A stressz mindig rossz? Francokat.

A stressz roppant népszerű fogalom lett, az elmúlt tizenöt évben lelkesen használjuk is a mindennapi életben felbukkanó nyomorúságok magyarázatára. És ahogy az a népszerű fogalmakkal lenni szokott, úgy a stresszről is rengeteg tévhit kering a közhiedelemben. Az Amerikai Pszichológiai Társaság a hat leggyakoribbat gyűjtötte össze

1. A stressz mindenkinek ugyanazt jelenti

Totális tévedés. A stressz mindenkinél más: ami az egyiknek stresszteli élmény, az a másiknak meg sem kottyan, sőt akár kifejezetten élvezetes is. És ahogy mindenkinél mások a stresszt kiváltó okok, úgy más a toleranciaszintünk és mások a stresszre adott reakcióink is. 

2. A stressz mindig rossz

Ebből a nézőpontból a boldogság és az egészségesség forrása az, ha egyáltalán nincs jelen az életünkben a stressz. Badarság. Stressz nélkül az élet lapos, unalmas, ha azonban túl sok van belőle, az simán tönkretesz. Boldogságunk szempontjából azonban nem is a stressz kiegyensúlyozott mértéke számít, hanem az, hogy mennyire vagyunk képesek hatékonyan megküzdeni vele. Ha megy, az boldoggá, erőssé, produktívvá tesz, ha nem, az fáj, sőt, akár meg is ölhet. 

shutterstock 190242188
Shutterstock

3. A stressz mindenhol jelen van, nem tehetünk ellene semmit

Ez a tervezésen múlik. Ha úgy akarjuk megtervezni a mindennapjainkat, hogy a feladatok ne tudjanak maguk alá temetni, akkor képesnek kell lennünk felállítani a prioritásokat, és mindig az egyszerű problémáknál kezdeni. Ha azokon túl vagyunk, jöhetnek a keményebb részek. Sajnos, amikor a stressz már elborít, sokkal nehezebb kijelölni a prioritásokat: minden feladat egyformán fontosnak és fenyegetőnek tűnik. Szóval, nem árt előre gondolkozni. 

4. A legnépszerűbb stresszkezelési technikák a legjobbak

Nem feltétlenül. Nem léteznek univerzális, mindenkire egyformán ható megküzdési módok. Mindannyian különbözőek vagyunk, máshogy éljük az életet, más helyzetekben találjuk magunkat és máshogy is reagálunk rájuk. A stresszel való megküzdésben kizárólag az átfogó, személyre szabott technikák lehetnek igazán hatékonyak. 

5. Nincs tünet, nincs stressz

A tünetek hiánya közel sem azt jelenti, hogy az életünkben nincs jelen a stressz. Valójában a gyógyszerekkel lefojtott tünetek inkább csökkentik az esélyét annak, hogy hatékonyan változtatni tudjunk a bennünket érő lelki vagy fizikai nyomáson. 

6. Csak a stressz legfontosabb tünetei igényelnek figyelmet

Ó, ez csak egy kis fejfájás. Ja, néha kész van a gyomrom. Megesik – legyintünk keményen, pedig ezek az enyhe kísérőtünetek a korai jelzései annak, hogy az életünk irányítása kezd kicsúszni a kezünkből. Nem szabad őket figyelmen kívül hagyni, ha felbukkannak, ideje változtatni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra