#ÉLETEM

Ideje, hogy kitakarítsa a légkondiját!

2014. április 7., hétfő 13:07

Akár a kocsiban, akár a négy fal között van, a nyári kánikulát nehezen lehet majd kibírni hűsítő megoldások, illetve légkondi nélkül. Mivel melegszik az idő, vannak, akik már most használni kezdik a hosszú téli szünet után, pedig nem árt előtte alaposan kitakarítani. Nem véletlen például, hogy a légkondiszezon beindulásával akár több napra is ágyba kényszerülnek különféle tünetekkel. Mik ezek, mi közük a légkondihoz, és hogyan védhetőek ki?

Kötőhártyagyulladástól az ízületi fájdalmakig

Bár a nagy kánikulában a légkondicionáló berendezések használata akár életmentő is lehet, számoljon azzal, hogy a kellemes hőmérsékletet mellett megnövelik a különböző fertőzések, betegségek kialakulásának esélyét.

„A klímaberendezés használata szárítja a helyiség levegőjét, amely nem kedvez a penészgombák megtelepedésének és a poratkák jelenlétének. Ugyanakkor az ilyen levegőnek negatív élettani hatásai is vannak: szárítja a légutak nyálkahártyáját, az ajkakat, a szájüreget, így makacs köhögést is kiválthat. A szem szárazsága pedig kipirosodást, égő, viszkető, szúró érzést okoz, aminek következménye akár kötőhártya-gyulladás is lehet. A nyálkahártyák kiszáradása azért is veszélyes, mert ezzel könnyű támadási felületet nyújt a kórokozóknak. A légkondi által kiváltott legsúlyosabb betegség azonban a legionellosis, ami egy tüdőgyulladásban megnyilvánuló betegség, így mihamarabbi kezelést igényel! Az pedig alapszabály, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon a berendezés által közvetlenül kifújt hideg levegő útjában, mert ez akár izom- és ízületi fájdalmakhoz is vezethet!” - figyelmeztet dr. Csekei Ambrus Anikó háziorvos.

Számoljon azzal is, hogy a légkondicionáló nem frissíti, csak keringeti az elhasznált levegőt, így használata nem helyettesíti az alapos szellőztetést! Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy egyes típusok lég- és pollenszűrő funkcióval is rendelkeznek, ami nagy könnyebbséget jelenthet az allergiások részére.

Mi az a legionellosis, avagy légiósbetegség?

A legionárius betegség 1976-ban ütötte fel fejét az Amerikai Egyesült Államokban, egy olyan találkozón, ahol Vietnamban harcolt veteránok vettek részt, innen a neve. A résztvevők közül több mint 200-an betegedtek meg, és igen magas volt a halálozási arány. A későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy kiváltója, egy új baktérium, a légkondicionáló berendezés működéséhez szükséges vízből került a levegőbe, majd ezen a módon fertőzte meg a katonákat. A légiósbetegség influenzaszerű tünetekkel jár, melyek 2-3 nap lappangási idő után jelennek meg. Ezután a szervezet súlyos megbetegedésére utaló idegrendszeri és vesebetegségekre utaló tünetek jelentkeznek. A legkifejezettebb a tüdő érintettsége, amely súlyos tüdőgyulladás formájában, annak jellemző tüneteivel zajlik: magas láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, köhögés, nehézlégzés. A legionárius kór kezelése antibiotikumokkal lehetséges.

Fontos a rendszeres tisztítás

Mivel a légkondi belseje melegágya a baktériumok, vírusok, gombák szaporodásának – amiket aztán könnyen belélegezhetünk -, ezért ajánlatos rendszeresen ellenőriztetni, kitisztítani. Sokak ugyanis a berendezés miatt szenvednek állandó megfázásban a nyári időszak alatt.

A művelethez érdemes szakembert hívni, aki legtöbbször egy fertőtlenítő folyadékkal tisztítja meg a berendezés belsejét (ennek ára kb. 5000 Ft), de ha ön is ért valamennyire a szétszereléséhez, akkor egy a klímatisztító spray segítségével (kb. 1500-2000 Ft nagyobb áruházakban, barkácsboltokban, háztartási üzletekben) maga is elvégezheti.

Hogy mégis milyen időközönként kell kitakarítani a légkondit? A háziorvos szerint egy évben kétszer – a hűtési szezon elején illetve a végén –, valamint érdemes a készüléket a használaton kívüli időkben is egyszer-egyszer bekapcsolni.

Nem a hűtéstől fázunk meg

„A légkondicionáló nem ártalmas, ha a kül- és beltéri hőmérséklet különbsége legfeljebb 6-8 fok. Azonban nem árt óvatosnak lenni, ugyanis ha hirtelen lép valaki a klimatizált légkörből a forróságba, akkor émelygés, szédülés jelentkezhet, mely megterhelő a szervezetre nézve. A hőségből a lehűtött szobába lépve megfázhat, sőt tüdőgyulladást is kaphat túl nagy hőmérsékletkülönbség esetén. Nagyon fontos, hogy csak annyira hűtse le helyiséget, amennyire feltétlenül szükséges, mivel a túlzott mértékű és gyakori hőmérsékletingadozás gyengíti az immunrendszert, és fogékonnyá teszi a szervezetet olyan betegségekre is, amelyek kórokozói nem feltétlenül a légkondicionáló berendezésből származnak!” - figyelmeztet dr. Csekei Ambrus Anikó.

Így védekezhet a légkondi okozta megbetegedések ellen

  • rendszeresen tisztítsa/tisztítassa ki a szűrőberendezést
  • ne üljön közvetlenül az áramlat útjában
  • szedjen C-vitamint az erősebb immunrendszerért
  • ha nagyon érzékeny, használjon szájmaszkot
  • rendszeresen szellőztessen
  • igyon sok folyadékot a szárító hatás miatt
  • használjon szemcseppet

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta