#ÉLETEM

Újabb gyerekkori figyelemzavart azonosítottak

2014. április 21., hétfő 19:47

Lomha kognitív tempónak nevezték el a kutatók azt a figyelemzavaros kórképet, ami a feltételezések szerint letargiával, álmodozással és lassú mentális feldolgozással jár együtt. A tünetegyüttest hivatalosan még nem minősítették betegséggé, de a szakemberek erősen hisznek a létezésében. Ha bebizonyítják, hogy létezik, több millió gyerek menekülhet meg a félrediagnosztizálás veszélyétől.

Az ADHD-tól a lomha kognitív tempóig

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, azaz az ADHD az egyik leggyakrabban diagnosztizált pszichiátriai zavar a gyerekeknél. (A betegség pontos kritériumairól itt olvashat.) Bár Magyarországon sajnos nem állnak rendelkezésre adatok, a becslések szerint a zavar a gyerekek 3-9 százalékát érintheti a nyugati világban. Ráadásul minden évben egyre több gyereknél diagnosztizálják.

A betegségnek több változata létezik, így a diagnosztikai kritériumok köre is széles, számos gyerek tüneteit még így is nehéz beletuszkolni egy-egy kategóriába. Nem véletlen, hogy a pszichológusok és orvosok igyekeznek az ADHD-n túl egyéb, alternatív magyarázatokat keresni arra, mi állhat a figyelemzavaros gyerekek viselkedésének hátterében. Erre a jelenségre az egyik lehetséges válasz az, hogy az ADHD-nál jóval több, eddig egyelőre azonosítatlan figyelemzavar létezik. Ilyen lehet például a lomha kognitív tempó. Már amennyiben tényleg van ilyen betegség.

shutterstock 68833705

Ahhoz ugyanis, hogy egy-egy tünetegyüttest valóban betegségnek minősítsenek, szükség van érvényes kutatásokra és egyetértésre a betegség pontos tüneteit illetően. A lomha kognitív tempó esetében ezek közül még egyik sincs meg. 

A New York Times cikke alapján azonban úgy tűnik, hogy a betegség létezésében erősen hisznek a szakértők, és a feltételezések szerint a letargiával, álmodozással, lassú mentális feldolgozással együtt járó kórkép az Egyesült Államokban körülbelül kétmillió gyereket érinthet. Ha a Keith McBurnett pszichiáter professzor nevéhez köthető lomha kognitív tempóról sikerülne bebizonyítani, hogy valóban létezik, akkor több millió gyerek menekülhetne meg a félrediagnosztizálás, félrekezelés és a félregyógyszerezés veszélyétől. Erre azonban valószínűleg még éveket kell várni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta