#ÉLETEM

Szóval, mire is jó a kombucha?

2014. március 14., péntek 10:01

10 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Viva Natura World Kft-t, akik évek óta forgalmaznak kombucha termékeket. A GVH észrevétele szerint a tájékoztatások fő üzenete a fogyasztó számára az volt, hogy a termékek használatával számos betegség hatékonyan kezelhető, orvosolható, megelőzhető, valamint egészségmegőrző hatása is van a termékeknek.

Na, de tegye fel a kezét, aki pontosan tudja, hogy mi is az a kombucha, azon túl, hogy valamifajta lé, ami meglehetősen büdös, és medúzához hasonló lények ülnek az alján? Megkerestük Kalmár Éva biológust, a Critical Biomass blog szerzőjét, hogy mondja el a véleményét a termékről, amit ma is sokan fogyasztanak, mint gyógyhatású italt.

Mi a kombucha?

"A kombucha maga nem egy gomba, hanem egy ital, amit egy adott mikróbaközösség – vagyis baktériumok és gombák keveréke – teából erjeszt. A mikróba keveréket sokféleképpen hívják, általában teagombának, az angolszász szakirodalom SCOBY-nak nevezi. Ez egy mozaikszó, ami a “symbiotic colony of bacteria and yeast” kifejezésből származik, jelentése: baktériumok és élesztőgombák szimbiózisban élő telepe. A SCOBY összetétele eléggé változó: függ az éghajlattól, a használati helytől, és ebből kifolyólag a helyi mikroflórától. Leggyakrabban az alábbi baktériumokat tartalmazza: Bacterium xylinum, Bacterium gluconium, Acetobacter hetogenum, Pichia fermentons. Ritkán kimutathatók benne antibiotikum-termelő Penicillium fajok, de volt már olyan minta, amiben antrax (Bacillus anthracis) volt kimutatható."

A kombucha meghatározása a Viva Natura szerint

A kombucha valójában nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. A zuzmók 2,5 milliárd éve fejlődtek ki, az ember egyik legősibb étele.

„Az élesztőgombák közül állandó összetevő a Schizosaccharomyces pombe, a Torulaspora delbrueckii és a Zygosaccharomyces bailii. Nem ritka, hogy a SCOBY egyéb élesztőgombákkal szennyeződik, mint a mérgező anyagokat termelő Aspergillus illetve különböző Candida fajok is gyakran kimutathatók benne (C. albicans, C. kefyr, és C. krusei).

A kiindulási ital általában cukros feketetea, bár sok leírásban zöld illetve fehér teát is említenek. A cukros teából a mikrobák egy változó összetételű italt állítanak elő. Attól függően, hogy milyen erjesztési folyamatok zajlottak le, a végleges kombucha-italban az összetevők között lehet alkohol (max. 0,5%), ecetsav, etil-acetát, glükuronsav és tejsav. A fermentálási időtől függően maradhat még az italban cukor, a tea alkaloidái közül pedig néhány bizonyítottan átalakul, de koffeint általában változatlanul marad a folyadékban."

A kombucha története

"A kombucha egy “ősi” ital, aminek a népi gyógyászatban volt­ (van) szerepe. Különböző források más-más sztorit mesélnek el róla, van olyan verzió, ami szerint Mandzsúriából származik (ami ugye a XX. században az Orosz, majd a Japán Birodalom részévé vált). Ez egészen átfed a sztori további részével, ami szerint az 1910-es években került át a kombucha Oroszországba, onnan pedig szép lassan elterjedt Németországba, majd Európa többi országába.

Egy másik történet szerint a történelmi emlékek az i.sz 221-ben tesznek először említést a halhatatlanság italáról a Csin-dinasztiabeli Kínában, mely ital mi más is lehetne, mint a kombucha. Egy másik legenda szerint dr. Kombu, egy koreai orvos ezzel gyógyította meg i.sz. 414-ben a japán Ingjó császárt. Néhányan Dzsingisz kánnak tulajdonítják a kombucha európai elterjesztését, és van olyan verzió, amiben Ukrajna szerepel, mint a csodagomba őshazája. Mivel egy japán hínár-ital neve (konbucha) megtévesztően hasonlít az erjesztett teáéra, így elképzelhető, hogy a két ital eredete összefolyt. Amerikában a hetvenes években volt nagy divat a teagomba által otthon erjesztett italt inni, ma pedig a kész terméket és a teagombaként nevezett mikrobakeveréket is árusítják világszerte."

A kutatási eredmények hiányoznak

A szájhagyomány szerint az ital hatékony anyagcsere-megbetegedések, ízületi gyulladás, pikkelysömör, székrekedés, emésztési zavarok, és a magas vérnyomás esetén. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, aminek, mint tudjuk, orvosi vagy biológiai értelemben nincs sok értelme. Olvasni extrém esetekről is, mint például a Csernobil környékén élő, kombuchát fogyasztó idősebb asszonyok, akik állítólag nem szenvedtek sugárkárosodást.

Jó néhány szakcikknek tűnő publikáció foglalkozik ezekkel a gyógyhatásokkal, de igazából egyetlen, szakértők által véleményezett szakmai folyóiratban sem jelent meg megfelelően kivitelezett klinikai kutatás a kombucha-teával kapcsolatban. Ezek alapján a felsorolt gyógyíthatások nem tekinthetők megalapozottnak.

Akkor most ér valamit vagy sem?

Kalmár Éva úgy fogamazott, ő nem inná, de nem is beszél le róla senkit, bár nem a (mint láttuk, nem igazolt) gyógyhatása miatt. "Fogyassza, akinek ízlik, meg van hozzá gusztusa – nekem nem volt, de nemzedékek nőttek fel ezen. Ha nincs tiszta ivóvíz, vagy a forralt víz íze nem túl finom, a tea, illetve az erjesztett tea alternatívája lehet az alkoholtartalmú fermentált italoknak, mint a sör vagy a bor."

Ellenjavallatok

A kítűnő orvosok által írt Science Based Medicin nevű blogon található egy kombuchával foglalkozó bejegyzés. Ez kivételesen nem a tea gyógyhatásaival foglalkozik, ellenben igen részletes listát ad azokról az esetekről, ahol orvosilag dokumentált káros hatásai voltak a kombucha fogyasztásának. Ezek között szerepel alkohol-indukált sárgaság, szédülés, hányinger, májgyulladás, metabolikus acidosis, illetve ebből eredő szívmegállás, antrax-fertőzés, akut vese-funkcióvesztés tejsavas acidózisból kifolyólag, illetve kerámia edény használatából eredő ólommérgezés. Mivel pedig az otthoni erjesztés esetén a mikróbakeverék összetétele nem pontosan ismert, gyenge immunrendszerrel rendelkezők, terhes és szoptatós anyák lehetőleg tényleg ne igyák

Hogyan készül otthon?

Szerencsére szakértőnknek, Kalmár Évának autentikus emlékei vannak a kombucháról, ugyanis édesanyja orosz, aki otthon készítette azt. "Az eredeti alkalmazás házi, vagyis mindenki otthon erjesztette a teáját. Anyukám orosz, és emlékszem, hogy gyerekkoromban nálunk is volt otthon teagomba. Anyukám gyerekkorában Leningrádban nagyon elterjedt volt, minden ismerőse ezt itta. A hetvenes-nyolcvanas években aztán Budapesten sem volt nehéz teagombához jutni, ismerősök ingyen adták egymásnak a leváló új telepeket. Szerinte finom savanykás és édes íze volt, enyhén szénsavas, üdítőnek használták akkor, amikor nem volt a szörpökön és a teán kívül túl sok alternatívája az alkoholmentes italoknak.

Édesanyám gyerekként is szerette, a nővéremmel mi viszont nem akartuk megkóstolni, azt mondtuk rá, hogy takony (vagy medúza) van a tetején, és gusztustalannak tartottuk. 3 literes befőző üvegben tartották a teagombát, arra kellett ráönteni a teát. Az üveg tetején géz volt, hogy szellőzőn, meg azon keresztül öntötték le a “kész” italt folyamatosan. Azt mondták, hogy sok B-vitamin van benne, meg megfázásra is jó. Néha tönkrement, akkor ismerőstől kellett újra kérni."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta