Spóroljon a nyaraláson, nézzen várost ingyen!

A Travelo Talpraesett Turista mellékletében olvasóink hasznos tippeket találnak az utazás költségeinek lefaragásához. Hiszen nem feltétlen kell ahhoz vastag pénztárca, hogy változatos programokon vehessünk részt, vagy éppen úszómedencés villa kertjében süttethessük a hasunkat. Az alábbiakban öt olyan talpraesett tippet osztunk meg, melyeket követve jókora összegeket megspórolhat, amikor a családi nyaralást szervezi, a szállástól a csomagoláson át az úti balesetbiztosításig.

Nyaraljon úszómedencés villában fillérekért!

Álmodozott már arról, hogy úszómedencés villában nyaral, akár a sztárok? Ha nem is feltétlenül Hawaii szigetén, de mondjuk a spanyol tengerparton ön is nyaralhat ilyenben, és valószínűleg olcsóbban megússza a dolgot, mintha szállodai szobát foglalna. A párokat sajnos el kell, hogy keserítsük, számukra továbbra is egy hotelszoba bír a legjobb ár/érték aránnyal. Ha azonban nagyobb társasággal indul az ember útnak, érdemes megvizsgálni a villabérlési lehetőségeket. A nagyszülőkkel utazó családok, vagy a nagy baráti társaságok jobban járnak, ha közösen bérelnek akár luxusnak tűnő villát is, a fejenkénti költség ugyanis valószínűleg kevesebb lesz, mint a szállodázásnál.

A spanyol Naposparton, a Costa del Solon például június első hetére 1300 euróért találunk öt hálószobás, légkondicionált, a kertben fűtött úszómedencével rendelkező villát a Tripadvisor tulajdonában levő Holiday Lettings adatbázisában. Ha tízen bérlik a villát, fejenként 130 euróra, vagyis napi 18,5 euróra jön ki egy hét nyaralás — ennyiért nehéz jó szállodát találni. Persze így a nyár közeledtével egyre kevesebb a szabad kapacitás, érdemes minél előbb dönteni, esetleg az elő- vagy utószezonban gondolkodni. (Az említett villa például június első hete után már csak szeptemberben foglalható újra egész hetes időtartamra.)

 

Spóroljon saját pipereholmikkal a repülőn

Mióta az EU csak 100 ml-es piperéket enged kézipoggyászban szállítani, a neszesszer bepakolása nem könnyű feladat, ha fapadossal repülünk, és nem adunk fel bőröndöt a gép csomagterébe. A legtöbb drogéria persze árul mini samponokat, tusfürdőket és krémeket, a nagy kiszereléshez hasonlítva azonban ezek jóval drágábbak. A Rossmann-nál például egy 300ml-es Isana Men tusfürdő 299 forintba kerül, egy 50 ml-es azonban 249 forintba.

Sokkal jobban járunk, ha túlméretes kedvenc samponunkból, tusfürdőnkből kisebb üvegbe töltünk át. Több helyen is kaphatunk átlátszó neszesszereket, apró tégelyeket és flakonokat, amelyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak, és amelyekbe könnyedén kiporciózhatjuk a pár napra elegendő mennyiséget kedvenc kozmetikai termékeinkből. Kedvenceink az Ikea különböző színű, 100ml-es flakonjai, melyekből 4 darabot adnak 395 forintért.

Olvasson ingyen útikönyveket!

Egy jó útikönyv ugyancsak hasznos útitárs lehet, különösen olyan városban, ahol korábban nem jártunk még. Egy hosszú hétvégéhez azonban talán felesleges drága pénzért megvenni a bédekkert, hogy aztán ott porosodjon a könyvespolcon. Jobban járunk, ha kikölcsönözzük a könyvtárból, vagy akár másodkézből vásárolunk egyet.

Ha nem akarjuk magunkkal cipelni az útikönyveket, remek megoldás lehet a Scribd előfizetéses kölcsönkönyvtára. Itt havi kilenc dollárért elérhető például az összes angol nyelvű Lonely Planet útikönyv, így laptopon, telefonon vagy e-könyvolvasón is magunkkal vihetjük a kiválasztott példányokat. A Scribd most egy hónapos ingyen kipróbálási időszakot biztosít, így ingyen is olvasgathatjuk a vágyott útikönyveket.

Ingyenes tolmács a zsebben

Külföldre utazásnál gyakran gondot jelenthet, ha nem beszéljük a célország nyelvét. A nyelvi problémák áthidalása érdekében telepítsünk kostelefonunkra olyan fordítóappot, amely teljesen ingyenes, és 80 nyelven beszél. Androidos telefonokra le tudjuk tölteni a Google Translate appot, amely nemcsak a begépelt szöveget tudja azonosítani és lefordítani az általunk választott nyelvre, de képes feliratokat és élőbeszédet is fordítani.

Az app fényképes szövegfelismerése nem működik minden nyelven, de igen hasznos lehet például étlapok, eligazító táblák fordításánál. A fordítandó táblát elég lefotózni, az app máris teszi a dolgát. A Google Translate legjobb tulajdonsága, hogy offline is működik, vagyis térerő nélküli vidékeken is használhatjuk. Ehhez viszont le kell töltenünk a kiválasztott nyelvi csomagot, amely akár 300 megabyte helyet is foglalhat a telefonunkon.

Ha beüt a baj: ingyen gyógyít a londoni orvos

Nem újdonság, mégis kevesen tudják, hogy az EU-állampolgároknak minden tagországban ugyanolyan orvosi ellátás jár, mint az adott ország polgárainak: ha nekik ingyenes, akkor nekünk is, turistaként. Ehhez azonban szükségünk van a TAJ-kártya páneurópai változatára, az európai egészségbiztosítási (EHIC) kártyára.

Nagyon hasznos kis plasztiklap ez, mellyel számos országban (például Nagy-Britanniában) ingyenesen gyógyítják bokaficamunkat, más országokban azonban a helyiekhez hasonlóan nekünk is ki kell fizetnünk a vizitdíjat, esetleg megelőlegeznünk a kezelés költségeit (például Franciaországban). Az EHIC kártyát az OEP-től kérhetjük ingyenesen, postán vagy személyesen is. A kiállítástól számított 3 évig érvényes.

Ingyenes karnevál Berlinben, ajándék vacsora Madridban

Talpraesett Turista nem csak általános tippeket ad, de konkrét ingyenes programjavaslatokkal is segítjük olvasóinkat. Az osztrák fővárosban például a Bécsi Filharmonikusok ingyenes koncertjén vehetünk részt a Schönbrunni kastély csodás kertjében május 29-én. A londoni tömegközlekedési vállalat idén a Busz Éve alkalmából remek ingyenes programokat kínál városszerte található buszgarázsaiban. Gyerekeknek különösen tetszeni fog a buszmosó, amelyen egy busz fedélzetén üldögélve haladhatnak át. Berlinben a legendásan sokszínű Kreuzberg-negyedben az ingyenes Kultúrák Karneválja június 6-9-ig tart, központja a Blücherplatz lesz. De a borsos árairól híres Brüsszel is tartogat meglepetéseket, például ingyenesen strandolhatunk a város kellős közepén július 4. és augusztus 10. között. Madridban pedig akár ingyenesen is vacsorázhatunk, ha jól választunk helyszínt koktélozáshoz.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek