Nem bírja tovább? Zenével menni fog!

A zene, a ritmus, a tánc univerzális jelenségek, azaz a világ minden táján, az összes kultúrában felbukkannak. Mindegy, hogy valaki Pink-, Death-, Kozmosz- vagy Wayne Shorter Quartet-rajongó, úgy tűnik, hogy a zenét mind ugyanazokért a dolgokért szeretjük. És hogy miért is?

Egy brit vizsgálat szerint leginkább azért, mert jókedvűek leszünk tőle: a zene szórakoztat és ellazít. De hallgatjuk azért is, hogy elűzzük vele a rossz hangulatot és az unalmat, vagy mert jól jön a kapcsolatépítésben (témának és programnak is klassz), mert meghatározza személyes identitásunkat, azaz kifejez rólunk valamit, és azért is, mert a zenén keresztül tanulunk másokról és a világról. De vajon van arra bármilyen tudományos bizonyíték, hogy a zene valóban jó dolog? Nyilván van. 

Romantikus hangulatban hoz

Egy vizsgálatban arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy vajon a romantikus zene növeli-e a nők randizási hajlandóságát. Növelte. Romantikus zene hallgatása után majdnem megduplázódott a randizni vágyó nők száma. Persze valószínűleg nem ezt hallgatták:

Segít a másik megismerésében

Egy kísérletben a véletlenszerűen összesorsolt diákok azt a feladatot kapták, hogy 6 hét alatt a lehető legalaposabban ismerjék meg egymást. Az első héten a zene a legnépszerűbb témák közé tartozott, a párok 58 százalékánál felbukkant (mondjuk a kísérletben résztvevők átlagéletkora 18 év volt.) Ezen az eredményen felbuzdulva a kutatók egy új vizsgálatban azt a feladatot adták a fiataloknak, hogy írják le egy ember konkrét tulajdonságait 10 kedvenc száma alapján. Egész jól ment. Azt például, hogy valaki mennyire nyitott az új élményekre, mennyire extrovertált (kifelé forduló) és mennyire stabil érzelmileg, elég jól megmutatták a kedvenc zenéi. Arról viszont, hogy ki mennyire lelkiismeretes, semmi sem derült ki.

Reménytelibbnek tűnik tőle az élet

Azok az emberek, akik kellemes zenét hallgathattak, miután megtudták, hogy elbuktak egy feladaton, reménytelibbnek ítélték a jövőt, mint azok, akiket hagytak csendben rágódni a bukáson. Szóval amikor legközelebb állásinterjúra, randira vagy vizsgázni megy, a biztonság kedvéért készítsen be valami vidám muzsikát. Mondjuk ezt:

A verbális IQ is fejlődik tőle

Legalábbis attól, ha egy gyerek hangszeren zenél. Egy vizsgálatban ugyanis azok a 8 és 11 év közötti gyerekek, akik minimum három éven át tanultak valamilyen hangszeren játszani, jobb hallással, jobb motoros képességekkel és magasabb verbális intelligenciával rendelkeztek, mint zeneóráról kimaradó társaik.

Megváltoztatja a nézőpontot

Ha vidám zenét hallgatunk, vidámabbnak, ha szomorút, szomorúbbnak ítéljük meg a többi ember hangulatát az arckifejezéseik alapján. Ráadásul ehhez a hatáshoz az is elég, ha csak egy-egy szám töredéke jut el a fülünkbe. A tanulság az, hogy legközelebb ne ezzel induljon bulizni:

Edzéshez átkozottul jól jön

Azt eddig is tudtuk, hogy örömforrás nélkül cseszhetjük az edzést, de egy kutatásból az is kiderül, hogy akár maga a zenehallgatás is lehet az a bizonyos örömforrás az edzésben. Vagyis zenével sportolni jobb. Nemcsak azért, mert jobb lesz tőle a kedvünk, hanem jobban is bírjuk a terhelést, kevesebb oxigén felhasználásával vagyunk képesek több erőt, energiát mozgósítani. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a zene megadja és segíti megtartani a mozgás ritmusát, így könnyebb energiatakarékosan, hibák nélkül, egyenletes tempóban végezni a mozdulatokat. És persze a saját fújtatásunkat sem halljuk.

Önnek mi a kedvenc edzős száma?

Persze tudjuk, egy számmal még nem lehet lenyomni egy edzést, de ha akad olyan zene, amitől mindig felpörög sport közben, ami motiválja, amitől minden maradék energiáját képes összpontosítani, küldje el nekünk erre az e-mail címre. Mi ezzel indulunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek