Ha tökéletes összhangra vágyik, szervezzen mozis randit!

Amikor filmet nézünk, szinkronba kerül az agyműködésünk, állítják új tanulmányukban a finn Aalto Egyetem kutatói. A vizsgálataik szerint egy moziélmény során az agyunk pont ugyanúgy kezd működni, mint a mellettünk ülőké, írja a Science Daily

A hagyományos neurológiai vizsgálatok során általában egyszerű ingereket, sakktábla mintákat vagy különálló képeket használnak a kutatók. Egy mozifilm összetett változásokat hoz létre az agy működésében, így a filmek bevonásával a kutatók már a természetessel szinte megegyező kísérleti körülmények között is tudják vizsgálni az emberi agyat.

filmnézés
Shutterstock

Amikor filmet nézünk, az agyunk azonnal reagál a látottakra, az egyetem kutatói pedig kifejlesztettek egy olyan módszert, amely elég gyors ezeknek a rövid időn belüli változásoknak az észleléséhez.

Egyre többet látunk ezekből a folyamatokból

A neurológiai témákban végzett kutatások eddig legfőképpen funkcionális MRI vizsgálatokra alapultak. Ám a sokkal gyorsabb – egy milliszekundumon belüli – képalkotásra képes MEG (magnetoenkefalográf) már sokkal árnyaltabb képet ad a gyors agyi folyamatokról. Segítségével a jelentősen gyorsabb, és a korábbinál magasabb frekvenciákon zajló agyi aktivitás is észlelhető.

Az új elemzés során az agyi képalkotást a gépi tanulás módszerével kombinálták, így az adatfolyamból sikerült kiszűrni az egymáshoz nagyon hasonló jeleket. Bár a filmnézés során érkező ingerek rendkívül összetettek, a kiváltott agyi aktivitás mintázata figyelemreméltó hasonlóságot mutatott a nyolc tesztalanynál (négy nő, négy férfi), amikor ugyanazt a filmet nézték. A hasonlóság a másodperc törtrésze alatt is is jelentős volt.

agy

„A vizsgálat fontos egybeeséseket mutatott ki a filmeket néző emberek agyműködése között” – mondta Kaisu Lankinen, a kutatás egyik vezetője. „Ezek az egymással szinkronban lévő jelek főként azokat az agyterületeket érintették, amelyek a vizuális ingerek korai felismerésében, a mozgás és más emberek észlelésében, illetve a motoros és kognitív funkcióknál játszanak fontos szerepet. Az eredmények arra utalnak, hogy a filmek tartalma hasonló módon befolyásolta az alanyok agyát.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek