#ÉLETEM

Hoppá: háziasszonynak készül az új generáció?

2014. február 9., vasárnap 16:11

A férfi kezdeményezze az ismerkedést, fizessen a randikon, később pedig tartsa el a családot, míg a nő maradjon otthon a gyerekkel, és végezze a házimunkát. Nem, ez nem egy századelőről megmaradt kisokos tartalma, hanem a magyar fiatalok szabad szemmel is jól látható részének véleménye a nemi szerepekről 2014-ben. Meglepő, ugye? Az Ipsos F&F felmérése tartogat még ilyeneket.

A piackutató cég ezúttal a férfi-női szerepek, illetve a munkavállalás és magánélet egyensúlyának témakörében kérdezett meg 550, 15 és 25 év közötti magyar fiatalt. Bár erről a korcsoportról eleve az erkölcsi szabadosságot szokás feltételezni, úgy tűnik, ez a generáció inkább a régi értékrendek felé húz.

A konyhában is lehet önmegvalósítani

Ha a bizonytalanokat - ez a megkérdezettek negyede - nem számítjuk, akkor jelentős többségben vannak azok, akik a hagyományos nemi szerepeket látják inkább követendőnek. (Egyébként is a konzervatívoké a legnagyobb csoport, az összes megkérdezett 44 százaléka.) Ők például kétharmados arányban szavaznak arra, hogy egy családban a férfi legyen a pénzkereső, a nő dolga pedig a háztartás vezetése és a gyermeknevelés.

Fotó: Getty Images

Tízből négyen úgy gondolják, hogy teljesen rendben van, ha egy nő a szülés után kizárólag a családjának él, és még többen, 53 százalékuk látja úgy, hogy egy család ellátása ugyanúgy kiteljesítheti a nő életét, mint bármilyen karrier. A csoport tagjainak közel fele emellett úgy véli, egy férfi haladjon előre a szakmájában, még akkor is, ha ez negatív hatással van az otthoni dolgokra.

Anyám is dolgozik, miért ne tenné?

Velük szemben áll az egyenlőségpártiak 32 százaléka, akik leginkább azt tekintik ideálisnak, ha a férfi és a nő egyformán veszi ki részét az otthoni feladatokból, és a családi kasszát is felesben töltik fel. Kétharmaduk szerint egy nő szülés után menjen vissza dolgozni, és legalább ennyien tartják helytelennek, ha az anyaság miatt valaki lemond a szakmai sikerekről. Érdekes, hogy ebben a csoportban a legmagasabb azoknak az aránya, akiket egyedülálló szülők nevelnek.

A bizonytalanok természetesen leginkább abban értettek egyet, hogy a legtöbb kérdésben nem tudtak konkrét választ adni. Az egyetlen, amivel közel 50 százalékuk azonosult, hogy az anyagi biztonság megteremtése a család számára a férfiak feladata.

Fotó: Getty Images

Bár a három csoport láthatóan eltérő nézeteket vall a különböző férfi és női szerepekről, a fiatalok 55 százaléka egyetért abban, hogy a férfiaknak nagyobb részt kellene vállalniuk a gyermekek ellátásából és a házimunkából.

Jó, elhívlak valahova, de azért te fizetsz!

Az ismerkedés és randizás témakörében már jobban elmosódnak a véleménykülönbségek, hiszen bár az egyenlőség mellett kardoskodók 74 százaléka úgy véli, egy nő is nyugodtan elhívhat bárhova egy férfit, 57 százalékuk azért elvárja, hogy a pasi fizessen a randin. A konzervatív csoport természetesen nagy arányban arra szavazott, hogy a férfi kezdeményezze a találkozót, és a költségeket is ő állja.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta