#ÉLETEM

10 ok, ami miatt óvatosabban nyúl majd a pohárhoz

2014. április 8., kedd 22:06

Tavaly nyár óta az új büntető törvénykönyv értelmében vezetéskor 0,8 ezrelék helyett már 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint is bűncselekménynek számít, hiszen ekkor már jelentkeznek az ittasság tünetei, de a legkisebb kimutatható mennyiségű alkohol elfogyasztása után is szabálysértési eljárás indulhat. A Psychology Today összeszedte, melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják azt, hogy kire hogyan hat az alkohol, mert nemcsak a mennyiség számít!

1. Az ital

A magas alkoholtartalmú vagy több fajta piából összekevert italok sokkal gyorsabban megnövelik a véralkoholszintjét. És ez nem minden! A szén-dioxiddal dúsított italok - például a pezsgő, vagy az alkopopok - vagy a forró italok is sokkal gyorsabban szívódnak fel, ezért persze gyorsabban kúszik fel a véralkoholszint is.

italok
Fotó: Shutterstock

2. A gyomortartalom

Akármennyit is eszik, az alkohol hatásait nem lehet teljesen kivédeni, de tény, hogy az étel valóban lassítja az ital felszívódását. Ha valaki üres gyomorra iszik, a véralkoholszintje állítólag 30 perc alatt is az egekbe szökhet, míg annál, aki evett, ez 1 és 6 óra közé tehető. A Notre Dame Egyetem drogmegelőzési hivatala szerint a máj egy óra alatt egy italt képes feldolgozni, ezért ennél többet időegység alatt nem ajánlott fogyasztani, mert így nem terhelődik túl a méregtelenítésért felelős szerv és a véralkoholszint is viszonylag normális szinten marad.

3. A hangulat

Egy stresszes nap után sokan érezik azt, hogy jól esne egy ital. A szakértők szerint viszont pont ilyenkor kell megállni, hogy felöntsünk a garatra, mert a stressz miatt sokkal hamarabb megemelkedik a véralkoholszintje. Persze kis mennyiségű piától valóban jobb lesz ember kedve (kb. 0,2 %o és 0,5%o véralkoholszint között), de ha tovább folytatja az italozást, 0,7%o környékén a jó hangulat átfordul depresszióba, szorongásba, és még nehezebb lesz letenni a poharat.

stressz italozás
Fotó: Shutterstock

4. Az elvárások

Számos tanulmány, kutatás bizonyította már, hogy az elvárások, prekoncepciók is befolyásolják, kire hogyan hat az alkohol, vagyis akik azért vágnak neki a városnak, hogy berúgjanak, szinte már a pia látványától is részegek lesznek. Ezért a szakértők azt ajánlják, hogy az italozás helyett inkább a társaságra és a zenére figyeljünk.

5. A gyógyszerek

Rengeteg olyan gyógyszer van az antidepresszánsoktól, nyugtatóktól kezdve az antibiotikumokon át a fájdalomcsillapítókig, amelyek módosíthatják az alkohol hatását. Emellett persze sok gyógynövényes készítmény és étrend-kiegészítő van, ami mellé nem ajánlott alkoholt fogyasztani, ezért nemcsak a gyógyszerek betegtájékoztatóit érdemes alaposan átolvasni, hanem a természetesnek gondolt termékek leírásait is.

gyógyszerek
Fotó: Shutterstock

6. A megszokás

Ha valaki rendszeresen iszik alkoholt, úgy tűnhet, mintha egyre jobban bírná a piálást. Ez nem egészen igaz, csak nem olyan látványosak a jelek, és attól, mert valaki azt hiszi, hogy még a józanság határán van, lehet, hogy a szonda mást mutat. Szóval akár tetszik, akár nem, marad a mértékletesség.

7 . Az izomtömeg

Sokan úgy gondolják, hogy a súlytól is függ, ki mennyit bír inni, vagyis minél többet nyom valaki, annál többet ihat. Kiderült, hogy ez sem teljesen igaz, valójában az izomtömeg aránya a fontos, az izmok ugyanis sok sokkal gyorsabban szívják fel az alkoholt, mint a zsírszövet. Azaz ha van két azonos súlyú ember, annak száll hamarabb a fejébe az ital, akinek a szervezetében arányaiban több a zsír.

8 . A nem

Korábban már mi is írtunk arról, hogy a nők kevésbé bírják az italt, mint a férfiak, ugyanis a szervezetükben kevesebb olyan enzim termelődik, ami le tudja bontani az acetaldehidet, ezért hat rájuk részben jobban az alkohol. És persze kisebb az izomtömegük a zsírszövetekkel ellentétben, a test víztartalma is kisebb arányaiban, és a hormoningadozások is befolyásolják, hogy hogyan nő a véralkoholszint.

részeg nő
Fotó: Shutterstock

9 . A kor

Nem titok, hogy idővel változik, mennyire bírja az ember az alkoholt. Ez részben annak köszönhető, hogy a korral lelassul az anyagcsere, veszítünk az izomtömegünkből és persze egyre több gyógyszert kell szednünk. Ha nem hiszi el, gondoljon csak vissza arra, hogy egyetemistaként hogy bírta az átbulizott/ivott éjszakákat, és most mennyire szörnyű tud lenni a másnap.

10 . Dehidratáció/fáradtság

A nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és kimerültség is negatívan befolyásolhatja a máj alkoholfeldolgozó-képességét, ezért is nem jó, ha a forró napon túl sok hideg sört dönt magába az ember. Az alkohol ráadásul vízhajtó hatású, vagyis hiába iszunk többet, az szinte azonnal távozik a szervezetünkből, ami persze dehidratációhoz vezethet, ez az igazi ördögi kör.

Számoljon!

Az interneten egyébként rengeteg kalkulátor és táblázat található, de ezek természetesen csak tájékoztató jellegűek, egyik sem olyan pontos mint a műszeres mérés, ám így pontosabban képet lehet kapni arról, hogy ki mennyi alkoholtól tud berúgni.

Mi mennyi?

A véralkoholszintet ezrelékben fejezzük ki- az alkohol mennyisége cm3-ben kifejezve az 1000 cm3 vérben.

0,03%o: ez a véralkoholszint a szervezetben levő szénhidrátok átalakításával keletkezik. Jelentkezhet azoknál a személyeknél is, akik nem ittak alkoholt. Ez megszokott szint, amely nincs kihatással a szervezetre.

0,5%o: ennél a mennyiségnél már jelentkeznek az ittasság első tünetei. Ez a felső határ a különböző műveletek elvégzésének képességéhez. A gépjárművek vezetésénél megváltozik a mozdulatok összehangolása és meghosszabbodik a reagálás ideje. Részben csökken a pontos műveletek elvégzésének a képessége, ami miatt a hivatásos sofőröknek nincs megengedve ez a véralkoholszint.

0,5%o- től 1,5%o:-Ez már ittassági állapot. Megfigyelhetjük a piros arcot, a beszéd élénkségét amit erős kézmozdulatok és az arc mimikája kísér, valamint a hosszadalmas előadást. A mozdulatok hevesebbek és nincsenek összehangolva. Megnövekszik a magabiztosság érzése. Jelentkezik a magasabb vérnyomás, a szemgolyók tágulása és a pulzus megváltozása. A gépjárművezetés veszélyes a pszichikai és a fizikai képességek csökkenése miatt.

1,5%o- től 2,5%o- ig- Ez már részegségi állapot. Minden előbb említett tünet fokozódik. A viselkedés erőszakosabb lesz. Kifejezett a bírálat hiánya a megfontolásban. Az alkoholisták úgy gondolják, hogy mindenre képesek és elvesztik az ellenőrzést a saját viselkedésük felett. Meghosszabbodott a reakció ideje, a mozdulatok lassítottak. Nehézségek jelentkeznek a gondolkodásban, a megértésben, a figyelemben és az összpontosításban. Sokszor vérnyomáscsökkenés és hányás jön létre.

2,5%o- től 3,5%o- ig a nehéz részegség állapota. Az alkohol depresszíven hat a szervezetre. Az alkoholistának problémája van a járással, botladozik a nyelve, nehezen lélegzik, álmos. Semmilyen műveletre sem alkalmas.

3,5%o- től 4,5%o- ig- A szervezet kómába kerül. Ez megnyilvánul kifejezett álmosságban, az eszmélet teljes elvesztéséig. Nélkülözhetetlen a szakértői beavatkozás, mert fennáll a halálos kimenetel veszélye.

4,5%o-től 5,0%o-ig és e szint felett már halálos kimenetelű az alkohol mennyisége. Megbénítja a lélegzési központot. Ezzel egyidejűleg a vérkeringési rendszer is megbénul, ami szintén halálos kimenetelhez vezet. A halál az eszméletlen állapot beállta utáni 5-10 óra múlva lép fel.

Forrás: www.alkoholizam.com

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta