Váláskor sokba kerülhet, ha ész nélkül posztolgat

A Facebook nem csak a kapcsolatok láncfűrészes gyilkosa, de bizony egy válási procedúra során is komoly anyagi veszteséggel járhat, ha valaki meggondolatlanul használja. Vagyonmentés, gyermektartás, utólagos perek: utánajártunk, hogyan lesz egy közösségi oldalból a legszemetebb tanú a tárgyalóteremben.

„Egyre jellemzőbb ez a jelenség, saját praxisom alapján azt mondhatnám, hogy talán már minden harmadik válásnál előfordul+ – mondja dr. Kézdi Andrea ügyvéd. „Legtöbbször nem is a bíróság előtt, hanem már az egyezkedés során előkerülnek ilyen dolgok, sőt, sokszor eleve az vezet magához a váláshoz, hogy egy közösségi oldalon, vagy egyéb internetes portálon lebukik valamelyik fél.”

A megcsalás a háttérben is megcsalás

Természetesen nem egy lájk vagy egy provokatív komment szokott kirobbantani egy válást, inkább félreérthetetlen fotókon szokott elcsúszni a kapcsolat. Illetve meggondolatlan barátokon.

125980281
Brendan O'sullivan / Getty Images

„Készülnek képek egy bulin, amelyeken a háttérben ugyan, de kompromittáló helyzetben található az illető, amit maga a posztoló talán észre sem vesz, de például egy ismerősök oldalait vizsgáló, gyanakvó feleség annál inkább. A saját oldalára azért ritkán tesz ki bárki olyan fotót, amin éppen megcsalja a házastársát, ám barátok oldalain többször felbukkannak ilyenek, mint gondolnánk. De ennél is sokkal gyakoribb válóok, hogy arra jön rá a házastárs, hogy a párja aktívan keresgél valamelyik társkereső oldalon.”

Vagyonmentés és céges trükközések

Azt viszont mindenképpen érdemes tudni, hogy a magyar törtvények szerint egy válás kimondásához nem kell, hogy bármelyik fél hibás legyen. Tehát annak a bizonyítása, hogy történt-e megcsalás, nem érdekli a bíróságot. A lényeg, hogy végleges-e az elhatározás a felekben arról, hogy elváljanak. Szóval az a kép, ami a laikusok fejében – valószínűleg az amerikai filmek hatására – él az ügyvédekről, akik mindent megtesznek, hogy csaláson kapják valamelyik felet, Magyarországon nem létezik.

Ami viszont nagyon is előfordul, az a válás során felmerülő anyagi vita. Ennek kapcsán persze nem csak a felek közösségi aktivitása az, ami sokszor felhasználható, hanem például elektronikus nyilvántartások, amelyekből néha érdekes dolgok is kiderülhetnek. Például, hogy olyan üzleti vállalkozása van a házastársunknak, amiről nekünk fogalmunk sem volt, esetleg alapított egy új céget, vagy akár ügyvezetőként van bejegyezve valahova.

válásházvita
Getty Images

„Nagyon tipikus jelenség, hogy a kapcsolat megromlása után, de még a válás kimondása előtt a felek elkezdik kimenteni a vagyont a házasságból. Nekem volt olyan ügyem, amelyben csak azért tudtunk megegyezni, mert eltitkolt céges ügyek kapcsán le tudtuk buktatni a férjet. Ez egy nagyon érdekes terület, és sokan egyáltalán nem gondolnak erre.”

Minimálbérből Thaiföldre?

Ami még egy kiemelendő terület, az a gyermektartás megállapítása. Itt is nagyokat lehet bukni, ha az illető nem figyel arra, milyen életmódot kommunikál a világ felé a neten.

„Vegyük azt a példát, hogy egy válásnál a gyerek a feleségnél marad, ezért a bíróság bekéri a munkahelyről, vagy akár a NAV-tól is a férj adatait, amikből az derül ki, hogy minimálbérre van bejelentve. Ám közben olyan fotókat posztol a közösségi oldalakra – utazásokról, bulikról, akár nagy értékű kocsiról – amelyekről ordít, hogy sokkal magasabb színvonalon él ennél. Ezeket pedig a bíróság figyelembe veszi, és akár magasabb gyerektartást is megállapíthat. De fordított eset is létezik, hiszen hiába bizonygatja egy nő, hogy nehéz körülmények között, egyedül neveli a gyermekét, ha közben a közösségi oldalon olyan képek vannak róla, ahol az új barátjával épp egy luxusnyaraláson pózol.”

bíró
Getty Images

Ráadásul ilyen esetekben a személyiségi jogaira sem hivatkozhat az illető. Ugyanis a bírósági gyakorlat szerint, ha valaki önkéntesen szolgáltat adatot az interneten – és ide tartozik minden közösségi oldalra feltett kép, komment, regisztráció egy társkereső oldalon, és minden hasonló internetes tevékenység – ez felhasználható peres ügyek során.

„Nekem személy szerint volt olyan ügyem, amikor egy iWIW-re feltett képet használtam fel – talán az első ilyen esetek között volt – és a bíróság elfogadta” - mondja az ügyvéd.

Utólag is lehet nagyokat bukni

Persze hiába elővigyázatos valaki a válási procedúra kezdete után, ha korábban nem volt az. Hiszen mint tudjuk, ami egyszer felkerült a netre, az örökre ott marad. Így akár a per előtt készült hasonló fotók is bizonyíthatják, hogy a házaspár olyan anyagi körülmények között élt, amely nem indokolja, hogy a gyermeket nem nevelő fél minimálbér után fizessen. Ám a leggyakoribb mégis az, hogy akkor kerülnek ki meggondolatlan fotók, amikor már megromlott a kapcsolat, külön élnek a felek, de hivatalosan még nem váltak el.

válásmonit
Getty Images

A közösségi oldalak megjelenésével sokkal nyilvánosabb lett az életünk, egyre több dolgot tudunk egymásról, és ez már egy teljesen más hozzáállást igényel. Arról nem is beszélve, hogy akár még utólag is bajba kerülhetünk.

„Ugyan a bíróság a válás kimondásakor megállapítja a gyermektartás összegét, ám két évvel később új pert lehet indítani, arra hivatkozva, hogy az illető anyagi helyzete jelentősen javult. Sokan erre nem gondolnak, amikor elkezdik kitenni a fotókat az új barátnőről, új családról, autóról vagy nyaralásokról, pedig ennek is következménye lehet. Az én gyakorlatomban már fordult elő hasonló eset.”

Az ügyvédnő szerint a legfontosabb mindenképpen a megelőzés. Legalább a válóper során érdemes visszafogni a posztolgatást, és nagyon meggondolni, hogy egy fotó milyen információkat sugallhat rólunk. Jobb, ha egyáltalán nem készülnek rólunk olyan felvételek, amelyeken kompromittáló helyzetben vagyunk, akár egy új partnerrel, akár egy nyaraláson, vagy akár még viccből sem, hiszen akár gyanútlan barátok oldalán láthatja viszont az, akinek nem kéne.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek