A vendéglátóiparban a leggyakoribb a szexuális zaklatás

A magyarok fele éli meg stresszesnek a munkáját, derült ki a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés Kutatócsoportja által végzett felmérésből. A vizsgálatban több mint 13 ezer 18-60 év közötti magyar munkavállaló online kitöltött kérdőívét elemezték, és arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mi a leggyakoribb munkahelyi stresszforrás itthon, és milyen területen a legkeményebb melózni. 

Stressz az bőven van

Ha legközelebb veszekedni akar egy pincérrel, autószerelővel, ingatlanossal vagy a postással, érdemes elszámolni előtte tízig. Nekik ugyanis különösen kemény a munkájuk. A felmérés szerint a stressz mértéke a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban a legjelentősebb (56%), ezt követi a kereskedelem, gépjárműjavítás, ingatlanügyek (55%), majd a személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatás ágazat (54%). Közülük is inkább a nők szenvednek, náluk gyakoribb a stresszel összefüggésbe hozható kiégés, az alvászavarok, a munka és a család közötti konfliktus, és ők elégedetlenebbek is a munkahelyükkel, mint a férfiak. Összességében azonban úgy tűnik, minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, és minél magasabb beosztásban van diplomásként, annál kevesebb stresszt él át. 

Nemzetközi összehasonlítás a COPSOQ II kérdőívvel a Munkatempó, Érzelmi megterhelés, Munka értelmessége, Szerepkonfliktus, Vezetés minősége szerint (Magyar minta: 13 104fő, nem reprezentatív)
Nemzetközi összehasonlítás a COPSOQ II kérdőívvel a Munkatempó, Érzelmi megterhelés, Munka értelmessége, Szerepkonfliktus, Vezetés minősége szerint (Magyar minta: 13 104fő, nem reprezentatív)Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoport

„Az országos felmérés eredményeiből megtudhatjuk, hogy a magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó (63%), mint a jelentős mennyiségi elvárás (47%) okoz magas stresszterhelést. Jelentős stressz tényezőként jelenik meg továbbá az igazságosság és tisztelet alacsony mértéke (41%), valamint komoly problémát okoz a szekálás. A stresszfelmérésben résztvevők mintegy 40%-a számolt be arról, hogy valamilyen gyakorisággal szenved a munkahelyén a szekálástól” – hangsúlyozta Nistor Katalin pszichológus, PhD hallgató. Ez pedig rossz. Nagyon rossz. Azok ugyanis, akiket rendszeresen piszkálnak a munkahelyükön, nemcsak a munkahelyükkel elégedetlenek, de gyakrabban élnek meg konfliktusokat a családjukban is, tehát összeségében jelentősen romlik az életminőségük. (A munkahelyi mobbingról vagy pszichoterrorról, és annak következményeiről itt olvashat.) A felmérés szerint egyébként szekálni leginkább a főnökök szoktak, és a segédmunkások, szakdolgozók és irodai, ügyviteli dolgozók szenvednek tőle a legjobban.

A piszkálás persze rengeteg formában nyilvánulhat meg, a durva verziókat nézve nálunk a nők számolnak be gyakrabban szexuális zaklatásról, fizikai erőszakról, míg az erőszakkal való fenyegetés inkább a férfiakat éri. Úgy tűnik, hogy a szexuális zaklatás a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatában fordul elő leginkább, ott minden ötödik vizsgálatban részt vevő szenvedi el rendszeresen. Ezt azért érdemes észben tartani, amikor legközelebb flörtölni próbál a felszolgálóval. Ahogy azt is, hogy az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozók közel harmada kap fenyegetéseket a munkája során, pedig náluk az országos átlagnál (43%) jóval gyakrabban (69%) van jelen a munkakörrel járó érzelmi megterhelés. Éppen úgy, mint az oktatásban dolgozóknál. 

Nemzetközi összehasonlítás a COPSOQ II kérdőívvel a Munkahelyi elégedettség és a Munkahely iránti elkötelezettség szerint (Magyar minta 13 104fő, nem reprezentatív)
Nemzetközi összehasonlítás a COPSOQ II kérdőívvel a Munkahelyi elégedettség és a Munkahely iránti elkötelezettség szerint (Magyar minta 13 104fő, nem reprezentatív)Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoport

Azért van, aki elégedett

Nem is kevesen. A megkérdezett munkavállalók 54 százaléka számolt be arról, hogy elégedett a munkájával. A leginkább a szakmai, tudományos és műszaki területen és az IT, telekommunikáció, média ágazatban dolgozók érzik jól magukat a munkahelyükön, míg a személyszállítás, közlekedés, postai szolgáltatás ágazat és a védelem (igazságügy, bíróság, büntetés-végrehajtás) területén tevékenykedőknek van a legtöbb nyűgük. Ami leginkább hozzájárul a munkahelyi jól-létünkhöz, az a munkakör egyértelműsége, a munka értelmessége és a jó munkahelyi közösség. Érdemes tehát ezeket fejleszteni. És pihenni sem árt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra