#ÉLETEM

Ha elhiszi, hogy változhat, egészségesebb lesz

2014. június 1., vasárnap 20:11

Fatalista társaiknál jobb az élete azoknak a kamaszoknak, akik hisznek a változás képességében, abban, hogy a személyiség nem állandó, hanem fejlődik, derült ki egy nemrég végzett amerikai vizsgálatból. 

A pszichológusok első körben 158 kaliforniai középiskolás hiedelmeit mérték fel a tanév elején arról, hogy mennyire hisznek a személyiség stabilitásában, majd az év végén csekkolták az általános stressz szintjüket és a fizikai egészségük állapotát. Azok a diákok, akik erősen hittek abban, hogy az emberek változhatnak, kevesebb stresszről, alacsonyabb szorongási szintről számoltak be, jobban elfogadták önmagukat és jobb fizikai egészségnek is örvendtek. 

shutterstock 154165469

Ezeken az eredményeken felbuzdulva a kutatók aztán egy másik iskolás csoportnak tréninget szerveztek a tanév kezdetén. Ott arra ösztönözték őket, hogy higgyenek a változásban, abban, hogy a kirekesztés és az áldozatszerep nem állandó, nem megváltoztathatatlan állapotok, nem a személyiségből fakadnak, ahogy az sem feltétlenül rossz ember, aki kirekeszt, aki szadizza a másikat. A tanév végén aztán újra behívták a tréningen részvevőket, és azt találták, hogy a kontrollcsoporttal szemben ők mind fizikai, mind lelki síkon jobban vették az év közben felmerülő akadályokat. A vizsgálatból tehát az látszik, hogy az önmagunkhoz és a társakhoz való hozzáállás nemcsak tanítható, de ezt érdemes is megtenni, hiszen a változásba, az irányíthatóságba vetett hit kevesebb stresszel, jobb egészséggel és jobb jegyekkel jár együtt. 

És hogy igaz-e mindez? Hogy tényleg képesek vagyunk-e a változásra? Egyértelműen igen.  És most már azt is tudjuk, hogy hinni is érdemes benne. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta