#ÉLETEM

De mégis miért olyan cukik a kisgyerekek?

2014. április 27., vasárnap 18:08

shutterstock 115992457

Mennyire édes már? De tényleg. Az embernek rögtön kedve támad ölelgetni, szeretgetni, vigyázni rá. De miért? Mi olyan cuki benne? Mi váltja ki belőlünk automatikusan ezt a gondoskodási ösztönt? Az ASAP science biológusai megmondják. 

Mitchell Moffit és Gregory Brown az ASAP science alapítói klassz videókat készítenek. Tőlük tudjuk például, hogy miért ragadós az ásítás, hogy lehet-e genetikailag módosítani az IQ-t és azt is, hogy miért szeretik a férfiak a focit. Legújabb videójukban pedig arra keresik a választ, hogy vajon miért olyan ellenállhatatlanul cukik a kisgyerekek. 

Az etológiai vizsgálatokból úgy tűnik, legközelebbi rokonaink között egyedül vagyunk a cukiságra való fogékonysággal, ami evolúciós szempontból persze egyáltalán nem meglepő. A mi kölykeink ugyanis magatehetetlenül jönnek a világra, hosszú ideig tartó fáradhatatlan gondozás kell ahhoz, hogy képesek legyenek az önálló mozgásra, evésre. Ahhoz pedig, hogy megkapják a megfelelő gondoskodást, kell egy ösztönösen aktiválódó, genetikailag belénk írt forgatókönyv, ami kiváltja a gyerek túléléséhez elengedhetetlen viselkedést. Ezt a forgatókönyvet pedig a sírás és mosolygás mellett éppen a gyerek fizikai megjelenése hozza működésbe. 

A pszichológiai kutatásokból kiderült, hogy a nagy kerek fej, a hatalmas szemek, a kiálló pofazacskók, a magas homlok, a kerek test és a puha bőr az, amitől azonnal elérzékenyülünk. Annyira rá vagyunk kattanva ezekre a vonásokra, hogy akkor is vonzónak és szeretni valónak találjuk ezeket, ha nem is gyereken, hanem kutyákon, macskákon vagy akár autókon jönnek szembe. A cukiságvonások látványára meghatározott agyterület lép működésbe, az, amelyik akkor is aktiválódik, ha jutalomra várunk, ha élvezünk valamit vagy éppen megvédenénk valakit. Ismerős? 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta