Fejben mindenki félredug

Aki végignézte a Masters of Sex első évadát, annak lehet valami elképzelése arról, mennyire izgalmas dolog a szexkutatás. (Aki meg nem látta, nézze meg. Állat.) Az elmúlt évtizedekben a pszichológusok számos olyan eredményt értek el ezen a területen, amik nemcsak a szexuális életünk, de általában a párkapcsolataink megértéséhez is jelentősen hozzájárultak. Ezekből hozunk most példákat. 

1. A szex minősége befolyásolja a szeretetet

Nem meglepő, hogy jobban érezzük magunkat olyan párkapcsolatban, amiben jó a szex, de a kutatások szerint nemcsak a boldogságunkat és az elégedettségünket, hanem a másik iránti szeretetünket és az elköteleződést is befolyásolja, hogy milyennek értékeljük szexuális életünket. Ha pedig egy párkapcsolatban csökken az elégedettség a szex terén, ott sérül az elköteleződés és a szeretet is. Mondjuk a férfiaknál ez az összefüggés erősebb, mint a nőknél.

shutterstock 115994308

2. Sok szexpartner, kevésbé stabil kapcsolat

Egy 2013-ban publikált kutatás szerint minél több szexpartnere volt valakinek a házassága előtt, annál kevésbé elégedett a kapcsolatával és annál kevésbé stabil a viszony. Persze a szexpartnerek száma és a kapcsolat stabilitása közötti összefüggés nem ok-okozati, tehát nem a korábbi kalandok nehezítik a párkapcsolatot. Valószínűbb, hogy ezeket az eredményeket egy, a genetikában, a neveltetésben vagy a személyiségben keresendő háttérok magyarázza.

3. Majdnem mindenki fantáziál megcsalásról

A férfiak 98, a nők 80 százaléka szokott fantáziálni arról, hogy a partnerén kívül mással is lefekszik. A fantáziánkban megjelenő illető leggyakrabban olyan ember, akivel igazából sohasem voltunk szexuális kapcsolatban, de a férfiak ötöde, a nőknek pedig a harmada tapasztalja, hogy korábbi partnere kúszik be a fantáziájába. Minél régebb óta él párkapcsolatban valaki, illetve minél több szexpartnere volt korábban, annál gyakrabban esik meg, hogy másokról fantáziál. De igaz ez azokra is, akik korábban már megcsalták a partnerüket.

4. Jobb várni a szexszel

Elégedettebbek a szexuális életükkel azok a párok, akik tovább várnak az első szexuális együttléttel. A több mint kétezer házasságban élő emberrel végzett vizsgálat szerint a türelmes párok kapcsolata stabilabb, elégedettebbek a kapcsolattal, a szexszel, és még a problémáikat is jobban meg tudják beszélni. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy ismerkedés alatt ezek az emberek jobban megtanulják kezelni egymást és a felmerülő problémákat.

shutterstock 136470932

Mivel ebbe az eredménybe azért a vallásosság erősen be tud zavarni (a vallásos embernél sokszor előbb jön az elköteleződés, mint a szex, és nekik nehezebben is fér bele felbontani egy kapcsolatot) a vallásosságra külön is rákérdeztek a kutatók. A nem vallásos pároknál is azonos eredményeket kaptak.

5. Öt perc elég a szexre

Mind a párokkal, mind a szexterapeutákkal végzett kutatások megerősítették, hogy egy szexuális együttlét optimális időtartama 3 és 13 perc között van. A párok szerint 7 perc ideális, de 5 perc alatt is simán össze lehet hozni egy jó dugást. Persze elő- és utójáték nélkül.

+1. A férfiak nem tudják, hogy elment-e a partnerük

Ez a kutatási eredmény annyiban lóg ki a sorból, hogy alanyai nem feltétlenül a párkapcsolatban élők közül kerültek ki. De azért tanulságos. Nagyon. Míg a férfiak 85 százaléka nyilatkozta azt, hogy partnere elment a legutóbbi szexuális együttlétük alatt, a nők csupán 64 százaléka számolt be orgazmusról. A 20 százalékos különbségből arra következtethetünk, hogy sok férfinak gondot okoz a partner orgazmusának felismerése. Vagy arra, hogy a nők ötöde hazudik az ágyban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra