Most érdemes merülni és vulkántúrázni

Vannak, akik még a turistaszezon előtt kelnek útra, hogy felfedezzenek maguknak egy szigetet, mert ilyenkor szállást, ellátást és programokat is olcsóbban találnak. Mások már csak azért is ezt teszik, mert ilyenkor a hosszabb autóutakat és túrákat is bevállalhatják anélkül, hogy a tomboló hőséggel küzdjenek már délelőtt tíz órától. Aztán vannak, akik nem akarják mindezért a fél világot átrepülni, és a néhány órás utat egy fapados fedélzetével is beérik. Ezért most mi is négy olyan úticélt ajánlunk, ahol még zöldellő környezetet, kevés turistatársat és viszonylag szolid árakat talál. Keresse a végtelen Szahara kapuját Tunéziában, vagy a Zöld-foki szigetek egyikét, ha szívesen túrázna egy még ma is működő vulkánhoz. És bár Ciprust főleg azoknak ajánljuk, akik víz alatti kalandokat keresnek, Máltát viszont mindenkinek receptre kellene felírni tavasz eleji depresszió ellen.

Zöld-foki szigetek, ahol vulkántúrázhat

Az egykori portugál gyarmatra Budapestről a TAP légitársasággal juthatunk el legegyszerűbben, és bár egy lisszaboni átszállással kalkulálnunk kell, de a csatlakozásra várva egyúttal a portugál fővárost is megnézhetjük. A Zöld-foki szigeteket eddig még kevés turista fedezte fel magának, pedig a strandolás mellett a 200 kilométeres körzetben szétszórt szigetek számos izgalmat rejtenek. Sal sziget (ide száll majd le a repülőnk) halpiacain láthatunk tigriscápákat, részt vehetünk katamarán kiránduláson 50 vagy tengeralattjáró túrán 30 euróért, 70 euróért pedig quaddal deríthetjük fel a sziget homokos partjait.

Mindenképp érdemes megnézni Fogo szigetét, mely egyetlen, a mai napig is aktív 3000 méteres vulkánból áll, és ahova rendszeresen szerveznek pirkadatkor induló túrákat. A 240 eurós részvételi díj az ebédet is tartalmazza, és a szervezők szerint nagy melegben már szinte extrém sportnak számít a hegyre felvezető út. De ne maradjon ki a szomszédos Santiago szigete se! Praia fővárosától nem messze található a világörökség részét képező Cidade Velha, ahol a szigetvilág azon szomorú, keserves múltját ismerhetjük meg, amikor még virágzott a rabszolga-kereskedelem. A szervezett túrán belül a Sao Felipe középkori erődjébe is elvisznek minket, amely régen a kalózok támadásai ellen védte a szigetlakókat. 
Ha pedig már csomagolna is, de nem tudja, merre szálljon meg, akkor a repülőúttal kombinált szálláslehetőségekért kattintson ide.

Málta, a stresszmentes paradicsom

Nem túlzás, Máltán szinte mindenkit Joe-nak hívnak (kivéve, ha nő), ezért turistaként nem lesz nehéz egy helyi Joe-val fotózkodnunk, de persze rengeteg más dolgot is lencsevégre kaphatunk. Egy azonban fontos, hogy ne nyáron érkezzünk! Az itt élők szerint olyankor kitehetnék a megtelt táblát a három szigetből – Málta, Gozo, Comino – álló máltai szigetcsoportra, pedig a tengervíz már májusban is 18-20 fokos. Málta fővárosában, Vallettában elképesztő mennyiségű sárga mészkőből épült házat találunk, és a főutcájában egy igazi márki lakik a családjával, aki egy kisebb összegért cserébe a kastélyába engedi a főúri életvitelre kíváncsi turistákat. Nála tavaly mi is voltunk látogatóban, itt bővebben olvashat róla. A legjobb strandokat, izgalmasabb programokat és a legolcsóbb falatozóhelyeket pedig itt gyűjtöttük össze.

Már csak a móka kedvéért is érdemes átmenni Cominóra, az ország legkisebb szigetére, amelynek mindössze négy bejelentett lakosa és egyetlen hotele van, de a szigeten valódi paradicsomi állapotok uralkodnak. A gozói sziget ezzel szemben már több érdekességet kínál: megalitikus korból származó templomokat, csodatévő szobrot rejtő kápolnát, és itt van az az Azúr Ablak nevű sziklaképződmény is, amelynek tetejére a potyogó sziklák és a balesetveszély miatt tilos felmenni - sokan ezzel nem törődve másznak fel rá, lélegzetelállító fotókat készítenek a tetejéről, és töltenek fel a netre. Akinek ez már túlzottan kalandos lenne, az menjen bármelyik máltai halpiacra, ott majd kellőképpen lelassul, és komplett stresszkezelő terápiában lesz része. Addig is szállást ezen az oldalon több máltai hotelből válogatva érdemes keresni.

Ciprus, a búvárok mekkája

A sziget tavasszal a legélvezhetőbb, amikor még minden zöldben pompázik, nyárra ugyanis a forróságtól szinte minden kiszárad. Több fapadossal is repülhetünk ide, élvezhetjük a húszegynéhány fokos tavaszt, és bár a víz egy kicsit sportos, egyáltalán nem kell azt elkerülni. Az irodák jellemzően júniustól szerveznek ide utakat, de érdemes útra kelni egyénileg is, különösen, ha a búvárkodás régi álmunk. Ciprus az európai búvárcélpontok közül meglepően olcsó, kellemes hely, a kezdőktől a gyakorlott merülőkig, mindenki megtalálja a hozzá illő vízmélységet és a felfedezésre váró, víz alatti terepet. 

Nem túlzás azt mondani, egész Európa egyik leghíresebb roncsa van pár perc hajózásra a várostól: a Zenobia. A 178 méteres hajó kamionokkal megrakodva süllyedt el 1982-ban, a katasztrófa pontos okát sokan még ma is találgatják. A helyi búvárközpontok ide Zenobia-túrákat, egész hetes Zenobia-programot kínálnak, és Zenobia-ereklyéket árulnak. És bár ez a legkönnyebben elérhető merülőhely szinte az egész szigeten, ez a legdrágább is. A legtöbb merülő bázison azonban szívesen engednek az árból idény előtt vagy ha több búvár jelentkezik be egyszerre. A Viking Diversnél még a transzfereket is vállalják a hotel, a bázis és a kikötő között, de egész napos szigettúrákat is szerveznek. Ez akkor lehet jó, ha nem akarunk kocsit bérelni, és bevállalni a baloldali közlekedési módot. Ekkor viszont érdemes előre szelektálni a több évezredes múltú látnivaló között, és megmondani az idegenvezetőnek, hogy mi az, ami minket igazán érdekel.

Cipruson könnyű megtalálni az egyensúlyt az értelmes spórolás és a nyaralásokra jellemző költekezés közt, különösen szezonon kívül. A nagyobb városokban az egymás mellett sorakozó, szinte mindennel felszerelt boltok miatt az önellátással sokat spórolhatunk, de ha ellátással és utazással egybekötött ciprusi pihenésben gondolkodik valaki, akkor is érdemes megnézni itt a kínálatot.

Tunéziában a Szahara kapuját látni kell

Egy tunéziai nyaralás nem csak a napozásról és a svédasztal szisztematikus lerablásáról szólhat. Dzserba szigetén például a lassan mélyülő homokos strandok mellett izgalmas helytörténeti múzeum, nyüzsgő óváros, zajos haltőzsde, és a világ egyik legrégebbi zsinagógája várja a turistát. A Tunis Air tavasztól közvetlen járatot is tervez Budapestről, addig meg Bécsből utazhatunk Tunéziába. 

Aki igazán különleges élményre vágyik, az két és fél órás autózással érheti el a szigetről Matmata mai napig is belakott barlanglakásait. És bár egy kicsit olyan, mintha minden hagyományt a turisták (fizetős) kedvéért tartanának életben, itt kóstolhatunk szuperédes mentateát, tradicionális, lapos helyi kenyeret mézzel, miközben a nők még a sivatagi asszonyok ikonikus fekete szemsminkjét is kipróbálhatják. Innen már csak három órányi autóutat kell legyűrni, hogy a hatalmas jégpályának tűnő, délibábos, kiszáradt sós tavat, a Chott el Jeridet megpillanthassuk, majd elérjük Tozeurt, a Szahara kapuját - Tunéziának ezt az arcát vétek kihagyni. Hogy mit és hol érdemes enni Dzserbán, azt itt foglaltuk össze, a tengerparti luxushotelekről és a megfizethető szállodákról pedig itt talál egy listát.

Ha azonban mindenképp fehér homokos tengerpartra vágyik, nézze meg hol és milyen kedvezményekkel foglalhat most mediterrán, egyiptomi vagy izraeli utakat, vagy olvassa el, miért olyan népszerű és szerethető Kárpathosz szigete.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek