Mégsem fogyaszt a cigi, sőt, hizlal!

Az emberek többsége sokáig úgy gondolta, hogy a cigaretta bár ártalmas az egészségre nézve, ellenben nem fog miatta még jobban elhízni. Éppen ezért a nők és a férfiak legnagyobb félelme az a leszokás előtt az, hogy biztosan gyorsan felszaladnak majd rájuk a plusz kilók. Nekik most van egy jó hírünk: a legújabb kutatások szerint nemhogy fogyasztana a cigizés, hanem egyenesen hizlal!

Több dohányos bevallása szerint azért szoktak rá anno a cigarettára, mert úgy gondolták, segítségével karcsúak maradhatnak, mivel a minden egyes szál étvágycsökkentő hatással bír. Ez ugyan részben igaz, ám egy amerikai kutatás szerint a már eleve túlsúlyos nőkre inkább hizlalóan hat, mivel tompítja a nők zsír és cukor érzékelését, és emiatt több kalóriát vesznek magukhoz a dohányosok.

A Daily Mail szerint hogy az elméletet bizonyítsák, a kutatók 21 és 41 év közti nőket arra kértek, hogy kóstoljanak meg néhány fajta – különböző zsírszázalékú – vaníliás pudingot, és értékeljék őket. hogy mennyire gondolják édesnek, illetve krémesnek.

Yanina Pepino, a Washington University School of Medicine adjunktusa, valamint Julie Mennella, philadelphiai Monell Center biopszichológusa a résztvevőket a következő csoportokra osztották: túlsúlyos dohányosok, túlsúlyos nem dohányzók, normál súlyú dohányosok és normál súlyú nem dohányzók.

„Összehasonlítva a többi három csoporttal, az elhízott, dohányzó nők kevésbé érzékelték a krémességet és az édes ízt, továbbá ők alig lelték örömüket a puding kóstolásban”- mondta dr. Pepino, aki hozzátette, ennek miértjére még keresik a válaszokat. Az viszont biztos, hogy mivel kevésbé érzékelik az ízeket – és ezért kevésbé is élvezik az evést - több kalóriát vesznek magukhoz, és emiatt alma alkatra tesznek szert.

Ennek oka, hogy az elhízott emberek az átlagosnál jobban vágynak a zsírosabb ételekre, és így még többet esznek. És ez persze nem csak a plusz kilókra, hanem az egészségre is negatív hatással van: hiszen a cigaretta már önmagában is megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hát még az ezzel járó károsító étkezés. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra