Az alvásban is segít az okostelefon

„Az álmatlanság legjobb ellenszere az alvás” – mondta az amerikai humorista W.C. Fields, ami tény, viszont a megoldás a legtöbb esetben nem ennyire egyszerű. Az okostelefonok világában, amikor már mindenre fejlesztenek alkalmazást (igen, még tamponcsere időzítő is van), persze hogy sorra jelennek meg az alvást segítő vagy éppen elemző appok. Ezeket néztük most meg.

Ha nem tud elaludni

Sleep (2 dollár, nagyjából 450 forint)
iOS

Sokaknak azzal van a legnagyobb baja, hogy nem tudnak ráhangolódni az alvásra és lefekvés után is ugyanúgy pörögnek. Nekik való a Sleep applikáció, amiben több mint száz különféle nyugtató hatású vagy altató zene van. Ideális lehet azoknak is, akik például meditálni szeretnének. Hullámok, eső, szélcsengő és még egy csomó kombinációból választhatja ki azt, amire a leghamarabb elalszik.

Deep Sleep With Andrew Johnson (3 dollár, nagyjából 680 forint)
iOS
Android

Andrew Johnson neve valószínűleg sokaknak nem lesz ismerős, de ő a klinikai hipnózis egyik mestere, aki ha nem is biztos, hogy álomba hipnotizálja, de segít ellazulni és ezáltal könnyebben és gyorsabban elaludni. Sokan dicsérik egyébként a módszerét, igaz nem árt egy kis angoltudás is a sikerhez bár kétségkívül már a hangja is megnyugtató Mr. Johnsonnak. De egy szimpla stresszes nap után is jól jöhet néhány nyugtató szó.

mobil alvas shutterstock 170847098

Yoga For Insomnia (5 dollár, nagyjából 1200 forint)
iOS
Android

Ha egyik fent említett módszer sem jött be, akkor akár jógázhat is. Elsőre kicsit furcsának tűnhet, hogy keljen ki az ágyból és mozgolódjon, de bizonyos jóga gyakorlatokkal elérhető, hogy a légzéstechnikával és különböző gyakorlatok segítségével hamarabb el tudjon aludni vagy legalábbis nyugalmi állapotba kerüljön.

Ha alszik, de rosszul

Sleep Talk (ingyenes)
iOS
Android

Lehet, hogy álmában beszél? És ha beszél, szeretné tudni, mit mond, vagy ellenőrizni, mennyire horkol? Létezik egy ingyenes alkalmazás, ami elindul és rögzíti a hangokat éjszaka, ráadásul minden zajt külön, így nem kell összességében végighallgatni a teljes két órányi hanganyagot, amit fel lehet venni vele.

Ha kipihenten szeretne ébredni

Sleepbot (ingyenes)
iOS
Android

Az egyik, ha nem a legösszetettebb alkalmazás ebben a témakörben, ráadásul ingyenes is. A lényege, hogy az alvást is figyeli, érzékeli a forgolódást is, igaz ehhez már nagyon új telefon kell, amiben mozgásérzékelő is van. Ezzel is felveheti a hangokat éjszaka, ráadásul beállíthat okos ébresztést is, ami kíméletesen kelti fel reggel. A kipihent ébredés után pedig megnézheti az egész alvásának az elemzését, vagyis mikor forgolódott sokat álmában, hánykor aludt nyugodtan és egyáltalán mennyire kialvatlan amiatt, hogy későn feküdt le és korán kelt.

Sleep Cycle ébresztő (0,99 dollár, nagyjából 220 forint)
iOS

Sleep as Android (2 hétig ingyenes, aztán 700 forint körül)
Android

Mindkét alkalmazás lényege – amellett, hogy ezekkel is szép grafikonokat lehet elemezni ébredés után –, hogy úgy ébreszti önt, hogy minél kellemesebb legyen a reggele. Mindezt az alvási ciklusok elemzése segítségével méghozzá az ön által előre beállított időintervallumban. Persze ne gondolja, hogy majd másfél órával a tervezetnél hamarabb elkezd csörögni a telefonja csak mert akkor esne a szervezetének a legjobban, mindössze egy fél órás idősávot kell beállítani, aminek a vége az az időpont, amikor mindenképpen ki kell kelnie az ágyból. Ráadásul az androidos alkalmazás esetében arra is van lehetőség, hogy a sima óralecsapásnál bonyolultabb feladatokkal előzze meg a visszaalvást: betűkódot kell beállítania, vagy matekpéldát kell megoldani ahhoz, hogy kikapcsoljon az ébresztő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra