#ÉLETEM

Tudnom kell, miért törölt a Facebookon!

2014. április 29., kedd 16:07

Idegesítő facebookos ismerősök mindenkinél akadnak (Nálam persze NYILVÁN nem). A legegyszerűbb megoldás, ha az ember egyszerűen nem követi őket, arról ugyanis fogalmuk sincs, nem fáj nekik, mi pedig megszabadulunk a kényszeres közlésmániásoktól, a folyton nyavalygóktól, az okostojásoktól és a szentimentálisok nyálas idézeteitől. Vagy bárkitől, aki éppen idegesít. A másik megoldás a kapcsolat törlése. Ebben az esetben az online összeköttetés megszűnik, ha pedig mégis rákeresünk az illetőre, akkor pontosan azt látjuk majd a tevékenységéből, amit bármelyik idegen. A Facebook egyébként alapvetően cuki, ilyenkor ugyanis nem értesíti a másikat, de persze, ha ő aktívan keres minket, rá fog jönni. De miért csináljuk ezt? Miért törlünk ismerősöket a Facebookon? És mit éreznek, amikor rájönnek? Egy coloradói egyetem kutatói éppen ezekre keresték a választ. 

Christopher Sibona és munkatársai 1077 Twitter-felhasználó részvételével két vizsgálatot is végeztek a témában, és azt találták, hogy leggyakrabban a régi, középiskolai ismerőseinket törüljük barátaink köréből. Általában azokat, akikkel valaha közel álltunk egymáshoz. De a gyakran törölt emberek között akadtak mások is, például olyanok, akiket barátainkon keresztül, a munkahelyről vagy a közös érdeklődési körünkből adódóan ismerünk.

shutterstock 176941343

Persze, mindenkit más okokból távolítunk el a barátlistánkból. A középiskolás kapcsolataink esetében ez az ok leggyakrabban az, hogy az illető a miénktől erőteljesen eltérő vallási vagy politikai nézeteket vall, és ennek hangot is ad a közösségi oldalon. Kamaszként ezek a nézetek nyilván nem olyan kifejezettek vagy éppen kevésbé izgatnak minket, de felnőttként sokszor nehezen viseljük, ha valaki szerintünk szélsőséges vagy tőlünk távol álló értékekben hisz. A munkahelyen szerzett kapcsolatok Facebookon való megszakítása általában valamilyen való életben történt esemény miatt következik be, de gyakrabban törlünk egy ismerőst azért is, mert egyszerűen érdektelen dolgokat posztol. Sokat. 

A kutatók szerint a törölt ismerősök legáltalánosabb reakciója a meglepődés, ezt követi a megbántottság érzése, majd az, hogy az egészet szórakoztatónak találják, a sor végén pedig a szomorúság kullog. Nem meglepő, hogy minél közelebb állt hozzánk az ismerősünk, annál inkább a szívünkre vesszük ezt a lépést, azaz annál valószínűbb, hogy a reakciónk a megbántottság vagy a szomorúság lesz. A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy a negatív érzések csökkennek, ha a másik viselkedése várható volt (azaz volt nyílt konfliktusunk) vagy később (közös ismerősökön keresztül) kiderül a kapcsolat megszakításának oka. 

Törölve lenni tehát általában nem túl kellemes. De ha meg kell történnie, akkor legalább a miérttel jó tisztában lenni. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta