#ÉLETEM

Szieszta helyett mozogjon inkább, ha bezabált!

2014. február 2., vasárnap 11:49

Ismerős az érzés, hogy egy kiadós ebéd vagy vacsora után szinte mozdulni sem bír? Teli hassal minden mozdulat kész szenvedés, a legtöbben ilyenkor nem vágynak másra, csak kényelmesen elterülni a kanapén, és várni, hogy az életerő szép lassan visszatérjen beléjük. Ilyen állapotban elképzelhetetlennek tűnik bármilyen testmozgás, de szakemberek mégis azt javasolják, hogy bármennyire is nehéz, próbáljon meg erőt venni magán. Ha például sétál egy kicsit, az nagyban segít az emésztésben, így hamarabb kerülhet ki ebből a zombiszerű állapotból!

A New York Times cikke szerint már 15 perc séta is sokat segít az ételek feldolgozásában, ráadásul javítja a vércukorszintet is. Az evés utáni mozgást német kutatók is vizsgálták 2008-ban, azt mérve, mi történik, mikor egy jó nagy adag menü elfogyasztása után a résztvevők egyik csoportja kávét, illetve gyomorkeserűt (brandyt, likőröket) ivott, míg a másik csoport tagjai lassan sétálgattak. A kísérletben megállapították, hogy az italoknak semmiféle valódi, fiziológiás hatásuk nem volt az emésztésre, vagy a teltségérzet enyhítésére, míg a mozgással gyorsabban jutott át az étel a gyomron, tehát fokozottabbá vált az emésztés.

Kutatások már régebben bizonyították, hogy az étkezések alatt és után a vércukorszint gyorsan változik: először felmegy, majd leesik. Ez a hirtelen változás megnöveli a kardiovaszkuláris betegség kialakulásának esélyét, ráadásul a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható.

Egy 2009-es tanulmányban azonban bebizonyították, hogy negyed órával az étkezés után 20 percnyi gyaloglás hatására a 2-es típusú diabéteszeseknél normalizálódik vércukorszint. Emellett a Diabetes Care című lapban azt is leírták, hogy azoknál a felnőtteknél, akik túlsúlyosak, mozgásszegény életmódot folytatnak, és minden étkezés után 15 percet sétálnak, nagyobb mértékben javult a vércukorszint, mint azoknál, akik reggelente mozogtak 45 percet. A kutatók szerint ennek oka az, hogy ha evés után csak üldögélünk, akkor az izmok nyugalmi állapotban vannak, tehát nem járulnak hozzá az anyagcsere folyamatokhoz. Pedig mozgatásuk azért lenne fontos, mert evés után megemelkedik a vér glükóz- és inzulinszintje, ami a cukorbetegeknél ez sajnos nem esik vissza olyan gyorsasággal, mint azt kéne: ezért kell az izmoknak erre rásegíteniük.

Bármennyire is nehezére esik tehát, egy kiadós ebéd után menjen ki a friss levegőre, és sétáljon egy keveset! Ráadásul ezzel nem csak a diabéteszt előzheti meg – vagy kezelheti –, hanem a gyaloglással még zsírt is égethet, vagy akár futás helyett is választhatja, ha azt túl megerőltetőnek találná.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta