no

Azt hiszi, zuhanyozni a hülye is tud?

Kádba be, zuhany megnyit, tusfürdő/szappan kézbe, szappanozás indul (eközben jobb esetben víz elzár), majd öblítés, törölközés, és már kész is - azt gondolja, hogy ezt azért elég nehéz elrontani? Hát téved, a Huffington Post összeszedte azokat a dolgokat, amiket el lehet szúrni egy sima zuhanyzás közben - és amiket rendszerint el is szúrunk.

Túl sokáig és túl meleg vízzel tusol

Ugye önnel is megesik néha, hogy hosszú percekig csak csapatja magát a forró vízzel relaxáció gyanánt? Bár valóban jó érzés így felmelegedni, van egy rossz hírünk: ezzel egyáltalán nem tesz jót a bőrének. Kellően hosszan folyatott, kellően meleg víz esetén ugyanis még tusfürdő sem kell hozzá, hogy leoldja a bőrén lévő természetes zsírréteget, amivel olyan bőrbajok járhatnak, mint például az ekcémás bőrkiütések. Éppen ezért inkább langyos vízzel zuhanyozzon, és ezt is csak rövid ideig tegye! Ha most úgy gondolja, hogy akkor inkább átáll a hidegvizes zuhanyzásra, hiszen az legalább még egészséges is az érrendszerének, még most szólunk, hogy azt is érdemes minél rövidebbre fogni (bár ott talán nem is annyira nagy a csábítás arra, hogy a hosszú percekig álljon a jeges zuhatag alatt). „A hideg vizes tusolás egyetlen előnye az, hogy így nem pirosodik ki a bőr, mint meleg víz esetén" – állítja Heidi Waldorf, a Mount Sinai Medical Center bőrgyógyűsz-kozmetológus szakorvosa.

Túlságosan habzik a tusfürdője

Akárcsak a meleg víz, a túl erősen habzó készítmények is megfosztják a bőrét a normál zsírrétegétől. Az ilyen felületaktív anyagokat tartalmazó szerek az olajat és a vizet egyaránt magukhoz vonzzák, így könnyen kiszáríthatják a bőrét. Ha tehát zuhanyzás után feszülően száraz, esetleg hámlik és viszket is a bőre, cserélje le a tusfürdőjét valami gyengédebb termékre, mert lehet, hogy mindössze ennyi a probléma. A lényeg, hogy olyan termékeket válasszon, amik tökéletesen hidratálják zuhanyzás közben a bőrét, és ne gondolja, hogy ha valami nem habzik, az nem tisztít elég jól: épp ez az, ami gyengédebb a bőréhez, mint azok a termékek, amelyek egy kisebb habpartira elegendő habot csinálnak. Érdemes kipróbálni például a mostanság megjelent, zuhanyzás közben használható testápolókat, érzékenyebb bőrűek számára pedig ott a baba fürdetőkrém.

Nem mossa le magáról alaposan a szappant

Bár vannak olyan készítmények, amik rövidebb ideig a bőrön maradhatnak anélkül, hogy károsítanák a felhámot, mégsem jó ötlet félig-meddig szappanosan kijönni a víz alól. A testen maradó fürdőszerek ugyanis erősen szárító és irritáló anyagokat is tartalmazhatnak, amik károsíthatják a bőrét még akkor is, ha törölközővel megtörli magát.

Tusolás után használja a mélytisztító maszkot

Sokan szeretik egyben letudni a tusolást és az arcápolást, így miközben szappanozzák magukat, az arcukat is letisztítják, majd feltesznek valami mélytisztító pakolásl. Habár ez tényleg nagyon logikusnak tűnik, ráadásul időtakarékos, mégis többet árt vele az arcának, mint amennyit használ. „Tusolás után minden jobban felszívódik a bőrbe, ami az arra érzékenyeknél irritáló lehet" – mondta a lapnak dr. Waldorf. A tanulság tehát az, hogy az ilyen maszkokat arctisztítás előtt kell alkalmazni, máskülönben kiszárítják a bőrét.

És törölközni tud-e?

Sokan gondolják úgy, hogy ha félig-meddig nedves bőrrel vetik magukat a paplan alá, az majd jót tesz a bőrnek, hisz a rajta maradt víz is csak hidratál. Csakúgy, mint a többi, ez is csak elsőre tűnik jó ötletnek, a nedvesen hagyott, majd nem jól szellőző textilekkel bedunsztolt bőrön ugyanis a hidratálódás jelei helyett a különféle gombák jelennek meg elsősorban. A helyes eljárás továbbra is a törölközés, de azt is jobb, ha óvatosan csinálja, vad dörzsölés helyett csak finoman nyomkodva itassa fel a vizet. És még mindig nincs kész: az egész folyamatot zárja hiratálóval, így semmiképp sem fog kiszáradni a bőre.

Bónusz: így tisztítson kíméletesen arcot

  • használja a bőréhez való legkíméletesebb arclemosót;
  • ne gyötörje a bőrét feleslegesen: a sminket mindig mossa le, de ne vigye túlzásba;
  • hideg vagy langyos vízzel mosson arcot meleg helyett, és a szemkörnyéket se hagyja ki;
  • kíméletes arcradírt használjon, de azt is csak mértékkel;
  • óvatosan törölje szárazra a bőrét, nyomkodva, nem dörzsölve;
  • végül pedig itt is ügyeljen a hidratálásra.
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek