#ÉLETEM

Tudta, miért van a férfiaknak mellbimbójuk?

2014. április 18., péntek 16:58

A világ tele van megválaszolatlan kérdésekkel, ilyen például az, hogy miért van a férfiaknak mellbimbójuk, ha egyszer csak a nőknek kell szoptatniuk. Bár a mellbimbó önmagában is erogén zóna, sokáig úgy gondolták, ennél több funkciója nincs. Dr. Justin Lehmiller szociálpszichológus azonban weboldalán szépen levezeti, hogy ennek evolúciós okai vannak.

Az emberi testen több olyan részlet is van, melynek jelenlegi létezésének miértjére nincs egyértelmű magyarázat. Ilyen például a bölcsességfog, a farokcsont, vagy a férfi mellbimbó.

Ez utóbbi is jó ideje foglalkoztatja már mind a tudósokat, mind a civileket, hiszen látszólag semmi értelme. De akkor miért is maradt meg az összes hím emlősnél, így embereknél? A válasz röviden: azért, mert kezdetben mindannyian nőnek készülünk.

Ön is emlékszik még a biológiaórákra, ahol a kromoszómákról volt szó? Ott megtanulhatta, hogy a nők XX, míg a férfiak XY kromoszómákkal rendelkeznek. Igen ám, de a magzatnak 5-6 hetes koráig csakis az X kromoszómája aktív – tehát csakis női jegyeket hordoz –, és csak ezután lép működésbe az Y az SRY génnel együtt, ami a férfi jegyekért felel.

Röviden, az első pár hétben mindenki nőnek születik: kialakulnak a petefészkek, valamint a klitorisz, és mikor aktivizálódik az Y kromoszóma, akkor az előbbiek leereszkednek és kialakulnak belőlük a herék, az utóbbiból pedig kialakul a pénisz. Ezekből kiindulva már nem is nehéz kikövetkeztetni, hogy mi a helyzet a mellbimbókkal: ezek már a kezdetekben kialakulnak. Ha plusz X kromoszóma helyett Y lép a képbe, már nem fognak visszafejlődni, bár a későbbiekben női nemi jellegek híján nem is fog megnőni a mell.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta