#ÉLETEM

Sportoljon most, hogy ne butuljon el később!

2014. május 16., péntek 11:42

Minél aktívabb valaki fizikailag 25 éves korában, annál jobban vág az agya középkorúan, számolt be a The New York Times egy nemrég végzett kutatás eredményéről. 

A Minnesotai Egyetem professzora, David R. Jacobs és kollégái egy harminc éve folyó koszorúér betegséget tanulmányozó vizsgálat adatait vették alapul, és a 2747 résztvevő önbeszámolóit és laboratóriumi leleteit átnyálazva arra jutottak, hogy sportolni kell. Persze csak akkor, ha nem akarjuk idejekorán elfelejteni a neveket, a szavakat vagy éppen azt, hogy hová tettük le a cuccunkat. A vizsgálat eredményei pedig azt mutatják, hogy a mentális hanyatlás akkor tolható ki a legnagyobb valószínűséggel, ha fiatal korunkban már aktívan teszünk a fizikai egészségünkért. 

shutterstock 147680771

Vágyik a penge agyra, de már lecsúszott arról, hogy a húszas éveiben legyen fitt? Nem gond, így sincs minden veszve. A kutatás egy másik tanulsága ugyanis az, hogy a fiatalságukat mulatozásra és tespedésre fecsérlő emberek (üdv a klubban!) agya is fejleszthető, mindegy, milyen életkorban vágnak bele a sportba. A tanulság tehát, hogy sohasem késő elkezdeni a sportot, és ha már egyszer nekikezd, az legyen inkább ma, mint holnap. Úgy könnyebb lesz. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta