Megszívja, aki laptopra jegyzetel

Éppen túl vagyok egy költözésen, és ezzel együtt egy hónap adminisztrációs szíváson, hogy lehessen – többek között – áramom, netem és lakcímkártyám. Az elmúlt hetek legfontosabb tanulsága pedig az volt, hogy a tolltól is el lehet szokni. Évek óta nem kellett ennyit írnom kézzel, és rettentően béna is lettem benne. Mivel kizárólag a klaviatúrát ütöm naphosszat, a tollat már megfogni is fura, és logikusnak tűnik, hogy a jövőben egyre kevesebbet fognak kézzel írni a gyerekeink is. Egy friss kutatás szerint azonban ez nem feltétlenül jó. 

A Psychological Science című lapban publikált tanulmány szerint ugyanis az emberek jobban emlékeznek a kézzel írt jegyzeteikre, mint azokra, amiket a gépükbe pötyögnek be. Ráadásul úgy tűnik, hiába vagyunk tisztában azzal, hogyan kellene jól jegyzetelni a gépbe, az sem segít. A kézírás egyszerűen hatékonyabb. 

shutterstock 189710930

A kutatásból kitűnik, hogy a laptop-használó diákok nemcsak kevésbé teljesítenek jól, de kevésbé is elégedettek tanulmányaikkal. És nem, nem azért, mert az órák unalmas pillanataiban a neten lógnak, csetelnek vagy pornót néznek: gépre jegyzetelni még internetkapcsolat nélkül is rosszabb, mint kézzel. 

A jelenség miértje pedig egyszerű: géppel hajlamosabbak vagyunk szó szerint leírni azt, ami elhangzik, vagyis kevesebb figyelmet fordítunk a hallott szöveg feldolgozására. Ráadásul ez akkor is így van, ha kifejezetten figyelünk rá, hogy ne így legyen.

Ha tehát előadáson, iskolában jár, bármilyen fura érzés is tollat fogni, érdemes kipróbálnia. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek