A túlsúlynál is veszélyesebb, ha túl sovány!

Nemrég írtunk arról, hogy aki vékony, az nem feltétlenül egészséges, hiszen lehet, hogy a testzsír százaléka így is túl magas. Ezek után nem is annyira meglepő a torontói Szent Miklós Kórház megállapítása, amely szerint azoknál, akik kórosan soványnak számítanak, sokkal nagyobb az idő előtti elhalálozás esélye mint a túlsúlyos embereknél.

A kanadai szakemberek összesen 51 különböző tanulmány eredményeit vetették össze, és ebből az derült ki, hogy a túlzottan vékony felnőtteknél 1,8-szor nagyobb a korai halál veszélye, mint a normális, átlagos súlyú embereknél. És ez nem minden, ez az arány 1,2 a túlsúlyos, és 1,3 a kórosan elhízott emberekkel szemben.

A magyarázat? Míg a túlsúly cukorbetegséghez, valamint szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, addig a kóros soványságnak is megvannak a következményei. Amellett, hogy a túlzottan alacsony súly is szív- és érrendszeri problémákat okoz, a tüdőgyulladás kialakulásának veszélye is nagyobb, ráadásul – részben a gyenge izmok miatt – mindenféle sérüléshez is vezethet, a lelki betegségekről, öngyilkossági hajlamról nem is beszélve.

A Daily Mail szerint a kutatásnál az alanyok testtömeg-indexét (BMI) vették figyelembe, vagyis azt a statisztikai mérőszámot, ami egyesek szerint már egy kicsit túlhaladott. A felnőtt férfiaknál és nőknél 18,5 alatti BMI már soványságot, a 16 alatti érték pedig kóros soványságot jelent, a 18,5-24,9 BMI egészségesnek számít, 25,0 és 29,9 között túlsúlyról, 30 felett pedig kóros elhízásról beszélünk.

Dr. Joel Ray kutatásvezető szerint az a baj, hogy túl sokat foglalkozunk a túlsúly kérdésével, míg a másik végletről mindenki jótékonyan elfeledkezik, pedig ez is komoly veszélyeket rejt magában. A Centers for Disease Control and Prevention 2010-es felmérése szerint az Egyesült Államokban a 20 év feletti felnőtteknek majdnem két százaléka sovány, vagyis 18,5 alatt van a testtömeg-indexük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek