Okosruha, virtuális háziorvos és a totális kontroll lesz 2014 egészségügyi kütyütrendje

Ahogy a Mashable írja, 2013 nagy év volt a fogyasztóknak szóló egészségügyi technológia terjedésében: közel 100 ezer egészségügyi applikáció érhető el a telefonokon, amiket 62 áruházban árulnak, és a legjobb 10 appot naponta közel négymillióan töltik le.

Ehhez jön még, hogy megjelentek már a hordható cuccok is, mint a Nike+ Fuelband vagy a Fitbit, amiket Magyarországon még nem nagyon lehet látni, de mivel úgy becsülik, hogy 2014 végére 100 millió darabot adnak el belőlük, könnyen lehet, hogy valahogy hozzánk is elérnek.

Úgyhogy ha 2013 volt a hordható kütyük és különböző appok éve, akkor mi következhet most? A Mashable szerint öt olyan trend jelent meg, amire érdekes lehet figyelni - mi pedig reménykedhetünk, hogy kábé tíz év múlva ezek hozzánk is beköszöntenek.

1. Hétköznapi orvoslás

Sokan már is szerelmesei annak, hogyha valami apróságot észlelnek magukon, akkor azonnal felcsapják az internetet, hogy kiderítsék mi a bajuk. Ennek aztán mindig óriási kétségbeesés szokott lenni a vége, ugyanis kevesen állják meg, hogy ne képzeljék azonnal, milyen halálos betegek.

461419793
Justin Sullivan

A Pew Reserch kutatása szerint az amerikaiak 21 százaléka használ valamilyen techcuccot, hogy figyelje az egészségügyi adatait. és ahogy nő a hordható eszközök és appok száma, előbb-utóbb hatalmas mennyiségű adat áll majd rendelkezésünkre a viselkedésünkről és egészségi állapotunkról. 2014 lehet az év, amikor mindezt sikeresen fel lehet majd használni a hétköznapi orvoslásban. 

"Az fogja jelenteni a fordulatot, amikor ezt a rengeteg fiziológiai adatot egyesíteni lehet az orvostudománnyal, később pedig a szaktudást össze lehet kapcsolni gyakorlati lépéssekkel" - magyarázta Heather Bowerman, a Fehér Ház tudománnyal és technológiával kapcsolatos egykori szaktanácsadója. Ez lefordítva kábé azt jelentheti, hogy eljöhet az a nap, amikor a rajtunk viselt kütyük adatait akármikor elküldhetjük mondjuk a háziorvosunk számítógépére, aki azonnal reagálni is tud rá, például cserébe e-mailen küldi a receptet vagy beutalót. 

2. Az okosruhák

Ha a különféle karkötők és felcsatolható adatrögzítők eddig nem hozták volna lázba,ne csüggedjen, mert 2014-ben beköszönthet az okosruhák kora.

Az egyik legfigyelemreméltóbb próbálkozásnak az OMsignal tűnik, ami a világ első okosruhája lesz: azt figyeli napközben, hogy mennyire fitt és egészséges a viselője. Szenzorok segítségével követi a pulzust, a légzést és az aktivitást, amit a saját appján keresztül elküld a telefonunkra is, úgyhogy azonnal csekkolható, hogy hogy állnak a különböző értékeink.

3. Teljes kontroll

Az ember kíváncsi, hogy pontosan mit is fogyaszt egyes étkezései során. Azt ugyan egy darabig még mindig nem fogják tudni megmondani a szerkezetek, hogy a gyorséttermek használtak-e csirkebőrt olyan ételekben, amikben egyébként nem kellene lenniük, azt viszont igen, hogy milyen tápanyagok kerülnek a szervezetébe, és hogy ezekkel hány kalóriát fogyasztott.

airo

Az AIRO éppen egy ilyen karkötőt készül piacra dobni 2014 őszén, ami mindezek mellett állítólag arra is képes lesz, hogy figyelmeztessen, ha megugrik a stressz-szintünk, figyelje az alvásciklusokat és a legjobbkor ébresszen fel, ráadásul edzés közben is alkalmazható, mert azt is megmondja majd, hogy mennyi kalóriát égettünk el.

4. Virtuális háziorvos

Több cég is van, ami már most is kínál online egészségügyi szolgáltatást, ráadásul egy-két esetben teljesen ingyen. Ilyen például a HealtTap cég Talk to Docs (Beszélj az orvosokkal) appja, amivel online lehet konzultálni a problémánkban illetékes szakemberrel.

dr

Ennek a szolgáltatásfajtának hatalmas lökést adott, hogy mostanában elindított a Google is egy hasonló programot, a Google Helpoutsot, amivel élő videóbeszélgetést lehet lebonyolítani többek között orvosokkal is - bár itt is az angol az alapnyelv.

A dolog még meglehetősen gyerekcipőben jár, itt viszont nemcsak egészségüggyel foglalkoznak, hanem szinte minden témában lehet segítséget találni a vírusirtástól, a nyelvtanulástól a főzésen át a kertészetig.

5. Jutalom az egészségért

Az lehet, hogy Magyarországon előbb vagy utóbb megjelenik az okosruha, esetleg felbukkannak a karkötők, amik megmondják mi kerül a véráramba az étkezés után, és esetleg a távoli jövőben még az orvosainkkal is értekezhetünk videóchaten keresztül, de az, hogy valakinek azért fizessenek jutalmat, mert egészségesen él, szinte teljesen kizárt.

Márpedig a kutatások szerint az amerikai vállalatok kétharmada kínál anyagi juttatásokat ösztönzésül azért, hogy a dolgozók részt vegyenek a cég wellness programjaiban. Ehhez pedig egyre több program áll a rendelkezésükre. Ilyen például a LifeVest is, ami egyelőre csak béta verzióban létezik. Ezen keresztül a felhasználók még a családtagjaikat és a barátaikat is bevonhatják, hogy támogassák őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek