#ÉLETEM

Megszívja, aki laptopra jegyzetel

2014. május 11., vasárnap 18:53

Éppen túl vagyok egy költözésen, és ezzel együtt egy hónap adminisztrációs szíváson, hogy lehessen – többek között – áramom, netem és lakcímkártyám. Az elmúlt hetek legfontosabb tanulsága pedig az volt, hogy a tolltól is el lehet szokni. Évek óta nem kellett ennyit írnom kézzel, és rettentően béna is lettem benne. Mivel kizárólag a klaviatúrát ütöm naphosszat, a tollat már megfogni is fura, és logikusnak tűnik, hogy a jövőben egyre kevesebbet fognak kézzel írni a gyerekeink is. Egy friss kutatás szerint azonban ez nem feltétlenül jó. 

A Psychological Science című lapban publikált tanulmány szerint ugyanis az emberek jobban emlékeznek a kézzel írt jegyzeteikre, mint azokra, amiket a gépükbe pötyögnek be. Ráadásul úgy tűnik, hiába vagyunk tisztában azzal, hogyan kellene jól jegyzetelni a gépbe, az sem segít. A kézírás egyszerűen hatékonyabb. 

shutterstock 189710930

A kutatásból kitűnik, hogy a laptop-használó diákok nemcsak kevésbé teljesítenek jól, de kevésbé is elégedettek tanulmányaikkal. És nem, nem azért, mert az órák unalmas pillanataiban a neten lógnak, csetelnek vagy pornót néznek: gépre jegyzetelni még internetkapcsolat nélkül is rosszabb, mint kézzel. 

A jelenség miértje pedig egyszerű: géppel hajlamosabbak vagyunk szó szerint leírni azt, ami elhangzik, vagyis kevesebb figyelmet fordítunk a hallott szöveg feldolgozására. Ráadásul ez akkor is így van, ha kifejezetten figyelünk rá, hogy ne így legyen.

Ha tehát előadáson, iskolában jár, bármilyen fura érzés is tollat fogni, érdemes kipróbálnia. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta