Időmenedzsment elfoglalt bringásoknak

Ha teljes és nem kötetlen munkaidőben dolgozik, ha gyermekei vannak, ha több műszakban nyomja, ha úgy érzi, soha nincs ideje kerékpározni vagy bármi mást sportolni, akkor a következő sorok kifejezetten önnek szólnak. 

Az alapelvek

Először ki kell tűzni a célokat, és ehhez képest időben visszafelé felépíteni a naptárat. A lényeg, hogy rövid és hosszú távú tervekben határozza meg a jövőt. Ha egyedül edz, akkor egy fokkal még nehezebb a helyzet, hiszen ha nincs „kényszerítő erő”, könnyebb felrúgni a terveket. Sajnos nem ússza meg, hogy minden hétvégén kidolgozza a következő 7 napra a pontos tervet. Ha több mint 8 órát dolgozik, akkor igazából órára pontos ütemtervet kell készíteni. 

Fotó: velo.hu
Fotó: velo.huvelo.hu

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás?

Két dolog adott mindenki életében. Az egyik a 8 óra munka (jó esetben csak 8), a másik a 8 óra pihenés (enélkül nem tud fejlődni). Ezen felül, ha marad 8 óra, akkor ezt kell tökéletesen beosztani. Az esetek többségében a munkaidő nem rugalmas, és a pihenési (alvási) időt sem szabad csökkenteni, főleg úgy nem, ha fokozott fizikai próbatételnek van kitéve.

Nézzük egy átlagos, családos ember átlagos napját, csak a példa kedvéért. Ébredés, reggeli, gyerek óvodába vitele, munkába menés, 8 óra munka, hazajövetel, gyerekért menés, délutáni szabadidő, vacsora, tv-nézés, alvás. Ebbe kellene valahova beiktatni a napi 1-2 óra edzést? Elsőre szinte lehetetlennek tűnik, igaz? Gondolom, senki sem szeretné a családi békét jelentősen megbolygatni, hiszen az hosszú távon károsan hat a harmóniára. Így meg kell keresni az elveszett időket. Mik lehetnek ezek? A felkelés, a munkába járás, a gyerektranszport, a hosszabb ebédszünetek, a tévézés, a netezés és a hétvégi lustálkodás. Ezt a listát folytatva biztosan mindenki talál még egy-két momentumot az életéből, ahol érzi, van még mozgástér. 

Az elveszett idő nyomában

Felkelés: Ha többet alszik, mint 8 óra, akkor ebből bizony le lehet csípni. Ugyanis a REM-fázisok fölötti időben ugyanolyan kipihenten ébredünk, mint ha több mint 8 órát aludtunk volna. Ezek a csúcspontok jellemzően 3,5, 4, 6,5 és 7,5 óránál vannak. Tehát ha este 10-kor fekszünk, akkor 4:30-kor már kipihenten kelünk fel, ellenben ha 5-kor mászunk ki az ágyból, akkor éppen a REM-szint alatt leszünk, és úgy érezzük, még sokat kellene aludnunk. Persze, akárcsak a pulzuszónák, az alvási fázisok is egyénenként eltérők lehetnek, de kiváló appokat tudunk okostelefonra letölteni, amely akár a légzésünk analizálásából is képes meghatározni, mikor érdemes felkelni. Ha sikerül lefaragni akár csak egy órát is, azt felhasználhatja kiadós nyújtásra, jógázásra, kondizásra vagy egy gyors tekerésre. Vagy esetleg összekötheti a következő ponttal.

Munkába járás: Van, aki otthon dolgozik, van, aki pár kilométerre jár, van, aki messzebb. Ha otthon dolgozik, akkor a szokásos 30–60 perces menetidőt edzéssel töltheti, ha pedig mondjuk Kispestről jár Újpestre dolgozni, akkor hagyjon fel az autózással vagy a tömegközlekedéssel, és tegye meg az utat bringával. Persze nem lehet komolyan edzeni lámpától lámpáig, de annál mégis sokkal jobb, mint egy helyben ülni a dugóban. Ideális esetben (már az edzés szempontjából) 20-30 km-re jár dolgozni, ami nem az ország legnagyobb városának közepén van. Ekkor már sokkal jobb esély van napi 2 x 1 órás kiadós tekerésre, feltéve, ha a munkahelyen vagy az iskolában van lehetőség lezuhanyozni, átöltözni.

A gyerek(ek)et lehet autóval is óvodába és iskolába vinni, valamint bringával is. És ezt össze is lehet kötni a munkába járással. Ez sem helyettesíti ugyan az edzést, de a szükséges gyakori mozgást igen. Már amennyiben a gyerekek is partnerek ebben, mert erőltetni semmi esetre sem szabad.

Fotó: velo.hu
Fotó: velo.huvelo.hu

Cégfüggő, hogy hány perc az ebédidő. Van, ahol az előírások ellenére sincs, van, ahol akár 2 óra is lehet. Ha van a közelben konditerem vagy kéznél bringa, akkor néhanapján ezt az időt is ki lehet használni tekerésre. Sajnos nem mindegy a munkahely/főnök hozzáállása, illetve a helyszín adottságai sem. Egyes helyeken például cigiszünetnek adnak 3 x 20 percet, amit akkor is le kell dolgozni, ha nem dohányzik a munkavállaló, de ha ebben az időben mondjuk jógázik, akkor azt már rossz néven veszik. Viszont jó példával előállva: akár csapatépítő bringázásokat is lehet szervezni céges szinten, és emellé még a vezetőség is melléállhat, mert növeli a munkakedvet.

Tévézés: Sorozatok, sztárkereső műsorok, vetélkedők, stb. Ezek sok órát vesznek el a sporttól vagy a mozgástól. A Nielsen kutatóintézet mérései szerint átlagosan 311 percet tévézünk naponta, ami több  mint 5 óra. Ha mindenki ennek csak a felét napi szinten mozgással töltené, nem fájna egy 80 km-es tekerés a hétvégén. Tehát láthatóan a legtöbb időt itt lehet megfogni. Tekerés után a kedvenc sorozat közben pedig lehet nyújtani, vagy otthoni konditerem híján ajánlanám mindenkinek Paul Wade Fegyencedzés című könyvét.

Netezés: A Facebook és a különböző fórumok nemcsak kiváló elméleti kerékpárosokkal hozhatnak össze, akik jellemzően félrevezető tanácsokat adnak, de borzalmas mennyiségű időt vesznek el a testmozgástól. Egy-két óra a tablet előtt elrepül, pedig heti 3 x 1,5 óra edzésmunkával egy többnapos maratonra is fel lehet készülni.

Hétvégi lustálkodás: Egy végigdolgozott hét után kinek van kedve korán kelni, hogy a reggelire már leedzve érkezzen haza?  Pedig a hétvégén van a legtöbb idő edzésre, már ha időben megtervezi és a haverokat is be lehet szervezni. Együtt könnyebb lemondani a hívogató dolgokról, és azért egy cukrászdázás simán belefér a 4-5 órás tekerésbe is. Egyetlen titka van a jól kihasznált hétvégének: a korai indulás. Ha reggel 8-kor van a rajt, akkor délután 1-2 körül már mindenki otthon van, és még ott a fél nap. Nem mellékesen nyáron kellemesebb reggel tekerni.

+1

Még egy nagyon fontos pontja van annak, ha sokszor kevés időt akar bringázással tölteni. A kerékpár legyen mindig menetkész állapotban. Tehát ha defekttel ment haza, akkor első a pótbelső berakása vagy a defektjavítás. Ha sáros, akkor a mosás. Ez igaz a ruházatra is. Mindig legyen kikészítve a bringásszett, hogy ne azzal teljen el 1 óra, hogy hol az imbusz és a thermofelső, stb. Ezek teljesen elveszik az időt és a kedvet az edzéstől.

Kerülje meg a festői Kis-Balaton bringán, június 22-én!

A 33 km hosszú bringás túra kis forgalmú utakon és kijelölt kerékpárúton haladva kerüli meg a Kis -Balatont. A túrára való internetes előnevezési díj mindössze 2500 Ft, amely tartalmazza az indulás jogát, két frissítő állomást a túrán, fürdési lehetőséget a zalakarosi termálfürdőben és belépőt a 7 Vezér Történelmi Kalandparkba. A túra 14 év alattiak számára ingyenes.Bővebb infó és jelentkezés itt!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra