#ÉLETEM

Ha fáj a feje, nézzen be a hűtőbe!

2014. március 25., kedd 22:08

A fejfájás sokféleképpen megkeserítheti az életünket, ám rendszeres migrénes rohamok – és persze alkalmi hasogatások – esetén érdemes azt is végiggondolni, milyen ételeket fogyasztunk. Sőt, akkor is érdemes átvizsgálni az otthoni készleteket, ha már unjuk a szenvedést, néhány élelmiszer ugyanis a megelőzésben és a fájdalomcsillapításban is segíthet.

Mivel mindenkinél más élelmiszer okozhat gondot, a szakemberek azt tanácsolják, ha valakinek rendszeresen fáj a a feje, akkor vezessen naplót az elfogyasztott ételekről. Így ha összefüggés van a táplálkozása és a fejfájásai között, akkor ez nyilvánvalóan kiderül a számára. Az Everyday Health mindenesetre összeszedte a nyolc legrosszabb hírű élelmiszert, amelyek szó szerint az agyunkra mennek.

1. Nátrium-glutamát

Ezt a vegyületet talán mindenki ismeri, ha máshonnan nem, az előre gyártott élelmiszerek csomagolásáról, de akinek már fájdult bele igazán a feje egy zacskós leves vagy egy kínai étel elfogyasztásába, az is ezzel a hírhedt adalékanyaggal találkozott. A hagyományos ázsiai konyha főként természetes formájában használja a nátrium-glutamátot, ipari úton előállított változata pedig rengeteg előregyártott élelmiszerben megtalálható. A legismertebb ízfokozó nagy mennyiségű fogyasztása akár szörnyű fejfájást, sőt, görcsöket és hasmenést is okozhat.

2. Húskészítmények

Konkrét kutatások ugyan nem igazolják, hogy a különböző húskészítmények fejfájást okoznak, ám az ezekben található nitrátok és nitritek kitágítják az ereket, és emiatt az érzékenyebb embereknek megfájdulhat a fejük.

3. Csokoládé

Felmérések szerint a krónikus fejfájással küzdők közel harmada összefüggést lát a csokievés és szenvedésük között. Tudományos kutatások azonban nem igazolják, hogy a csokoládé szerepet játszana a migrén kialakulásában, sőt, egy közelmúltban végzett vizsgálat eredménye szerint egyenesen jó hatással van a fejfájás kialakulásáért felelős idegsejtekre. Mivel a migrénes roham előtt sokan éreznek ellenállhatatlan evési kényszert, a táblás csoki befalása valószínűleg már a következménye, nem pedig az oka a fejfájásnak.

4. Vörösbor

A másnapos fejfájás oka leginkább az alkohol okozta dehidratáltság, ám a borokban található szulfitok egyértelműen kiválthatnak migrént, vagy szintén heves, rohamokban jelentkező cluster- fejfájást. A két dolog között összefüggés is van, aki migrénre hajlamos, jobban megszenvedi az átmulatott éjszakákat is.

5. Kéksajt és társai

Bár a migrén és a sajtok fogyasztása közötti összefüggést még nem támasztják alá konkrét kutatási eredmények, általánosságban elfogadott tény, hogy az érett sajtok fejfájást okozhatnak. Az oka egy tiramin nevű vegyület, amely a tirozin nevű aminosavból keletkezik a szervezetben a fehérjék lebontása során. A sajtokban a tiramin nagy mennyiségben megtalálható, és minél tovább érlelték őket, annál több van belőle bennük.

6. Banán

A banán tele van fontos ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ám tiramintartalma is magas, ami – a sajtokhoz hasonlóan – az erre érzékeny embereknél fejfájást okozhat. Kutatások szerint főleg a banán héja gazdag ebben az aminosavból származó anyagban, így érdemes azokat a barna szálacskákat is gondosan eltávolítani, amelyek a hámozás során gyakran a gyümölcshúsra ragadnak.

7. A jégkrém-fejfájás

Nem csak a fogunk, a fejünk is belesajdulhat, ha egyszerre túl sok fagyit vagy jégkrémet eszünk. Szervezetünk persze nem a fagylalt, hanem a hideg ellen tiltakozik így, és a hasogató fájdalom mindössze 30-60 másodpercig tarthat. Viszont annál, aki migrénre hajlamos, akár egy komoly roham is kiváltódhat már ennyitől is, ezért érdemes minden hideg élelmiszert vagy italt lassan fogyasztani.

8. Kávéhiány

Ha egy hosszabb alvás után fejfájással ébredünk, annak oka a koffeinelvonás is lehet. Egyes kutatások szerint 500 mg koffeint (öt csésze kávé) kell elfogyasztanunk rendszeresen ahhoz, hogy a koffeinhiányba belefájduljon a fejünk, amikor kimarad a megszokott adag.

Szerencsére olyan élelmiszerek is vannak, amelyek pont az ellenkező hatással bírnak az emberi szervezetre: csökkentik a migrénes vagy egyéb fejfájások mértékét. Bár konkrét bizonyíték szinte egyik estében sem áll még a kutatók rendelkezésére, de érdemes megnézni azokat a potenciális fájdalomcsillapítókat, melyeket a Huffingtonpost gyűjtött össze. Némelyiket akár megelőzésképpen is érdemes fogyasztani.

Koffein

Érdekes módon a koffein az ellenkező oldalon is felkerült a listára, ugyanis kis mennyiségű fogyasztása kifejezetten segíthet fejfájás esetén. A legtöbb fejfájás-csillapítóban is megtalálható, ugyanis hatására a gyógyszer hatóanyaga gyorsabban szívódik fel.

Spenót

Bár a spenótnak – más leveles zöldségekkel együtt - egyébként is számos csodás hatása van a szervezetre, riboflavin (B2) tartalma segít csökkenteni a migrénes rohamok előfordulásának számát. A dolog szépségéből levon sajna, hogy ez csak nagy dózisban (napi 400 mg fogyasztása esetén) működik igazán, amihez ipari mennyiségben kellene spenótleveleket fogyasztanunk.

Zsírban gazdag halak

Fogyasztásuk nyilván az omega-3 jótékony, azon belül is gyulladáscsökkentő hatása miatt lehet hasznos azok számára, akik krónikus fejfájásban szenvednek. Ezt egy 2013-as kutatás szerint még fokozhatja, ha egyidejűleg csökkentik a bevitt omega-6 zsírsavak mennyiségét.

Görögdinnye

A görögdinnye – mint ahogy bármilyen magas víztartalmú gyümölcs vagy zöldség – akkor segít, ha a fejfájásunk oka a dehidratáltság. Napi vízbevitelünk 20 százalékát táplálkozás során visszük be a szervezetünkbe, így érdemes minél lédúsabb értrendet összeállítani. A görögdinnye magnézium és kálium tartalma segít pótolni a vízveszteséggel együtt távozó ásványi anyagokat is.

Krumpli

A kálium segít a fejfájás leküzdésében, ám szintje gyorsan lecsökkenhet a szervezetben, főleg ha dehidratáltak vagyunk. A burgonya csodás káliumforrás, egy közepes nagyságú, héjában megsütött szemben akár 926 milligramm is található belőle, ami több mint a duplája a káliumbombaként elhíresült banánénak. Ráadásul, ahogy említettük, a banán tiramin tartalma miatt inkább okozza, mint csökkenti a migrénes rohamokat.

Mandula

Egy kisebb kutatás szerint a magnézium jól jöhet a migrén elleni küzdelemben is, bár erre sincsenek konkrét adatok. A 2012-es vizsgálat eredményei szerint azonban inkább a megelőzésben lehet szerepe, a kialakult rohamok esetén már nem sokat segít. Ennek ellenére a magnéziumpótlás csak jól jöhet, amihez érdemes mandulát választani, ugyanis 30 grammban több mint 80 milligram található.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta