#ÉLETEM

A népszerű gyerekeket is megfélemlítik társaik

2014. április 17., csütörtök 14:48

Kik az iskolai kegyetlenkedések (bullying) tipikus célpontjai? Ugye önnek is a folyton egyedül lógó, iskolai közösség peremére szorult tinik jutnak az eszébe? Pedig a legújabb kutatások szerint van egy veszélyeztetett csoport, akikre eddig senki nem figyelt: a népszerű, de hierarchia csúcsáról leszorult diákok.

A Today Health-en közölt felméréshez a kutatók 19 észak-karolinai állami iskolából gyűjtöttek adatokat 4000 diáktól, a 8., 9. és 10. osztályokból. Arra kérték őket, hogy nevezzék meg 5 olyan társukat, akiket piszkáltak vagy bántottak, és öt olyat, aki velük tette ezt. A tinik válaszai alapján aztán összeállítottak egy közösségi térképet az iskolákról.

A papírforma természetesen ezúttal is bejött, hiszen a testi problémákkal küzdő, a növekedésben elmaradt vagy későn érő, illetve magányos diákokat valóban zaklatták a többiek. Ám az is kiderült, hogy ahogy a diákok egyre jobb pozícióba kerülnek egy közösségben, úgy támadják egyre jobban őket a társaik.

Az iskolában is kemények a hatalmi harcok

Az eredmények a fiúk és lányok esetében hasonlóak voltak: ahogy egy tini felfelé halad az iskola népszerűségi rangsorban, az esélye arra, hogy társai zaklassák, több mint 25 százalékkal megugrik. A hatalmi- és pozícióharcokat tekintve a középiskola olyan, mint egy kamasz Trónok harca.

shutterstock 1641910

„Véleményem szerint ezek a tinik azért válnak célpontokká, mert olyan előnyös közösségbeli pozíciókat töltenek be, amelyekre a riválisaiknak is fáj a foguk” – mondta Robert Faris, a felmérés egyik vezetője, és a Kaliforniai Egyetem társprofesszora. „A baráti körökön belül gyakran van egy-két vezéregyéniség, akik meghozzák a legtöbb döntést, például arról, hogy vásárolgatni menjenek vagy mondjuk moziba. Ez egy idő után idegesítő lehet, és az ambíciózus tinik végül megpróbálják átvenni a hatalmat a túlzásokba eső vezetőktől. 

De mitől válnak szélsőségesen kegyetlenné, erőszakossá, miért nem ismerik a határt? Erre a kérdésre a Developmental Psychology című szaklapban megjelent tanulmány adja meg a választ. Eszerint a más szemszögből való megközelítésért felelős kognitív empátia a lányoknál csak 13, a fiúknál még ennél is később, csak 15 éves korban kezd megjelenni, ami annyit tesz, hogy addig a problémamegoldó és konfliktuskezelő képességeik is gyengék. A fiúknál ráadásul 13 és 16 év között még romlanak is az empátiás képességek, azaz nem ismerik fel, ha valakinek fájdalmat okoznak, nem tudják ezeket a reakciókat a helyén kezelni.

Rutinos bántalmazottak

Az észak-karolinai diákokat vizsgáló kutatók az iskolai erőszak negatív következményeit, többek között a depressziót és a szorongást is vizsgálták. Azt találták, hogy minél népszerűbb egy diák, annál jobban megszenvedi érzelmileg azt, ha áldozattá válik: ezek a diákok sokkal nagyobb mértékű haragról, szorongásról és depresszióról számoltak be egyetlen zaklatási eset miatt, mint kevésbé népszerű társaik.

„Szerintem itt arról van szó, hogy azok a diákok, akik beleillenek a zaklatás hagyományos mintájába, vagyis kiszolgáltatottak és mások, már gyermekkoruk óta folyamatosan ki vannak téve társaik – gyakran brutális – bántalmazásának” – mondta Faris. „Mire bejutnak a középiskolába, egy bizonyos szintű depresszió és szorongás már kialakult náluk, így egy adott incidens már nem okoz akkora változást.” Ráadásul mivel a népszerű diákok sokszor keményen megdolgoznak a pozíciójukért, úgy érzik, sokkal több veszítenivalójuk van, mint társaiknak.

Nem bántalmazás, hanem dráma

A kutatók a diákoknak feltett kérdésekből szándékosan kihagyták az iskolai bántalmazás kifejezést, mivel a szakemberekkel, az iskolai tisztviselőkkel és a médiával szemben a tinik egyáltalán nem ezt használják. A bántalmazás szerintük az, ami az általános iskolában zajlik, vagy a játszótéren, a gimiben ez már „dráma”. Erre a különbségre a kutatás vezetője szerint a szülőknek is nagyon oda kell figyelni. Vagyis ha egy tini drámázásról beszél, érdemes komolyan venni a panaszait. „A szülőknek meg kell érteniük: attól, hogy a gyerekük népszerű (főleg ha vezető pozíciót is betölt a közösségben), még nem biztos, hogy minden rendben van közte és a társai között – tette hozzá Rosalind Wiseman nevelési tanácsadó.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta