Pattanásos a bőrében élő atkáktól is lehet

Pár nap, de akár még egy hét után sem tulajdonítunk különösebb jelentőséget a különösen kitartó pattanásoknak felnőttkorban, hiszen olyan sok minden állhat a kiváltó okok között. Ha azonban a probléma huzamosabb idő után sem múlik és súlyosbodik, könnyen meglehet, hogy atkák tanyáznak a bőrön, és ezek okozzák a szűnni nem akaró aknékat. Magára ismert? Ne rohanjon azonnal vadul arcot mosni, sajnos itt ennél bonyolultabb a helyzet. 

Élősködők a bőrön

Élősködőket mindenhol találni, az étkezőasztaltól a fürdőszobán át az ágyig, a köldökről nem is beszélve: tudjuk, az az egyik legdurvább baktériumtanya. Persze hiába a csilliónyi kórokozó, az emberiség még nem pusztult ki, akad viszont néhány olyan élősködő, ami igazán sok kellemetlenségek okozhat. Ilyen a mikroszkopikus atkák egyik fajtája, a Demodex brevis is, ami az arcbőrben (főleg az orr és szemhéj környékén) telepszik meg, és hatására az ember fejét ellepik a pattanások

„ A Demodex brevis nevű atkafaj az arcbőr faggyúmirigyeiben telepszik meg, mivel az ott található fehérje és zsír szolgál nekik táplálékul. Ezek az élősködők irritálják a pórusokat, ezért fokozódik a faggyútermelés, aminek következtében pedig fájdalmas aknék jelennek meg" – beszélt az arcbőr ellenségéről a Díványnak Peterman Krisztina, a Dermatica szépségterapeutája. Peterman szerint egyáltalán nem ritka, hogy ez az élősködő áll a szűnni nem akaró pattanások, illetve a rozácea hétterében. A hazai adatok alapján a felnőtt lakosság körülbelül 40 százalékánál kimutatható a fertőzés. Létezik egy másik demodex faj is, ami az emberen élősködik: ez a Demodex folliculorum, ami a hajtüszőkbe épül be, és ott okoz problémákat.

De honnan kerül az arcra?

De egyáltalán hogyan kerülhetnek ezek az atkák az ember arcára? Leginkább ágyneművel, párnával vagy hosszas testi érintkezéssel, de átviheti az arcára akkor is, ha valaki más (fertőzött) szempillaspirálját, sminkecsetét vagy kozmetikumát használja. Az átlagosan 0,3-0,4 mm hosszú atkák aztán szaporodni kezdenek, egy alkalommal 12-14 petét raknak le a faggyúmirigyekben. A növekvő atkáktól aztán eltömődnek a pórusok, környékükön pedig fertőzések alakulnak ki. Egy, a Journal of Medical Microbiology-ban közölt tanulmány szerint a gyulladást többek között az atka által hordozott baktériumok okozzák, amik a bőr mélyebb rétegeibe kerülnek, miután az atka elpusztult.

Könnyen szűrhető, kezelhető

Mint említettük, egy alapos arcmosás még nem fog ki a bőrön élősködő atkákon, de a helyzet azért nem olyan veszélyes. „Először is szükség van egy mikroszkópos szűrésre, amely során láthatóvá válnak az apró atkák. Ezután követketkezik a kezelés a kifejezetten erre a célra kifejlesztett készítményekkel – hogy melyekkel, az az egyéntől és a panaszok súlyosságától függ. A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, és helyettük időszakosan másokat alkalmazni, de később aztán bátran visszatérhet a régi készítményekre” – mondta a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra