12+1 tipp esőben futáshoz

Pusztán az eső miatt nem kell otthon kuksolnia – arról elmélkedve, milyen jó lenne elmenni futni, ha nem esne. Sőt, a rossz időjárás kifogásnak is elég csapnivaló. Ezekben a finom, tavaszi esőkben ugyan miért is ne lehetne a szabadban futni? Persze, le lehet menni konditerembe helyette, de akkor sosem éli meg , milyen klassz érzés, amikor az esőcseppek eláztatják a csupasz lábszárát, és eközben egyáltalán nem fázik; elismerő pillantások érik, amik abszolút ösztönzőek még akkor is, ha már fárad. A friss illat, amit minden lépésnél érezhet, a büszkeség, ami futás után elönti: „megcsináltam”, és a fránya idő talán még inspirálja is arra, hogy gyorsabb tempóban fusson, hogy mielőbb  a kitűzött táv végére érjen. Egyszóval, esőben futni jó, de nem árt betartani egy-két szabályt mielőtt belevág!

Esőben futni jó, de készüljön fel rá

Mármint, nem csak lélekben kell nagyon ott lenni, az sem árt, ha nem kezdő futóként vág bele ebbe a projektbe. Esőben sokkal gyorsabban el lehet fáradni, duplán kell figyelni a felmerülő veszélyekre (leginkább akkor, ha nem pályán fut): motorok, autók, biciklik, gyereket az út közepén tologató anyukák (igen, még esőben is), úthibák, kátyúk (amiket, ha megtelnek vízzel, nem is mindig lehet kiszúrni, és egy rossz lépés miatt akár hetekre is le kell állnia a futással), rosszabb látásviszonyok nehezítik a dolgot. A legjobb, ha már bejáratott útvonalon fut, vagy ha van a közelében futópálya, inkább körözzön ott, bármennyire is unalmas. 

És igen, tudjuk, a legnehezebb a kezdet. Nem valami szívderítő, amikor bentről csak a szürkeséget meg az ablakon csordogáló esőcseppeket látja, de higgye el, ha már elkezdte, és bemelegedett, észre fogja venni, hogy igazából élvezet esőben futni. 

Viseljen sapkát

Rengeteg helyről be lehet már szerezni vízálló baseballsapkát. Ez nem csak azért jó, mert nem ázik el a haja, hanem, mert az eső nem folyik a szemébe futás közben. Persze, ha a szél is fúj, az már egy kicsit szívás, de attól még ne gondolja, hogy otthon ülni sokkal jobb, mint kint futni!

shutterstock 88204294
Shutterstock

Tűzzön ki egy távot

Mivel esőben hamarabb el lehet fáradni, indulás előtt gondolja át, hogy mekkora az a táv, amit biztosan tud teljesíteni. Elsőre egyáltalán nem baj, ha a megszokott távolságnak csak a felét teszi meg, legközelebb sokkal jobban fog menni, és nem fog már eleve rossz szájízzel nekiindulni az edzésnek. 

Öltözzön rétegesen ha hideg van

Ha hűvös az idő, feltétlenül öltözzön rétegesen, hiszen egyáltalán nem cél, hogy megfázzon. Tehát, ha nagyon hideg van, az eső pedig nem egyszerűen csak csepereg, hanem inkább szakad, egész biztos, hogy a megszokottnál több ruhát kell magára aggatnia. A legfontosabb réteg az, amelyik a legközelebb van a testéhez: ügyeljen arra, hogy mindenképpen technikai anyagból vagy Coolmax-technológiával készüljön. Ezek ugyanis nem tartják a testet nyirkosan, még ha meg is izzad futás közben. A többi réteg (főként a kabát) mindenképpen szél- és vízálló legyen, de az is nagyon fontos, hogy jól szellőzzön. Nem elég, ha csak vízálló, az alatt elég gyorsan be tud fülledni, mert maga alatt tartja a nedvességet meg a sportolás során termelt többlethőt. 

Ne vegyen fel pamutruhát

Azzal mindenki tisztában van, hogyha a pamut átnedvesedik, sok idő kell, mire megszárad – elnehezedik, és a testre tapad. Ezzel ellentétben a futóruha olyan anyagból készül, amelyik nem tartja magában a nedvességet, jól szellőzik és nagyon könnyű viselet. 

Gyapjú-, vagy nedvességelvezető zokni

Ha nem szerencsés pamutból készült öltözéket viselni esőben, akkor zokniból se ilyet válasszon. Ha a zokni elázik, csúszkál a lábon és a cipőben, felgyűrődik, feltöri a lábát - ráadásul a folyamatos nedvességétől nagyon gyorsan meg is fázhat. Ehelyett vegyen gyapjú- vagy nedvességelvezető zoknit – tényleg megéri!

Krémezzen

Ha például rövidnadrágot vesz fel, mert az idő megengedi, kenje be a lábszárát vazelinnel, vagy olyan zsíros krémmel, ami nehezen szívódik fel, így lepereg a nedvesség a bőréről.

Ne öltözzön fel jobban a szükségesnél

shutterstock 95043610

Többnyire az egyik legnagyobb hiba, amit a sportolók elkövetnek, amikor végre ráveszik magukat az esőben futásra, hogy túl sok réteget vesznek magukra. Higgye el, a sok réteg még nem jelenti azt, hogy száraz is marad, hacsak nem esernyővel a fején fut, de ha megfogadja futóruha-tanácsainkat, ilyet nem kell tennie. A recept csak annyi, hogy a hőmérsékletnek megfelelően öltözzön, csak még egy dzsekit csapjon magára és kész. 

Figyeljen a kütyükre

Nem árt, ha a lehető legkevesebb kütyüvel indul neki. Ilyenkor bőven elég, ha egy MP3-as lejátszót visz magával, abból is lehetőleg valamelyik régebbit a szekrény aljáról, hogyha esetleg elázna, ne fájjon érte a szíve. 

Fényvisszaverő a ruhán

Erre azért hívjuk fel külön a figyelmet, mert sajnos nem mindegyik futóruhán van fényvisszaverő felület, vagy ami van, nem elég az esős időhöz. A látásviszonyok ilyenkor sokkal rosszabbak, emiatt feltétlenül szerezzen be plusz fényvisszaverőket. Például erősítsen a ruhájára, a bokájára és a csuklójára is fényvisszaverő szalagot: fő a biztonság.

A futás után:

Nyújtson, de tiszta ruhában

Hideg, esős időben felejtse el, hogy a szabadban nyújt. Fusson hazáig, vegye le magáról a vizes cuccokat, gyorsan zuhanyozzon le forró vízben, vegyen fel tiszta ruhát, és csak ezután nyújtson. 

Hidratálja szervezetét

Amikor hidegben és esőben fut, előfordulhat, hogy a „session” végére egyáltalán nem szomjazik meg. Ez ne tévessze meg; mindenképpen fogyasszon folyadékot futás után!

Szárítsa meg a cipőjét és a ruháját

Ha kész van mindennel, vegye ki a cipőjéből a betétet, és helyezze olyan helyre, ahol könnyen meg tud száradni. A cipő belsejét tömje ki újságpapírral; ez felszívja a nedvességet, és egyidejűleg segít, hogy a cipő megtarthassa eredeti alakját.

Oszd meg másokkal is!
Mustra