#ÉLETEM

Kitörölhetőek a rossz emlékek?

2014. február 17., hétfő 14:54

Intenzív héten van túl az Ego. Volt itt szó netre csavarodó kamaszokról, arról, hogyan élvezheti az edzést, romantikagyilkos szerelmi tényekről, és megírtuk azt is, hogy minden gyógymód használ, amiben hiszünk. Ezalatt nem tétlenkedett a többi kolléga sem a világban, jöjjenek hát a múlt hét legérdekesebb pszichohírei.


A közös mozizás a jó házasság titka

Mit gondol, mitől lesz sokáig jó egy házasság? A kölcsönös tisztelettől és szeretettől? A jó szextől? Dehogy. A romantikus filmektől. A pszichológusok azt találták, hogy a friss házasságok válási rátája felére csökkenthető, ha a párok rendszeresen néznek együtt romantikus filmeket, majd alaposan kivesézik őket. Persze ez a hatás nem maguknak a filmeknek, hanem az együtt töltött időnek köszönhető, illetve annak, hogy a filmeken keresztül számos potenciális párkapcsolati problémát átbeszélhettek a résztvevők. 

shutterstock 148169333

40 előtt a legkreatívabbak a tudósok

A legnagyobb kreatív áttörésre az ember életének késő harmincas éveiben lehet számítani. Legalábbis ez derül ki a nagy feltalálók és tudósok életútjának tanulmányozásából. Szóval, ha akad önben egy kevés tudományos ambíció és még nem múlt el negyven, akkor itt az ideje belehúzni. Az esélyei most a legjobbak. 

A hétköznapi élmények klasszabbak idősebb korban

Hiába lesz az idővel egyre kevesebb esélyünk a nagy felfedezésre, a hétköznapi élményeinket legalább idősebb korban becsüljük meg jobban. Egy kutatás szerint ugyanis az olyan hétköznapi örömöket, mint egy jó beszélgetés vagy egy klassz kávé, idővel egyre többre értékelik az emberek. A különleges események (például egy utazás) viszont minden életkorban ugyanolyan menőnek számítanak. 

Soha ne udvariaskodjon az ajtóban egy férfival

Különösen, ha ön is férfi. Egy nemrég végzett vizsgálatból ugyanis kiderül, hogy azok a férfiak, akiknek korábban egy másik pasi tartott nyitva egy középületi ajtót, kevesebbre tartották magukat és kevésbé bíztak magukban, mint társaik. A jelenség valószínűleg annak tudható be, hogy az ajtóval udvariaskodás tipikusan a női-férfi viszonyban jelenik meg, így ez az egyébként kedves gesztus kibillentette szerepükből a férfiakat. Szóval, a cukiskodásból is megárt a sok. 

A nem kívánt emlékek kitörölhetőek

Pontosabban: az egereknél összejött. A drogfüggő állatoknál egy speciális injekció segítségével sikerült megszakítani egy konkrét helyszín és a drogfogyasztás közötti asszociációt, azaz az egerek egyszerűen elfelejtették, hogy az adott közegben drogozni szoktak, miközben más emlékeik nem sérültek. A kutatók abban reménykednek, hogy munkájukkal az embereknél is megkönnyíthetik majd a drogokról való leszokást, és segíthetnek megszabadítani őket traumatikus élményeiktől. De vajon tényleg jó lenne ez nekünk? 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta