Elrontotta? Csak mosolyogjon.

Mosolyogni jó. És nem, nem csak azért, mert akkor mindenki visszamosolyog. Nem teszik. Pontosabban nem mindenki. A kutatások szerint körülbelül az emberek fele viszonozza a vigyorunkat, de már ez is bőven elég arra, hogy feldobja a napunkat. Képzeljen csak el egy reggelt, amikor munkába menet a fél villamos szélesen mosolyog!

Mosolyogni azért is jó, mert (függetlenül mások reakcióitól) mi magunk is jobb kedvre derülünk tőle. Az agyban ugyanis működik egy ősi visszacsatoló rendszer, ami az arcizmaink állapotából következtet a hangulatunkra, és erről visszajelzést is ad a magasabb agyrégióknak. Ha tehát morcosak vagyunk, de mosolygásra kényszerítjük arcizmainkat, akkor a kedvünk is javulni fog. A mosolygás oka és célja azonban nem mindig a jókedv. A mosolynak számos olyan hatása van még, ami a hétköznapi életben előnyt jelenthet számunkra. Ezeket szedtük most össze. Köszi, Psy Blog


A mosoly megbocsátóvá tesz

Az megvan, amikor a gyerek egy óvatlan pillanatban lenyúlja a telefont, aztán bűnbánóan mosolyog? Vagy amikor a barátunk némi piszkálódás után kivillantja a fogait? Hiába voltunk mérgesek rájuk, az indulat valahol feloldódik útközben, és erről a mosolygás tehet. A kutatások szerint mindegy, hogy a szabályok áthágása után valaki valódi, mű- vagy bűnbánó mosolyt villant meg, könnyebben megbocsátunk neki és becsületesebbnek tartjuk, mint komor társait. Ráadásul ugyanez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor véletlenül szúrunk el valamit. Például rálépünk a bácsi lábára a boltban, vagy elfelejtjük a beszélgetőpartnerünk nevét. Ilyenkor mondjuk a felszegett fejű vigyorgás kevésbé hatékony, inkább egy zavart, elnéző félmosolyt érdemes megejteni. 

A mosoly mögé el lehet bújni

shutterstock 160561172

A mosoly mögé ugyan sokan próbálják elrejteni az érzéseiket (gondoljon csak a folyton mosolygó amerikaiakra), de ez nem könnyű feladat. Simán levesszük ugyanis, ha csak a száj mosolyog, de a szem nem. Ahhoz tehát, hogy az álmosoly működjön, valóban vidám szemekre van szükség, és arra, hogy a mosoly csak lassan, úgy fél másodperc alatt terüljön szét az arcunkon. A túl gyors mosoly ugyanis mindig kamu. 

A mosoly bizalmat ébreszt

A mosolygó emberben könnyebb megbízni. Ez azt üzeni ugyanis, hogy az illető nagylelkű, hogy szívesen osztozkodik, hogy nyitott az együttműködésre. A vizsgálatok szerint egy egyszerű mosoly már önmagában is 10 százalékkal növeli egy ember megbízhatóságának megítélését. 

Mosolyogva könnyebb pasizni

A kutatások szerint azokat a nőket, akik mosolyogtak 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel igyekeztek felszedni a férfiak. A mosolygó nő tehát vonzóbb, viszont a pasiknak sajnos nincs ilyen mázlijuk. Úgy tűnik, a férfiak morcosan maszkulinabbak. 

Mosolyogva tovább élünk

Legalábbis a baseballjátékosok. Kutatók baseballjátékosokról készült régi fotók tanulmányozása közben rájöttek, hogy azok, akik anno előszeretettel mosolyogtak átlagosan hét évvel élték túl komoly társaikat. Ez a vizsgálati eredmény ugyan nem túl meggyőző, de talán mégis érdemes kipróbálni a gyakori mosolygást. Mit veszíthetünk? 

Oszd meg másokkal is!
Mustra