Így kertészkedjen, ha allergiás

Már javában tart az allergiaszezon, pedig éppen ez az idő lenne a legalkalmasabb arra, hogy az ember kimenjen az udvarra kertészkedni. Akik kellemetlen tünetekkel küzdenek a levegőben terjengő pollenek miatt, igencsak megszenvedik ezt az időszakot, ám ők sem mentesülhetnek a kert gondozása alól. A Huffington Post szerencsére összeszedett pár tippet arra, hogyan tehetnék a legelviselhetőbbé az allergiások a kinti munkákat.

Mielőtt kimenne a szabadba:

  • ha gyógyszereket szed az allergiájára, lehetőleg még azelőtt vegye be, mielőtt kimenne, ne várja meg, míg a tünetek jelentkeznek!
  • vegyen fel szájmaszkot, kesztyűt, hosszú ujjú pólót illetve szemüveget.

A kertben

  • kora reggel vagy késő délután menjen ki, amikor a legalacsonyabb a levegőben a pollenkoncentráció
  • nagyobb esőzések utánra időzítse a kertészkedést, mert a víz egyrészt lemossa a növények nagy részéről a polleneket, másrészt benedvesíti ezeket az apró részecskéket, így a szél nem képes szállítani őket. De vigyázat, a rövid zivatarok, amik erősen verik a növényeket, ugyanakkor megnövelik a pollenek mennyiségét!

Óvintézkedések

  • a talajra szórjon kavicsot, mulcs helyett pedig használjon inkább speciális talajtakarót, mivel a fa megtartja a nedvességet, ami kedvez a penészgombák elszaporodásának
  • bánjon csínján a sövénnyel, mivel a sűrű, ágas-bogas ágak közt jól megül a pollen, és kiválóan tud tenyészni a penész. Amennyiben ragaszkodik hozzá, metssze sűrűn!
  • kérje meg nem allergiás családtagjait, hogy a pázsit kapálását és a virágágyás gyomtalanítását végezzék inkább ők
  • a pollenmennyiség csökkentése érdekében nyírja rendszeresen a füvet, és lehetőleg ne hagyja 2 cm-nél hosszabbra
  • kaszálás vagy fűnyírás előtt csukja be az ablakokat-ajtókat, és csak pár órával később nyissa ki!
  • ha van légkondija vagy kemencéje, minél gyakrabban cserélje a légszűrőiket. Sőt, vannak már olyan filterek 99%-ban megszűrik a polleneket, csakúgy, mint az állatszőrt és az egyéb allergéneket
  • kertészkedés után zuhanyozzon le és cserélje le a ruháit. A hajmosás se rossz ötlet, de ha mást nem, legalább a kezeit és a arcát mossa meg hideg vízzel!

A primer pollenek

Érdemes tisztában lenni azzal is, mi is okozza magát a pollenproblémát. A növények virágzási időszakukban nagy mennyiségben termelik ezeket a részecskéket, melyeket a szél széthord, hogy velük kompatibilis növényen landoljanak és beporozzák őket. Az ilyen, szél által terjesztett pollenű növényeket ezért ajánlott az allergiásoknak elkerülniük, mivel az apró részecskéket igen könnyű belélegezni. Ez nem jelenti, hogy a kertjében ne lehetnének növények, de ekkor válasszon olyanokat, amiket madarak, vagy rovarok poroznak. Ezek pollenszemcséi nagyobbak is, így a szél nem is tudja olyan könnyen felkapni őket, így nem is okoznak kellemetlen tüneteket. Ilyen növények a begónia, kaktusz, zsenelia, napraforgó, verbéna, tulipán, írisz, liliom, árvácska, muskátli, nárcisz, százszorszép, petúnia, vagy a tátika. Persze, sajnos az sajnos az allergén növény pollenjeit így sem lehet kizárni, a környékről is eljuthatnak önhöz.

Tudja meg, mire allergiás

Hogy fel tudja venni a harcot az allergének ellen, tudnia kell, hogy pontosan mire is allergiás! Ahelyett, hogy találgatásokba kezdene, keressen fel egy allergológust, akitől kezelési javaslatot is kaphat.

Barát vagy ellenség?

Az alábbi összeállításból megtudhatja, hogy egyes évszakokban melyek azok a növények, melyektől érdemes lehet tartania, és melyek azok, amiket bátran ültethet.

Késő tél, kora tavasz: ekkoriban a fő bűnösök a fák

Amiket kerüljön: éger, kőris, rezgőnyárfa, bükk, nyír, cédrus, gesztenye, nyárfa, szilfa, boróka, juhar, eperfa, tölgy, olajfa, pekándió, fenyő, platánfa, dió, és a fűzfa.

Ártalmatlanok: alma, cseresznye, páfrányfenyő, som, angol magyal, magnólia, körte, szilva, vörös juhar

Késő tavasz, kora nyár: ebben az időszakban a fő bűnösök a fűfélék

Amiket kerüljön: bermudafű (csillag pázsit), csenkesz, fenyércirok, évelő rozs, réti ecsetpázsit, borjúpázsit

Ártalmatlanok: bambusz (igen, ez is egy fűféle)

Késő nyár, kora ősz: ilyenkor fő bűnösök a gyomok, gazok

Amiket kerüljön: parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű, apróbojtorján, kerti laboda, zsálya

Ártalmatlanok: sajnos az összes allergizálhat

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek