Taknyos? Nem biztos, hogy megfázott!

Télen (igen, még ilyen enyhe télen is) szinte nincs is olyan ember, akinek ne folyna hosszabb-rövidebb ideig az orra. Ez a tünet leggyakrabban megfázást, vagy influenzát kíséri, azonban nem árt tudni, nem mindig foghatja rájuk a dolgot! Hogy mégis mi minden lehet még a hátterében?

Allergia, környezeti irritáció

A megfázáson és az influenzán kívül az első és legismertebb ok, hogy allergia miatt vesz százas papírzsbkendő csomagokat az ember. Amennyiben valamilyen pollenre érzékeny valaki, akkor leggyakrabban a tavaszi és az őszi időszakot viseli nehezen az illető, de télen sincs biztonságban: a természeten kívül más dolgok is okozhatnak durvább allergiát, illetve irritációt. Ilyenek például állatszőr, a poratka, a cigarettafüstje, a parfümök egyes összetevői, a penész, stb.

Tipp: amennyiben meg akarja szüntetni az irritáció okozta orrfolyást, tartson magánál sóoldatos orrspray-t, ezen kívül egy jó minőségű párásító (ha több pénzt is tud rááldozni, még jobb megoldás lehet egy légszűrő) is segíthet az otthonában.

Nonallergic rhinitis

„Sajnos előfordulhat, hogy úgy folyik állandóan az orra, hogy nem húzódik meg mögötte semmi allergiás háttér” - mondja dr. Augusztinovicz Mónika, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégésze, allergológusa. Ez most lehet jó és rossz hír egyaránt, hiszen ön ezek szerint legalább nem beteg, ám nem is nagyon tud mit kezdeni vele. Azok, akik ebben szenvednek, jellemzően sokat tüsszögnek és sokszor dugul el az orruk - már amikor nem folyik. Tehát a tünetek hasonlóak a szénanátháéhoz, azzal a különbséggel, hogy ezek hátterében nincs allergia. A Mayo Clinic szerint ez a tünet általában a 20 éven felülieket érinti. Ha elege van az állandó taknyozásból, tartsa nedvesen az orrát, valamint próbálja megtudni, vajon nincs-e valami, ami kiválthatja az orrfolyást (pl. szagok, ételek, gyógyszerek, stb).

Hideg

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne folyna többet az orra a hideg időben, még akkor is, ha nincs is megfázva. Ennek oka egyszerű: a hideg levegő irritálja az orr nyálkahártyáját, amire az még több nyálka termelésével válaszol.

„Orrfolyás még akkor is felléphet, amikor hirtelen nagy hőmérsékletváltozás áll be, mivel ekkor a nyálkahártyában értágulat lép fel, amire reflexszerűen orrfolyással válaszol a szervezet” - mondja dr. Augusztinovicz Mónika.

Orrmelléküreg-gyulladás

Egy igazán kellemetlen betegség, ami általában szövődményként lép fel a megfázásos időszakban. A betegnek ilyenkor általában fáj, vagy legalább nyomásra érzékennyé válik az arca, az orra folyik és eldugul, köhög és a szaglását is elveszti. Amennyiben valamilyen fertőzés áll fenn, az orrváladék sárgás-zöldes árnyalatúvá válik, és ilyenkor az orvos általában antibiotikumot ír fel a problémára. Ezen kívül természetesen javíthat a panaszain, ha beszerez egy jó orrcseppet vagy orrsprét, de ha a tünetek egy hét után sem szűnnek, forduljon orvoshoz!

A szakértő szerint idült orrmelléküreg-gyulladás következtében alakulhat ki ugyanis orrpolip, amely a nyálkahártya jóindulatú túltengése. Esetenként akár az egész orrüreget elzárhatja, és kezelése az elhelyezkedéstől és a mérettől függően gyógyszeres kezelés, de endoszkópos műtét is lehet.

További okok, amiért sokat folyhat az orra

  • Allergia, hormonális változások (pl. terhesség során)
  • időskori orrfolyás (old man's drip)
  • koponyasérülés után (agyvízcsorgás miatt)
Oszd meg másokkal is!
Mustra