Mi fán terem a piloxing és fitfight - mi már tudjuk

Aki életmódot váltana, de még mindig nem tudta eldönteni, hogy melyik sportág vagy módszer áll hozzá a legközelebb, annak már nem kell végigjárnia az edzőtermeket, ugyanis rengeteg olyan esemény van, ahol egy nap alatt rengeteg órát ki tud próbálni. Szóval nincs kifogás!

A Fittaréna és a Fitbalance után a Nivea Fitness Tour budapesti állomására is ellátogattunk. Az eseményen, amelyet a főváros előtt több vidéki városban is megrendeztek, ugyanazokat az edzésformákat lehet megnézni, mint a hasonló programok alkalmával, ami jó, mert egyetlen rendezvényen képtelenség mindent kipróbálni, és így be lehet pótolni az órákat, amikre máskor-máshol nem jutott idő. És még valami: sokkal családiasabb a hangulat, nincs annyi stand, nincs olyan ijesztően nagy tömeg, mindenki kényelmesen elfér a küzdőtéren, és a MOM SPORT Uszodában és Sportközpontban olyan öltözőben tudtunk átvedleni, ahol még zuhanyzó is volt, igaz, a cuccunkat végig magunkkal kellett vinni. 

Zóna edzés - Péntek Enikő

Külföldön és persze itthon is sok olyan edző van, aki saját módszererével komoly rajongótábort szerzett, és Péntek Enikő az egyikük. Az interneten megtalálható rövid videóiról már korábban is írtunk, és itt volt az ideje, hogy élőben is kipróbáljuk, hogy mit tud a Zóna edzés. Egy kis bemelegítés után rögtön belecsaptunk a lecsóba, és ugyan csak egy fél óra állt a rendelkezésünkre, alaposan meg lettünk hajtva, még úgyis, hogy a köredzések gyakorlatai között ugye volt egy kis pihenő. A gyakorlatokat egyébként könnyű volt követni, a köredzés mozdulatsorait még a szakasz elején végigmutogatta Péntek Enikő, hogy ne élesben kelljen leskelődni, éppen melyik jön az ötből és mit is kell pontosan csinálni. A nyújtás előtt levezetésképpen csináltunk pár erősítő gyakorlatot is, és 30 perc elég volt ahhoz, hogy jól kifáradjak. 

Mi ez?

A intervall és funkcionális erősítő elemekre épülő intenzív, izgalmas és rendkívül hatékony edzésforma. A Zóna edzés több 10-20 perces blokkból épül. Minden blokk során felváltva 2 izomcsoportra fókuszálunk. A váltakozó pihenő és aktív szakaszok hatására mindkét izomcsoport maximális erőbedobással képes dolgozni az egész edzés során.

Piloxing - Vieira Lívia

Amióta tudom, hogy létezik ilyen edzésforma, mindenképpen ki akartam próbálni, mivel szeretem a bokszot és a táncosabb órákat is. Súlyozott kesztyűt sajnos nem kaptunk, és a szűkös idő miatt tényleg csak egy kis ízelítő jutott a piloxing gyakorlatokból, koreográfiából. Attól függően, hogy ki milyen órát próbált már korábban, ismerősek lehetnek a mozdulatok, én a bokszból kölcsönvetteknél voltam magabiztosabb. Bizonyos gyakorlatoknál, például amikor pingvinként mozgattuk karunkat a testünk mellett, hiányzott a súlyzó, és egy-két táncos mozdulatnál is elveszítettem a fonalat, de ez egy teljes és kisebb létszámú órán valószínűleg nem jelentett volna problémát. 

Mi ez?

A módszert Viveca Jensen hivatásos táncos és fitneszszakember dolgozta ki, és tulajdonképpen két népszerű irányzat, a box és a pilates ötvözete egy kis tánccal fűszerezve. "A Piloxingban megtalálhatod a boksz erejét, de a pilates révén kecsesnek és nőiesnek érezheted magad" - foglalta össze a lényeget Jensen. Az órán a magas és alacsony intenzitású, ezen belül is a kardió és az erősítő gyakorlatok sorozataiból álló blokkok váltják egymást tervezett módon. 

Fitfight - Csörgő Adrienn 

A táncos órák (zumba és társai) mellett nagyon népszerűek azok a mozgásformák is, amelyek valamilyen formában kötődnek a küzdősportokhoz, ezen belül is a bokszhoz, mi is kipróbáltunk már többet is, legutóbb például Tatarek Rezső módszerét. Szóval van választék, így biztosan mindenki megtalálja magának azt a változatot, amit igazán élvez. Ezt az órát főként azoknak ajánlanánk, akik annyira nem szeretik az aerobikot, viszont imádják a különböző rúgásokat és az egyensúlyérzékük is rendben van - én ez utóbbinál buktam el ugyanis. A koreográfia egyébként követhető, és mindenkinek az ügyességén, illetve gyakorlatán múlik, hogy mennyire szépen tudja kivitelezni a mozdulatokat.  Az ilyen jellegű órák egyébként tökéletesek arra is, hogy az ember levezesse a nap közben felgyülemlett stresszt és dühöt.

Mi ez?

Küzdősport alapokra épített fitnesz irányzat, amely a thai-box, kick-box a taekwondo, a dzsúdzsucu ütéseit, rúgásait, védéseit és azok kombinációi ötvözi. Amiben különbözik a többi "harcos" órától, hogy nincsenek aerobik mozdulatok, csak és kizárólag a küzdősport elemeit használja. "Megtanulhatod, miként lehet a küzdősportot harmóniába hozni a fitnesszel, előtérbe helyezve a prevenciót, a maximális testtudatot, a lelki és testi összehangoltságot" - olvasható a hivatalos ismertetőben. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek