#ÉLETEM

Közönséges C-vitamin segíthet a stroke ellen

2014. február 26., szerda 09:12

Az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin jótékony hatásai valószínűleg mindenki számára ismertek, de úgy tűnik, a pozitív tulajdonságok halmaza hamarosan bővülni fog. Egy francia kutatás szerint ugyanis azoknál az embereknél, akik nem visznek be megfelelő mennyiségben a szervezetükbe belőle, nagyobb az esélye az agyvérzésnek – írja a WebMD. A szélütések nagy része iszkémiás, és nem vérzéssel járó stroke, de ez utóbbi nagyobb százalékban vezet halálhoz.

A kutatásban, amit dr. Stéphane Vannier, a Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa vezetett, 65 agyvérzésen átesett és 65 egészséges ember vett részt. Az alanyok 41 százalékánál rendben volt a C-vitamin-szint, 45 százalékuknál kicsit alacsonyabb volt, 14 százalékuknál pedig nagyobb mértékű volt a hiányt tapasztaltak. „Sokkal alacsonyabb volt a C-vitamin-szint azoknak az embereknek a vérében, akiknél előfordult agyvérzés, mint az egészséges emberek vérében. Egyelőre azonban még nem számítottuk ki, hogy mennyivel jelent nagyobb kockázatot a C-vitamin hiánya” – nyilatkozta Vannier. A kutatók azt is kiderítették, hogy a kicsivel alacsonyabb C-vitamin-szint ugyan hosszabb kórházi tartózkodáshoz vezethet, de nem növeli meg az elhalálozás kockázatát.

Bár közvetlen ok-okozati viszonyt nem sikerült megállapítani, a kutatók szerint az eredményeiknek valószínűleg ahhoz lehet köze, hogy a C-vitamin segít csökkenteni a vérnyomást és az erek állapotára is jótékony hatással van. Hozzátette, az alkoholfogyasztás, a túlsúly is megnöveli a stroke kialakulásának veszélyét.

A kutatást az American Academy of Neurology éves konferenciáján ismertetik a szakmával, de mivel az eredményeket és a következtetéseket még nem közölték a megfelelő folyóiratokban, ezért egyelőre nem tekinthetőek teljes mértékben bizonyítottnak. Dr. Ken Uchino, egy ohiói klinika stroke-specialistája szerint további kutatásokra is szükség lesz a témában ahhoz, hogy ténylegesen ki lehessen mondani, van összefüggés a C-vitamin szintje és az agyvérzés között.

Hozzátette, mivel ennek a vitaminnak a hiánya köztudottan skorbuthoz vezethet - aminek a tünetei közé tartozik a bőr alatti és ízületi vérzés, véraláfutás, a fogíny vérzése - így nyilvánvalóan van alapja annak is, hogy megnöveli az agyi vérzés, azaz a stroke kialakulásának kockázatát. Persze lehet, hogy az egész arra vezethető vissza, hogy aki nem fogyaszt elég C-vitamint, az egyébként sem él valami egészséges életet, és valójában ez vezet agyvérzéshez.

Akár van összefüggés a vitaminszint és stroke között, akár nincs, minden szakértő azt tanácsolja, figyeljünk arra, hogyan táplálkozunk. „Fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, és emellett multivitamin készítményeket is érdemes szedni” – tanácsolta dr. Louis Morledge, a New York-i Lenox Hill Kórház munkatársa. Dr. Stephane Vanniera kutatásának eredménye ellenére egyelőre nem ajánlja, hogy vitaminkészítményeket szedjen az, akinél nincs C-vitamin-hiány. Persze ettől még természetes úton érdemes bevinni vitaminokat a szervezetbe, és annak is érdemes utánajárni, mennyit segíthetünk szervezetünknek a táplálékkiegészítőkkel.

A Daily Mail egy korábbi cikke szerint már zajlottak hasonló kutatások Japánban is, és a Stroke című folyóiratban megjelent tanulmány szerint is van összefüggés a stroke és a C-vitamin-bevitel, illetve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás között. Dr.Tetsuji Yokoyama és csapata összesen 880 férfit és 1241 nőt vont be a kutatásba, és az alanyokat a vérben kimutatható C-vitamin szint alapján osztották be csoportokba. A kutatás összesen 20 évig tartott és ezen időszak alatt a tesztalanyok között összesen 196 stroke fordult elő. Ennek a problémának a kialakulása 70 százalékban magasabb volt azok körében, akiknek a szervezetében kevés volt a C-vitamin, és 58 százalékkal alacsonyabb azoknál, akik hetente hat-hét alkalommal fogyasztottak zöldséget és gyümölcsöt.

A szélütés (stroke)

A legtöbb betegnél a szélütés figyelmeztető jelek nélkül alakul ki. Főképp a magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, szívbetegségek, alkohol, túlsúly okozhatja. Többségében vértelen stroke-ról kell beszélnünk, ami azt jelenti, hogy egy vérrög elzárja az erek útját, így az oxigén és tápanyaghiány miatt az idegsejtek rövid időn belül elhalnak. A dolog mechanikájáról talán elég is ennyit tudni, hiszen a fontosabb számunkra inkább az, amit ebből mi is láthatunk.

Az egyik testfél zsibbadása, az azonos oldalon található végtagok érzéketlensége, a beszédértési és hangképzési zavarok, a hirtelen kialakuló látásproblémák, a szédülés, az erős fejfájás, a tudatzavar vagy éppen a térbeli tájékozódás zavara mind árulkodó jelek.De ha biztosra akarunk menni, három betűt kell az eszünkbe vésnünk: MBE. Az MBE egy olyan mozaikszó, amely segítségével az orvosok szerint még a laikusok is könnyűszerrel felismerhetik a bajt. Lényege, hogy három egyszerű dologra kell megkérni a veszélyeztetett személyt: mosolyogjon, beszéljen és emelje fel egyszerre mindkét karját. Ha ezek közül bármelyik is nehézséget okoz, azonnal hívni kell a mentőket. További fontos jel lehet még az is, ha megkérjük, nyújtsa ki a nyelvét, és a nyelv elcsavarodik a jobb vagy a bal oldal felé.

Ha a baj már megtörtént, a legfontosabb tényező az idő. Ha a beteg 90 percen belül megkapja a megfelelő kezelést, akkor a helyzet súlyossága tompítható, sok esetben teljesen visszafordítható. Így tehát elsődleges feladatunk a gyors felismerés és a gyors reagálás. Amíg pedig a segítség megérkezik, addig tilos etetni vagy itatni a beteget, ha pedig háton fekszik és hányni kezd, fordítsuk az oldalára. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, kezdjük el az alapszintű újraélesztést.

Az agyvérzésről kevesen tudják, hogy ez csak a stroke egy bizonyos fajtáját jelenti, ez ugyanis a vérzéses stroke. A vérzés keletkezhet az agyon belül, illetve az agyat körülvevő területen, kialakulásában pedig közrejátszhat a kezeletlen magas vérnyomás és az érfejlődési rendellenességek is. Tünetei hasonlóak, mint a vérzés nélküli stroke esetében fellépők, de előfordulhat eszméletvesztés és görcs is; a szükséges lépések ugyanazok.

Forrás: Országos Mentőszolgálat Alapítvány

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta