#ÉLETEM

A férfiak arcán látszik az IQ, a nőkén nem

2014. április 24., csütörtök 15:23

Az intelligens embernek magas a homloka. A közel ülő szemek sunyik. A nagy állú férfiak maszkulinabbak. Több tucat ehhez hasonló sztereotípiát használunk, amikor társaink megjelenése alapján belső tulajdonságaikra következtetünk. Többnyire hibásan. Legalábbis a tudományos kutatások nem igazolják ezeket a népi bölcsességeket. Mégis vannak olyan sztereotípiáink, amikben erősen hiszünk, ilyen például az is, hogy ránézésre be tudjuk lőni, mennyire intelligens a beszélgetőpartnerünk. Most úgy tűnik, ebben nem is tévedünk. 

Pontosabban nem tévedünk, ha férfiakról van szó. Egy friss cseh tanulmányból ugyanis kiderül, hogy mind a férfiak, mind a nők képesek jól megbecsülni fényképen látott férfiak valós IQ-ját. A fotón látott nők esetében viszont nem volt összefüggés aközött, hogy mennyire tűntek intelligensnek, és mennyire voltak azok valójában. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy (a feministák, kérem, üljenek le) a nőket elsősorban az alapján ítélik meg az emberek, hogy mennyire vonzóak, és ez felülír minden más vonásukra vonatkozó ítéletet. A vonzó nőket egyszerűen más tulajdonságokban is jobbnak hisszük az átlagnál. Ennek az elképzelésnek az igazságtartalmát azonban ebben a tanulmányban nem sikerült igazolni. 

A kutatásban részt vevő 80 fő erősen egyetértett abban, hogy az intelligens arc mindkét nemnél keskenyebb, élesebb, kevésbé kerek állal, a sarkokban felfelé kunkorodó szájjal, hosszabb, nagyobb orral és távolabb ülő szemekkel jár együtt. Ennek ellentéte, vagyis az ovális, szélesebb arc masszív állal, lefelé kunkorodó szájjal, kis orral, közelebb ülő szemekkel pedig az emberek többsége szerint alacsonyabb intelligenciájú tulajdonost takar. Egyébként azt, hogy mi alapján tudjuk ilyen jól megbecsülni a másik intelligenciáját, nem tudták egyértelműen bizonyítani a cseh kutatók, annyi  azonban biztos, hogy az összkép, az arc elemeinek meghatározott kombinációja dönt és nem egy-egy konkrét testrész. 

A tanulmány a fentieken túl arra is rámutat, hogy az intelligensnek ítélt arcokat vidámabbnak és bizalomgerjesztőbbnek tartjuk, mint azokat, melyekről alacsony IQ-t feltételezünk. A lényeg, hogy több esélye van értelmesebbnek tűnni, ha mosolyog. Meg különben is. A mosolygás jót tesz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta