#ÉLETEM

A túlsúlynál is veszélyesebb, ha túl sovány!

2014. április 13., vasárnap 11:39

Nemrég írtunk arról, hogy aki vékony, az nem feltétlenül egészséges, hiszen lehet, hogy a testzsír százaléka így is túl magas. Ezek után nem is annyira meglepő a torontói Szent Miklós Kórház megállapítása, amely szerint azoknál, akik kórosan soványnak számítanak, sokkal nagyobb az idő előtti elhalálozás esélye mint a túlsúlyos embereknél.

A kanadai szakemberek összesen 51 különböző tanulmány eredményeit vetették össze, és ebből az derült ki, hogy a túlzottan vékony felnőtteknél 1,8-szor nagyobb a korai halál veszélye, mint a normális, átlagos súlyú embereknél. És ez nem minden, ez az arány 1,2 a túlsúlyos, és 1,3 a kórosan elhízott emberekkel szemben.

A magyarázat? Míg a túlsúly cukorbetegséghez, valamint szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, addig a kóros soványságnak is megvannak a következményei. Amellett, hogy a túlzottan alacsony súly is szív- és érrendszeri problémákat okoz, a tüdőgyulladás kialakulásának veszélye is nagyobb, ráadásul – részben a gyenge izmok miatt – mindenféle sérüléshez is vezethet, a lelki betegségekről, öngyilkossági hajlamról nem is beszélve.

A Daily Mail szerint a kutatásnál az alanyok testtömeg-indexét (BMI) vették figyelembe, vagyis azt a statisztikai mérőszámot, ami egyesek szerint már egy kicsit túlhaladott. A felnőtt férfiaknál és nőknél 18,5 alatti BMI már soványságot, a 16 alatti érték pedig kóros soványságot jelent, a 18,5-24,9 BMI egészségesnek számít, 25,0 és 29,9 között túlsúlyról, 30 felett pedig kóros elhízásról beszélünk.

Dr. Joel Ray kutatásvezető szerint az a baj, hogy túl sokat foglalkozunk a túlsúly kérdésével, míg a másik végletről mindenki jótékonyan elfeledkezik, pedig ez is komoly veszélyeket rejt magában. A Centers for Disease Control and Prevention 2010-es felmérése szerint az Egyesült Államokban a 20 év feletti felnőtteknek majdnem két százaléka sovány, vagyis 18,5 alatt van a testtömeg-indexük.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta