#ÉLETEM

Szex és munka közben alszik a fáradt magyar

2014. május 31., szombat 16:10

Nemcsak az aktív pihenés, pontosabban a nyaralás, hanem az alvás sem megy nekünk magyaroknak. Ez derült ki legalábbis a Cardo Nagy alváskutatásából, amelyhez 1000 fő alvási, pihenési szokásait vizsgálták meg. Részletek a hajtás után. 

Mennyit?

A megkérdezettek 40%-a csak 6-7 órát alszik, közel 18% 6 óránál kevesebbet. 7-8 órát a válaszadók alig több mint 26 %-a jelölt meg, kb. 16% pedig ennél több időt tölt alvással. Hány órát aludnánk, ha tehetnénk? A legtöbben 8-9 órát szánnának erre a tevékenységre.  

„A rövid alvásmennyiség szignifikáns rizikófaktora a bármilyen okból bekövetkező elhalálozásnak. Ha valaki csak napi 4 órát alszik rendszeresen a kétszerese, ha 5 órát alszik másfélszerese a kockázat a napi 7 órát alvókkal szemben, hogy bármilyen okból meghal. Ennek magyarázata lehet, hogy a rövidebb alvás időtartam, rövidebb pihenési időszakot jelez, amely a mentális egészség gyengüléséhez, szegényes életstílushoz, a fizikai kondíció romlásához, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenéséhez vezet. A hosszú tartamú alvás ugyancsak rizikófaktor. A 8 órás alvás 1,3-szoros, a 9 órás másfélszeres, a 10 órás kétszeres kockázatot jelent a 7 órát alvókkal szemben a bármilyen okból bekövetkező halálra” - mondja dr. Szakács Zoltán, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke.

shutterstock 165043844

Hogyan?

A megkérdezettek közel felének kb. fél órára van szüksége, mire elalszik, közel 34%-nak pár perc alatt sikerül, ám több mint 11% legalább 1-2 órát vagy még többet forgolódik előtte. Hogy mi segít ebben leginkább? Úgy tűnik, hogy a főbűnnek számító tévézés és az olvasás a favorit, illetve további praktikák, mint például, hogy elszámolás 100-ig, a gyógyteák, a meditálás, illetve a tejivás. Az elalvás persze csak a kezdet, a résztvevőknek közel 15%-a állítja csak, hogy nyugodtan alszik. Közel fele néha felébred, de általában végigalussza az éjszakát, míg közel harmadának ritkán vannak nyugalmas éjszakái, és minden apró zajra felébred. A válaszadók kb. 87%-a nem igazán frissen vagy kifejezetten fáradtan ébred, a megkérdezettek közel fele szerint viszont a matrac számít leginkább a pihentető alvásban. Közel 61% pár perc alatt felkel, viszont kb. 33%-nak kell 20-30 perc, mire ki tud kászálódni az ágyból.

Az álmok

A legtöbben (28%) nem emlékeznek az álmaikra, akik viszont igen, ott a család/barátok tematika vezet. Ha pedig álom, akkor, úgy tűnik, hogy a nagy többségénél a rémálmok nem megkerülhetőek. A motívumok között a zuhanás vezet, de az üldözés, csapdába esés és menekülni képtelenség, valamint a „szörnyűség történik a szeretteinkkel” is gyakori.

Hol? 

A válaszadók harmada aludt már el munkahelyen vagy iskolában, sokan rendszeresen, sőt még szex közben is 13% bóbiskolt már el. A megkérdezettek harmada csak a saját ágyában tud aludni, 41% egyedül szeret, míg 59% párban. Főképpen oldalt fekve alszunk vagy hason, pedig a szakértők szerint háton egészségesebb.

Min?

Legszívesebben közepesen kemény matracon (38%), memória- (31%) és biomatracon (23%) hevernénk. Ezek rugós és rugótlan változata egyaránt kedvelt, ugyanúgy mint a kemény és a puha is. A megkérdezettek háromnegyede tudja, hogy léteznek már matracok, amelyek gyógyászati segédeszköznek minősülnek. Matracvásárlásnál a legfontosabb szempontok: kényelem, egészséges alvás, minőség és szellőzés, az innováció kevésbé lényeges. A legtöbben interneten tájékozódnak, majd az üzletekben, a közeli ismerősök, barátok véleménye és a TV, sajtóhirdetések pedig nem annyira számítanak.

„Mivel az ember nem évente cseréli le a matracát, nagyon nem mindegy, hogy milyet vásárol. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy egészséges alátámasztása legyen a hátnak illetve a gerincnek. A szellőzés szintén fontos, hiszen a fekhely higiéniáját is növeli, és csökkenti az esetleges allergiás panaszokat” - mondja Fülöp Tamás, Cardo Kft. értékesítési és marketing igazgatója.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta