#ÉLETEM

Stressz nélkül több töltelékszót használunk

2014. május 12., hétfő 10:24

Sokakat feszélyez, ha nagy nyilvánosság előtt kell megszólalniuk: a jól összeszedett, higgadt és gondosan begyakorolt szövegből hirtelen zavaros, érthetetlen massza lesz, amitől nemcsak az előadó, de a közönség is zavarba jön. Tony Buchanan, Saint Louis Egyetem pszichológia professzora és kollégái csaknem száz embert kértek fel egy kísérlethez, hogy megvizsgálják, pontosan hogyan befolyásolja a stressz a nyilvános szereplést.

A kutatók a 91 vizsgálati alanyt két csoportba osztották, és az egyik társaságnak stresszes, a másiknak stresszmentes feladatot adtak, írja a Research Digest. A résztvevőknek öt perc alatt kellett felkészülniük az eltérő témájú beszédekre, majd ezt követően azonnal elő is kellett adniuk azt. Míg a stresszelt csoport tagjainak egy bolti lopás vádjából kellett kimagyarázniuk magukat, addig a másik társaság jóval könnyebb feladatot kapott: mindössze össze kellett foglalniuk egy utazásról szóló cikket, amit aztán hangosan felolvastak egy kamerába. A beszédek után a résztvevők matematikai feladatokat is kaptak: a stresszelt társaságnak persze ebből is a nehezebb jutott.

Buchanan csapata a teszt előtt és után nyálmintákat vett a résztvevőktől, amiből megmérték a stressz mértékét jelző kortizolszintjüket Ezen kívül megfigyelték még a beszéd közbeni pulzust, a közbeiktatott szünetek számát és az olyan értelmetlen töltelékszavakat, mint az um, er, hmm.

A stresszmentes beszédben több a töltelékszó

A megfigyelések szerint mindegyik résztvevő megközelítőleg ugyanolyan sebességgel beszélt, furcsa módon viszont a stresszmentes csoport tagjai gyakrabban használtak töltelékszavakat. Ugyanakkor a stresszelt alanyok gyakrabban és hosszabban tartottak szüneteket a beszédük során, valamint pulzusuk és kortizolszintjük is megugrott. 

Az, hogy a feszengő előadók sokkal többször és hosszabban álltak le beszéd közben, mint nyugodt társaik, a kutatók szerint azt jelezheti, hogy stresszes szituációkban a szóalkotási, nyelvi folyamatok több időt vesznek igénybe. Az eredményekből az is kiderül, hogy minél többet gondolkodunk stresszes helyzetben egy-egy részleten, illetve minél keményebb szavakat használunk, annál valószínűbb, hogy szünetet tartunk, mielőtt ezeket kimondjuk. A kutatók szerint ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a kortizolszint változása hatással van a szünetek gyakoriságára, illetve hosszára (és fordítva), de ezt egyelőre nem tudták maradéktalanul bebizonyítani.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta