Utál síelni? Íme, 7 alternatíva!

Életében nem síelt, nem is érdekli, és már baromira unja, hogy telente az összes rokona, haverja, kollégája az egyhetes síelését tervezgeti valahol külföldön, ön meg azon puffog, hogy megint lemarad a közös élményről? Akkor most jó helyen jár: összeszedtük önnek, milyen kültéri sportokat választhat még síelés helyett télen. Olyan szórakozást is találtunk, amit sípálya közelében is űzhet, így sem a baráti sítúrákról, sem az esti levezető bulikról nem kell lemaradnia. 

Szánkózás

Ez persze evidens: ha van hó és lejtő, akkor gyakorlatilag minden adott egy jó szánkózáshoz. A látszattal ellentétben ezt a sportot nemcsak a gyerekek élvezhetik, ráadásul a nagyobb sípályák mellett általában van kijelölt és rendesen karban tartott szánkópálya is. Fontos, hogy megbízható helyen szánkózzon, mert egy-két, a hó alatt nehezen vagy egyáltalán nem észrevehető kő komoly baleseteket is okozhat! A legtöbben a klasszikus fa szánkóra esküsznek, de ha önnek az valamiért nem felelne meg, talál fém szerkezetűt, illetve műanyag, ládához hasonlító darabokat. Az ideális helyszínválasztás mellett csak az irányításra kell ügyelnie, de ez ugye, hároméves kor felett mindenkinek megy, és nem is nagyon felejthető el, úgyhogy már csúszhat is.

SZT 5533
Szémann Tamás

Korcsolya

Sorra nyílnak az országban a műjégpályák, már minden magára valamit is adó nagyobb város vagy kerület felállít ilyenkor egy kisebb méretű korcsolyapályát, így hát terepben nincs hiány, bár mi inkább a nagyobb alapterületű pályákra esküszünk. Ezt a sportot akkor is kipróbálhatja, ha nincs saját korcsolyája, a legtöbb helyen ugyanis bérelhet egy párat. Ne hátráljon meg akkor sem, ha még sohasem próbálta, könnyen talál ugyanis olyan helyet, ahol meg is tanítják, ha kéri. Ugyanakkor a korcsolya egy olyan sport, amit alapszinten bárki elsajátíthat autodidakta módon, ha pedig már jobban megy, akkor jöhetnek a trükkök, kisebb ugrások, forgások. A férfiak beállhatnak amatőr jégkorong csapatokba is, hogy ott vezessék le a felgyülemlett feszültséget.

Hócsúszda / Skibike / Skiroller

Ha sem a síelés, sem a snowboard nem köti le, de szeretne részt venni a baráti sítúrákon és az esti levezető bulikon, akkor válassza a húcsúszdát, közismertebb nevén a hófánkot. A jelenség nem új, csak mostanra már nem felfújt traktorgumi-belsőkkel, hanem külön erre a célra fejlesztett csúszkákkal próbálhatja ki a hócsúszdapályákat. Ha ez mégsem jönne be annyira, akkor síbiciklizhet vagy sírollerezhet is. Ezek nagyon hasonlítanak szárazföldi elődeikre, kerekek helyett viszont sítalpak vannak rajtuk, és sokkal nagyobbat tud esni velük. Ha megtetszett, akkor akár a Mátraszentistváni Síparkban is kipróbálhatja őket!

Kirándulás

Amíg mindenki síelni van, addig akár nyugodtan sétálhat is az erdőben, persze, megfelelő ruházatban. Ne feledje, hogy a felszerelés egyik legfontosabb eleme a cipő: ha az nem megfelelő, könnyen megeshet, hogy csuromvizes, fagyos lábbal kell mászkálnia. A séta során legyen nagyon körültekintő, hiszen ilyenkor megnő a csúszásveszély, a magasabb ágakról pedig nagyobb hótömegek zuhanhatnak le. Ugyanakkor a téli erdő teljesen más, mint nyáron vagy tavasszal, gyerekekkel külön élmény lehet a friss hóban állatok lábnyomai után kutatni.

Iglu építés

Miért is kellene leragadni a hóember építésnél? Ha kellően nagy hó van, akkor kezdjen nagyobb projektbe, főleg, ha ebben a gyerekei is részt tudnak venni. Hóembert építeni nagyon jó móka, de lépjen tovább, engedjen teret a fantáziájának, és építsen egy jó kis iglut vagy bunkert! A nyári indiános mókázások helyett télen előkerülhetnek az eszkimós fantáziajátékok, főleg, ha jól tapad a hó. Ne bonyolítsa túl, egy igluhoz nem kell építészmérnöknek lennie, viszont legalább utánaolvashat az eszkimók szokásainak. Tetőnek meg felrakhat egy pokrócot.

shutterstock 123026794

Lékhorgászat

A lékhorgászat izgalmas sport, de ahhoz, hogy biztonságosan tudja űzni, be kell tartania néhány szabályt. Ha még sosem próbálta, kezdje azzal, hogy magával visz egy hozzáértőt, aki tapasztalt a lékhorgászatban, ezt tanácsolják a szakemberek is! Nagyon fontos a jég megfelelő vastagsága, a jó látási viszonyok és az olyan biztonsági óvintézkedések, mint a derékra kötött kötél vagy egy hosszabb rúd. Egyébként több horgásztó ilyenkor előre kialakított lékekkel várja azokat, akik szeretnék kipróbálni, milyen télen a tó közepéről halat fogni.

Szabadtéri gőzfürdő

Ezt akár nyáron is kipróbálhatja, de a gőzfürdőzés sokkal élvezhetőbb síelés, vagy bármely más téli sport után, amikor jól elgémberedtek a tagjai. Ha már úgyis a termálvizek hazája vagyunk, akkor használjuk ki ezt az adottságot, és áztassuk magunkat, miközben kint mínuszok repkednek vagy éppen esik a hó. Ha igazán szabadtéri élményre vágyik, akkor az egerszalóki gyógyvizet ajánljuk, ami vadregényes hangulatával hosszú éveken át a környéken élők kedvence volt. Ugyan mára már megjelentek ott a nagyobb szállodák, de szerencsére megmaradt a retró strand, ami minden este 23 óráig, hétvégén pedig éjjel 1-ig várja a fürdőzni vágyókat. 

shutterstock 2546380
Shutterstock

Ha még mindig nem találta meg az ideális téli elfoglaltságot vagy szeretne komolyan rástresszelni arra, hogy mennyi mindent csinálhatna még, akkor tessék, mutatunk egy 50 pontból álló listát. Itt bőven talál még téli unaloműzőt, a listát pedig akár ki is nyomtathatja és ikszelheti azokat, amiket már letudott. Extrémebb téli sportokért pedig ide kattintson!

Oszd meg másokkal is!
Mustra