#ÉLETEM

Miért érnek gyorsabban a lányok?

2014. január 9., csütörtök 10:14

Az közhelyszerűen gyakran előkerül, legalábbis középiskolás korban biztosan, hogy a lányok gyorsabban érnek mint a fiúk. Ezt sikerült most (részben) bebizonyítania brit tudósoknak - írja a Time magazin. A Cerebral Cortex nevű tudományos folyóiratban jelentetett meg a Newcastle-i Egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsapat egy tanulmányt, amiben arról írnak, hogy a lányok agya korábban esik át az egy bizonyos, tipikus átalakuláson, mint a fiúké.

A kutatásban 121, négy és negyven közötti embert vizsgáltak MRI-vel, hogyan fogyatkoznak és burjánzanak új idegkapcsolatok, és arra jutottak, hogy néhány idegrost, amik nagy távolságban lévő régiókat kötnek össze az agyban, hajlamos stabilnak maradni, míg a rövidebb távú kapcsolatok sokkal könnyebben megszakadhatnak. Ez az újraszerveződési folyamat viszont sokkal gyorsabban megy végbe a lányok agyában, mint a fiúkéban.

A kutatók úgy gondolják, hogy a lányok agyában korábban végbemenő újraszerveződés miatt az agyuk hatásosabban dolgozik, így aztán érettebb módon dolgozzák fel a környezetüket. Hogy mi okozza a nemek szerint eltérő időzítést, az egyelőre nem világos a kutatóknak. A nőknek a kutatások szerint általában több idegkapcsolatuk is van a két agyfélteke között, ami szintén közrejátszhat abban, hogy érettebb döntéseket hozzanak. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta