#ÉLETEM

Utálja a melegeket? Kössön biztosítást a szívére!

2014. február 24., hétfő 14:44

Azok, akik zsigerből elutasítják az azonos neműek közötti párkapcsolatot, átlagosan két és fél évvel rövidebb ideig élnek. Legalábbis ez derül ki egy frissen megjelent amerikai tanulmányból. 

Mark L. Hatzenbuehler, Anna Bellatorre és Peter Muennig az American Journal of Public Health februári számában publikált vizsgálatukban több mint 20 ezer 18 és 89 év közötti heteroszexuális amerikai adatait elemezték ki (az adatokat innen és innen vették), és arra keresték a választ, hogy vajon van-e összefüggés a homofóbia és az élettartam között. Hát van. 

A kutatók két kérdésre adott válasz alapján sorolták az embereket a homofób és nem homofób csoportba: 

 • Mit gondol, két azonos nemű felnőtt közötti szexuális kapcsolat mindig helytelen, nagyrészt helytelen, néha helytelen vagy egyáltalán nem helytelen? 
 • Ön szerint egy bevallottan homoszexuális férfinak szabadna-e főiskolán vagy egyetemen tanítania?

Hatzenbuehler  és munkatársai a halálozással összefüggő egyéb lehetséges adatokat, így a demográfiai jellemzőket, szocioökonómiai státuszt, az egészséget, a faji előítéletességet és a vallásosságot is vizsgálták, és ezektől függetlenül is egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a homofóbia és az élettartam között. A vizsgálatból azonban nemcsak az derült ki, hogy a melegellenesek két és fél évvel korábban halnak, de az is, hogy általában konzervatív eszméket vallanak és alacsonyabb az iskolai végzettségük. 

Hogy is függ ez össze? 

A jelenség hátterében valószínűleg a stressz áll. A hosszan tartó, krónikus stressz forrása ugyan számtalan dolog lehet, de tipikusan ilyen, ha valaki erősen előítéletes. Mondjuk a melegekkel szemben. Ilyenkor ugyanis minden melegekkel kapcsolatos jelzés, legyen az egy melegfelvonulás, egy politikai állásfoglalás vagy akár ennek a cikknek az olvasása, növeli a vérben a stresszhormon szintjét. A krónikus stressznek kitett emberek eleve esélyesebbek különböző megbetegedésekre, így a szív- és érrendszeri problémákra is. A homofóbok pedig épp ezekben halnak meg az átlagnál gyakrabban. 

Mit gondol, két azonos nemű felnőtt közötti szexuális kapcsolat:

 • 208
  mindig helytelen
 • 96
  nagyrészt helytelen
 • 164
  néha helytelen
 • 992
  egyáltalán nem helytelen

Ön szerint egy bevallottan homoszexuális férfinak szabadna-e főiskolán, egyetemen tanítania?

 • 1329
  Igen.
 • 140
  Nem.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta