#ÉLETEM

Nem a homoszexualitás nevel fertőre, hanem a szűklátókörűség

2014. április 17., csütörtök 21:27 |

Pár hete meséltünk önöknek a #7NaposKihívás projektről, amelynek lényege, hogy heteroszexuális párok állnak ki a melegek mellett. A szolidaritási kampány lényege, hogy a páros egy héten át úgy viselkedik és kommunikál nyilvános közegben, ahogy azt a társadalmunk a homoszexuális pároktól elvárja. Nincs tehát spontán puszi, kézenfogva andalgás, vagy egymás becézgetése – ez ugyanis könnyen azzal járhatna, hogy valaki jogot formál magának a beszólásokra. Akik csatlakoztak, a kampány logóját állították be profilképként Facebookon az elmúlt két hét során, közülük páran pedig be is számoltak nekünk, hogyan kaptak hideget-meleget a környezetüktől.

A kihívás szellemi atyja a Coming Out könyv szerzője, Kincses Marcell szerint a résztvevőknek pszichésen megerőltető volt, hogy a nap ébren töltött óráiban folyamatosan paranoid módon figyelniük kellett magukat meg a párjukat, és az összes spontán, szeretetből feltörő érzést „szűrniük kellett” a környezetükre való tekintettel. „Az egyik vállalkozó szellemű lány elmondta, még álmodott is ezekkel a helyzetekkel, olyan frusztrált volt napközben” – mondta Marcell, amikor a kihívásban résztvevők visszajelzéseiről kérdeztem. „Tehetetlennek és haragosnak érezte magát, amiért 'szégyellnie' kell a saját érzéseit, és a párját . Nagyon várta, hogy vége legyen a 7 napnak, ugyanakkor átment neki az üzenet: ő bizony kiváltságos, amikor bármikor dönthet úgy, hogy véget mindennek - ellentérben az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transzemű és queer) közösség tagjaival, akiket mindez egy egész életen át behatárol.”

shutterstock 107113361
Fotó: Shutterstock

Megterhelőbb, mint hinné

A szerző a 7 Napos Kihívás meghirdetésekor arra kérte az olvasóit, egy „kihívásnaplóban” meséljék el az egy hét napasztalatait. „Gondoltuk, hogy furcsa lesz, amikor belevágtunk” – írja a 28 éves Beatrix. „Amúgy is nagyon sokat bújunk egymáshoz, kézen fogva sétálunk és ilyesmik. Aaron, a párom gyakran viccelte el, neki is fura volt, hogy nem nyúlhat hozzám, vagy nem becézhet.” A kihívásban résztvevők számára ugyanakkor az egyik legnagyobb kihívást a barátokkal, családdal való elszámolás jelentette. „Poénosnak szánt beszólásokkal örvendeztették meg őket, és sokan igyekeztek csaláson kapni őket, pedig igyekeztem szubjektív szabályokat adni: viselkedj úgy a pároddal, ahogyan szerinted tennéd, ha partnered veled azonos nemű lenne" - mesélte Marcell a Díványnak.

Nem meglepő, hogy olyan is akadt, aki már két nap után a kiszállás mellett döntött, mert úgy érezte, nem tud és már nem is akar magának parancsolni. Ők főként az értékes perceket sajnálták, amiket a párjukkal tölthetnek nap végén, hiszen azokban 100%-ig önmaguk akartak lenni. „Megértem a döntésüket és természetesen ez is üzenet: azt tolmácsolja, hogy nem jó nem önazonosnak lenni és jó azt tenni, amire igazán vágysz. Én tisztelem őket azért, hogy megpróbálták” – vélekedik a Coming Out könyv írója.

shutterstock 109275281

Hétköznapi homofóbia

Korábbi, a kihívásról szóló írásunkban egy szavazás is helyet kkapott, amelyben ugyan rengetegen támogatták a kezdeményezést, többszázan voltak, akik fertőként értelmezték a melegek elfogadását, és vagy félezer olvasónk érezte úgy: az érzelemnyilvánításnak nem az utcán van a helye, legyen szó heteró vagy meleg párokról. „Nem lepett meg az eredmény, hiszen én is ebben az országban élek, és tapasztalom a sokféle vélekedést a témában, de nem szeretném, hogy ez így maradjon, ezért pedig teszek is” – mondja Marcell. „A résztvevők között is volt, akinek keményen bekommenteltek, hogy mit foglalkozik azzal, hogy a buziknak hogy kell élniük, legyen az az ő bajuk! Ő pedig szembesült azzal, hogy bizony, van homofób ismerőse, akiről ez talán másképp ki sem derült volna. De sokkal többen fejezték ki a számára, hogy büszkék rá azért, hogy kiáll másokért.” Marcell számára az nyitottság felé vezető ösvényen a saját családtagjai jelentik a legnagyobb kihívást. „Cseppenként adagolom nekik a híreket akár a párkapcsolatomról, akár a könyv aktuális eseményeiről. Türelmes akarok lenni velük, hiszen nekem is évekbe telt eljutni a jelenlegi önelfogadásom szintjére, ezért nekik is joguk van ehhez a folyamathoz, bár azért gyakran szeretném, ha ez gyorsabban menne. Szeretnek, de ezzel együtt nehéz nekik mit kezdeni a párkapcsolatom valóságával.”

„Nem merem megcsókolni”

Kincsess Marcel abban a „szerencsés” helyzetben van, hogy a párja külföldön él, ezért ritkán látják egymást. „Amikor hosszú hetek után végre épp a repülőtér várójába húzom ki a bőröndömet, és már alig várom, hogy megpillantsam a szerelmemet, és a nyakába borulhassak, a torkomban dobog a szívem a boldogságtól, akkor igazán jó lenne, ha meg merném tenni, hogy összecsókolgassam, ahogyan az zsigerből jönne. De nem teszem. Jól megropogtatom, erősen átölelem, de nem csókolom meg. Fontosabb abban a pillanatban, hogy csak pozitív érzéseket érezhessek, és ne kelljen annak a kellemetlen érzését éreznem ezekben a boldog, intenzív pillanatokban, hogy valakinek körülöttünk nem tetszik, ha megcsókoljuk egymást” – vallja, és hozzáteszi: szeretne ezen változtatni, hiszen a kellemetlen érzéseket így sem ússza meg, hisz a saját boldogságának kárára foglalkozik azzal, hogy vadidegenek mit szólnak mindehhez. „De hogy ennek a sztorinak az ellenpólusát is elmeséljem: amikor hazafelé tartottam a látogatásom után, és megint a repülőtéren voltunk, ahova elkísért kedvesem, akkor az utolsó percekben mégis lopva csókot váltottunk, miután azt gondoltuk, hogy éppen senki nem látja. Amikor oldalra néztem, láttam, hogy egy lány tőlünk 8-10 méterre földbe gyökerezett lábakkal, széles mosollyal és tágra nyílt szemekkel konstatálta intimitásunkat és olyan szeretettel teli mosollyal nézett ránk, amitől igazán zavarba jöttünk. De tanulságos is volt az eset: vannak, akik nagyon pozitívan viszonyulnak a melegekhez és azt gondolják, hogy nekik is pont ugyanakkora szelet jár az élet tortájából, mint bárki másnak.”

shutterstock 125130671
Fotó: Shutterstock

Nem lehet bezárva élni!

Marcell továbbra is arra ösztönzi a környezetét, hogy ha tehetik, vállalják a kihívást, és annak is örül, hogy a Coming Out könyv egyre nagyobb visszhangot kelt. „Én is változom ennek hatására, úgy érzem, hogy a könyvön keresztül is helyet készítek a saját leendő családomnak a társadalomban, hiszen a barátaim körében, a társadalom hasznos tagjaiként szeretném élni ezután is az életem, és azt nem lehet négy fal közé zárva tenni. Az hiszem, ezt értékelik a környezetemben a leginkább, az önmagamért, és másikért való kiállást és ezzel jár egy pozitív kisugárzás, ami vonzó az embereknek. Úgy fest, igaza van, hiszen a kihívást vállalól között rengetegen akadtak, akik osztják Marcel értékrendjét. „Mindig a szívemen viseltem az LMBTQ közösségek tagjainak jogait, persze azokét is, akik egyedül néznek szembe a nagyvilág igazságtalanságaival. Liberális gondolkozásomat sokszor fogja fel a környezetem úgy, hogy idealista vagyok de nem szeretnék olyan bolygón élni, ahol a teljes egyenjogúság utópia" – írja a huszonhárom éves Leila, aki úgy gondolja: amit hetero párok nyilvánosan megtehetnek botrány nélkül, az nem lenne szabad, hogy felháborodást keltsen senkiben akkor sem, ha meleg párok teszik. „Nem a homoszexualitás a fertő, hanem a szűklátókörűség, a másik emberi lény ellen nevelés, az empátia hiánya, a felsőbbrendűsködés. Üzenném mindenkinek, hogy nyissatok embertársaitok felé. Ha lehet, szeretettel.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta