vöröses viszkető elváltozásnak több kiváltó oka lehet, a makacsabb, huzamosabb ideig tartó csalánkiütéssel mindenképpen forduljon szakemberhez. „A heveny, rövid ideig (1-2 óra) fennálló csalánkiütések hátterében állhatnak többek között olyan fizikai tényezők, mint a meleg, a napfény és a víz. Ezek a kis kiterjedésű, önálló tünetet okozó napkiütések gyakran maguktól elmúlnak. Kalcium, gyógyszertárban vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú kenőcs vagy tabletta alkalmazása mellett enyhül a viszketés és gyorsabban érhető el tünetmentesség. Ilyen például a Fenistil gél és a Claritine acut tabletta” – mondja dr. Schmelás Attila bőrgyógyász.

stockfresh 198045 body-care-series---young-woman-applying-lotion

„Ha az urticaria több mint hathetes időtartamot tekintve visszatérő vagy állandóan fennálló jellegű, akkor lehetséges, hogy vírusos, bakteriális, paraziták okozta fertőzés áll a betegség hátterében. A gombás fertőzések, így a sokak nyári vakációját megkeserítő atlétaláb elkerülése érdekében érdemes a lábbelik gyakori váltása és teafaolajjal való tisztántartása. Ugyanígy teafa-borsmentaolajos lábfürdővel enyhíthetők a már kialakult fertőzés tünetei, de a biztos gyógyulás érdekében forduljunk szakorvoshoz” – tanácsolja dr. Schmelás Attila.

Szőrbaj, bőrbaj

„A hagyományos szőrtelenítés (pl. gyanta, borotva) során okozott gyakori mikrosérülésekkel megnő az esélye az intim területeken a vírusos eredetű szemölcsök, HPV (humán papillómavírus), gombás és bakteriális fertőzések kialakulásának is, főleg uszodában és strandon. Emellett a gyanta és a borotva számtalan bőrproblémát (bőrpírt, szőrtüszőgyulladást, szőrbenövést) okoz, így érdemes a végleges szőrtelenítési eljárásokat választani, hogy a strandszezon alatt könnyebben elkerüljük a bőrproblémákat, fertőzéseket" – figyelmeztet dr. Kaszab Csilla.

Mit együnk?

Sokszor nehézséget jelent megállapítani, hogy alapvetően milyen típusú a bőrünk – hol zsírosnak, hol száraznak tűnik –, ezért kérdés az is, hogy a megfelelő bőrápolási terméket használjuk-e. A rendszertelen étkezés és a vitaminhiány számos elváltozást okozhat a bőrön. Kiegyensúlyozott étrend mellett azonban bőrünk megkapja, amire szüksége van és visszaáll természetes állapotára. Ha pedig a bőr regenerálódott, már csak ki kell választania a megfelelő terméket.

Túl sok savas és magas zsírtartalmú étel és ital fogyasztása során a gyomor túlterhelt lesz, és nem tudja természetes úton feldolgozni a méreganyagokat, amik így a bőrön is nyomot hagynak. Ha nemet tudunk mondani a tejre, a finomított cukrokra és a magas glikémiás-indexszel rendelkező élelmiszerekre, és ha ezek helyett a friss nyári gyümölcsöket, zöldségeket vesszük magunkhoz, azt bőrünk is meghálálja.

A B6-vitamin (máj, banán, brokkoli, fokhagyma) hiánya például dermatitisz vagy ekcéma kialakulásához vezethet, míg az őrölt lenmag kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amik a bőr egészségét fenntartják. Az egészséges arcszín eléréséhez érdemes naponta halféléket is fogyasztani, a bennük található olajok ugyanis táplálják és hidratálják a bőrt.

shutterstock 137524538

Javasolt ételek:

Az A-vitaminban gazdag répa, édesburgonya, paprika és sárgadinnye az érdes, repedezett, míg a tökmag, a spenót, a gombafélék vagy a keserűcsoki kiváló cinkforrásként az aknés, hámosodó bőr regenerálásában segít. Az E-vitamint tartalmazó mandula, olivabogyó, napraforgómag vagy szárított kajszibarack hozzájárul a ragyogó bőrhöz, a nap okozta károk ellen pedig legjobb nassolnivaló az antioxidánsokban dús szeder, eper és a fekete áfonya. További bőrbarát finomságokról korábbi cikkünkben olvashat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra