#ÉLETEM

Biztos, hogy felkészült az influenzára?

2014. február 18., kedd 09:56

Egyre többen betegek a cégnél, a sulikban az osztályok fele kidőlt, a Kossuth rádió pedig minden reggel bemondja, hány ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel. Ha elkaptuk, sok mindent nem lehet tenni, maximum nyögni az ágyban, és kikapcsolni a céges telefont, meg persze egy kisebb vagyont otthagyni a patikában. Az Országos Epidemiológiai Központ adataiból kiindulva készítettünk egy tesztet, amiből kiderítheti, hogy mennyire van képben az influenzával. Ha nem elégedett az eredménnyel, és úgy érzi, további információra van szüksége, görgessen lejjebb, és olvassa el összefoglalónkat a betegségről.

Minden kérdés megválaszolására 25 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Amit fontos tudni az influenzáról

Az influenzát vírusok okozzák, amik lázzal, fejfájással, köhögéssel, torokgyulladással, ízületi-, illetve izomfájdalommal, és általános levertséggel járnak, de persze nem törvényszerű, hogy az összes tünet jelentkezik nálunk. A betegség következtében legyengül az immunrendszer, aminek hatására jönnek a bacilusok, és más, súlyosabb szövődményeket is okozhatnak. Ez lehet a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás vagy a szepszis is.

Mik okozzák a betegséget?

Az Orthomyxoviridae családba tartozó RNS vírusok. Három fő típusuk ismert, ezeket A, B és C betűvel jelölik. Az emberi megbetegedések tekintetében csak az A és B típusnak van jelentősége. Az influenza B vírus általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint az A vírus. A B vírus mellett jelenleg (kb. 2006 óta) az influenza A vírus három altípusa cirkulál: az A(H1N1), az A(H1N2) és az A(H3N2).

Mennyire fertőz?

Eléggé. Cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, tüsszentés és köhögés esetén 3 méter sugarú körben fertőzhetünk.

És a lappangási idő?

A lappangási idő 1-4 nap felnőttek esetében, gyerekeknél ennél több is lehet. A tünetek megjelenése után 3-5 napig még fertőz, gyerekek esetében ez egy hét is lehet. A tünetek kialakulásával és erősödésével arányosan nő a fertőzés lehetősége, és amikor a tünetek a legintenzívebbek, a megbetegedett személy akkor a legveszélyesebb másokra nézve. Annak az esélye, hogy valakitől megkapjuk az influenzát, a tünetek jelentkezése előtt és az azok megjelenését követő 3. nap után jóval kisebb, ezért ajánlott otthon maradni már az első tünetek jelentkezésekor, és utána is néhány napig.

Mi a teendő?

Először is otthon kell maradni. Ha magas láza van, vegyen be fájdalom- és lázcsillapítót, igyon sokat, és nyögjön, a legtöbb ilyen megbetegedés ugyanis magától gyógyul. Ha elhúzódik a betegség (tovább tart egy hétnél), esetleg régóta fennálló krónikus egészségi problémával küzd vagy valamely kockázati csoportba tartozik, akkor mielőbb keresse fel a háziorvosát.

Kik veszélyeztetettek?

Gyakorlatilag mindenki. A kisgyerekek azért, mert bennük nem alakulhatott ki immunitás a betegséggel szemben, az idősebbek pedig a tüdőgyulladás veszélye miatt. A másik nagy kockázati csoportba azok tartoznak, akik valamilyen szív-érrendszeri, vagy a légzés hatékonyságát csökkentő légzőszervi betegségben szenvednek, vagy egyéb krónikus betegségük van. A H1N1 influenza vírus a terhesek egy részénél okozott súlyos, vírusos tüdőgyulladást.

Megelőzhető?

Nem igazán, bár az immunrendszer erősítése sokat segít. Mossunk alaposan kezet, használjunk alkoholos kézfertőtlenítőket (kapható szinte bárhol párszáz forintért), és ha náthásak vagyunk, használjunk zsebkendőt.

Forrás:Országos Epidemiológiai Központ

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta